În ultima lună au cerut statut de rezident în Marea Britanie 63.000 de români

Până la la 31 ianuarie, 498.700 de români din Marea Britanie au aplicat pentru statutul de rezident în cadrul sistemului de înregistrare pus de autoritățile britanice la dispoziția cetățenilor europeni care vor să locuiască în Regatul Unit și după 31 decembrie 2020. Aceasta înseamnă că în ultima lună au cerut statutul de rezident 63.000 de români, informează hotnews.ro.

RomaniaTV.net
13 feb. 2020, 14:43
În ultima lună au cerut statut de rezident în Marea Britanie 63.000 de români
Datele au fost furnizate joi de Ambasada României la Londra. Aceasta a comunicat că în ultima lună se constată o creștere cu 63.000 a numărului de aplicații trimise de către cetățenii români.
La nivel total, în cadrul EU Settlement Scheme au fost înregistrate 3.107.900 aplicații depuse de cetățeni europeni, din care 2.730.200 au fost deja validate, dintre acestea 58% fiind aplicații pentru #SettledStatus și 41% #PreSettledStatus.
Termenul limită pentru depunerea aplicațiilor este 30 iunie 2021 pentru cetățenii europeni care se află pe teritoriul Regatul Unit până la 31 decembrie 2020, reamintește ambasada.
Primul tip îl reprezintă statutul de rezident (Settled Status), iar cetăţenii europeni care au avut reşedinţa în Marea Britanie pentru 5 ani consecutivi sau mai mult vor fi eligibili pentru acest statut. Cei care obţin acest statut îşi vor păstra aceleaşi drepturi pe care le au şi în prezent: dreptul de a lucra, dreptul de a studia, dreptul de a accesa sistemul medical britanic şi cel de securitate socială pe teritoriul Marii Britanii, pe o perioadă nelimitată.
Al doilea tip – Pre-Settled Status – stipulează că resortisanţii europeni care au avut reşedinţa în Marea Britanie pentru mai puţin de 5 ani consecutivi vor fi eligibili pentru Pre-Settled Status. Cei care primesc Pre-Settled Status vor putea locui în Marea Britanie pentru o perioadă de 5 ani, care le va acorda timpul necesar pentru a fi eligibili să obţină Settled Status. Cei care obţin pre-Settled Status îşi vor păstra aceleaşi drepturi pe care le au şi în prezent – dreptul de a lucra, dreptul de a studia, dreptul de a accesa sistemul medical britanic şi cel de securitate socială pe teritoriul Marii Britanii – însă, după cei 5 ani de şedere continuă, trebuie să aplice pentru Settled Status, care nu se acordă automat.
Procedura de depunere a cererilor pentru statutul de rezident permanent a început în martie 2019 și se va încheia la 30 iunie 2021.
Marea Britanie a părăsit Uniunea Europeană în 31 ianuarie, punând capăt celor 47 de ani de apartenență la blocul comunitar.
Autoritățile din România spun că românii nu au niciun motiv de îngrijorare și că până la finalul anului pot călători în continuare cu cartea de identitate, fără niciun fel de condiționare de viză. De asemenea, condițiile de ședere în UK rămân neschimbate pentru toți cei care vor să locuiască, să muncească să studieze și vor veni până la data de 31 decembrie 2020, sub condiția de a se înregistra pentru statutul de rezident în cadrul procedurii EU Settlement Scheme pusă de autoritățile britanice la dispoziția cetățenilor europeni.
Citeşte şi:
 loading...
Partenerii noștri