Înalta Curte judecă marţi dosarul referitor la incompatibilitatea lui Klaus Iohannis

Publicat: Marţi, 18 Noiembrie 2014 06:32 // Actualizat: Marţi, 18 Noiembrie 2014 17:13 // Sursa: romaniatv.net

Înalta Curte ar putea lua, marţi, o decizie asupra unui articol din legea pe baza căreia ANI i-a declarat incompatibili pe mai mulţi aleşi locali, printre care şi pe proaspătul preşedinte al României, Klaus Iohannis.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie judecă marţi un nou termen în procesul în care ANI cere constatarea stării de incompatibilitate a lui Klaus Iohannis

Potrivit Codului de procedură penală, există trei posibilităţi prin care se poate soluţiona admisibilitatea recursului.

Astfel, conform articolului 493, care reglementează procedura de filtrare a recursurilor, când această cale de atac este de competenţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în cazul în care completul este în unanimitate de acord că recursul nu îndeplineşte cerinţele de formă, că motivele de casare invocate şi dezvoltarea lor nu se încadrează în cele prevăzute de lege sau că recursul este evident nefondat, anulează sau, după caz, respinge recursul printr-o decizie motivată, pronunţată, fără citarea părţilor, care nu este supusă niciunei căi de atac. Ulterior, decizia se comunică părţilor implicate în proces.

REZULTATE ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014 - turul 2. BEC - parţiale ora 11.00: Iohannis 54,5%, Ponta 45,49%

În acest caz, se menţine decizia de la Curtea de Apel Alba-Iulia, care a dispus anularea raportului prin care ANI a stabilit că Iohannis a fost incompatibil.

"Dacă raportul apreciază că recursul este admisibil şi toţi membrii sunt de acord, iar problema de drept care se pune în recurs nu este controversată sau face obiectul unei jurisprudenţe constante a Înaltei Curţi de Casare şi Justiţie, completul se poate pronunţa asupra fondului recursului, fără citarea părţilor, printr-o decizie definitivă, care se comunică părţilor", este a doua variantă de soluţionare a acestui dosar.

O a treia posibilitate este aceea ca membrii completului să pronunţe, fără citarea părţilor, o încheiere de admitere în principiu a recursului şi să fixeze termenul de judecată pe fond a recursului, cu citarea părţilor.

Instanţa supremă este cea care va decide definitiv dacă primarul Sibiului, Klaus Iohannis, a fost în incompatibilitate în perioada în care a reprezentat municipiul în adunările generale ale acţionarilor societăţilor Apă Canal şi Pieţe sau dacă raportul ANI va fi anulat, aşa cum a dispus şi Curtea de Apel Alba-Iulia.

Agenţia Naţională de Integritate ceruse instanţei supreme, în 22 octombrie, să ia în discuţie mai repede dosarul de incompatibilitate al lui Klaus Iohannis, considerând că judecata ar trebui să aibă loc înainte de al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, nu la două zile după, dar această solicitare a fost respinsă în 27 octombrie.

În 24 aprilie 2013, Agenţia Naţională de Integritate anunţa că a constatat că primarul Sibiului, Klaus Iohannis, se află în stare de incompatibilitate, întrucât are şi calitatea de reprezentant al municipiului în Adunarea Generală a Acţionarilor SC Apă Canal SA Sibiu, din 5 august 2010 şi SC Pieţe SA, din 30 aprilie 2009, ceea ce contravine prevederilor legale.

În septembrie 2013, Klaus Iohannis a câştigat procesul intentat ANI, după ce Curtea de Apel Alba-Iulia a admis contestaţia acestuia la raportul de evaluare prin care ANI constata că se află în incompatibilitate şi a dispus anularea deciziei. Hotărârea a fost contestată de ANI la instanţa supremă.

Mai mult, Curtea Constituţională (CC) va dezbate, din nou, în 9 decembrie, articolul din Legea 161/2003 în baza căruia ANI i-a declarat incompatibili pe mai mulţi aleşi locali, între care şi candidatul la prezidenţiale Klaus Iohannis.

Este vorba despre articolul 87 alineatul 1, litera f) din Legea 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, care prevede că aleşii locali sunt incompatibili dacă ocupă şi funcţii în adunările generale ale societăţilor comerciale de interes local sau sunt reprezentanţi ai statului în adunările generale ale unor societăţi comerciale de interes naţional.

"Funcţia de primar şi viceprimar, primar general şi viceprimar al municipiului Bucureşti, preşedinte şi vicepreşedinte al consiliului judeţean este incompatibilă cu (...) funcţia de reprezentant al unităţii administrativ-teritoriale în adunările generale ale societăţilor comerciale de interes local sau de reprezentant al statului în adunarea generală a unei societăţi comerciale de interes naţional", prevede articolul 87 alineatul 1, litera f) din Legea 161/2003.

Articolul de lege a fost analizat în 7 octombrie de judecătorii constituţionali, care au amânat atunci pronunţării unei soluţii până la 3 noiembrie, însă în ziua în care trebuiau să emită o decizie, CC a decis repunerea cauzei pe rol şi rediscutarea sa în 9 decembrie.

Klaus Iohannis a obţinut 54,50% din voturi la turul doi al alegerilor prezidenţiale, conform rezultatelor parţiale anunţate, luni, de BEC, după centralizarea a 99,07% din procesele verbale, el fiind votat de 6.242.825 dintre alegători.

Curtea Constituţională urmează să valideze rezultatul alegerilor, însă, momentan, nu fost stabilită data la care se va întâmpla acest lucru.

Excepţia de neconstituţionalitate a fost ridicată de primarul comunei Tuzla, Constantin Micu, şi se referă la un articol de lege în baza căruia Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a declarat incompatibili mai mulţi aleşi locali.

Klaus Iohannis îşi lansează CARTEA la târgul Gaudeamus de la Romexpo

Acest articol, din legea ANI, prevede că un ales local se află în stare de incompatibilitate dacă este şi reprezentant în adunările generale ale societăţilor de interes local.

"Funcţia de primar şi viceprimar, primar general şi viceprimar al municipiului Bucureşti, preşedinte şi vicepreşedinte al consiliului judeţean este incompatibilă cu (...) funcţia de reprezentant al unităţii administrativ-teritoriale în adunările generale ale societăţilor comerciale de interes local sau de reprezentant al statului în adunarea generală a unei societăţi comerciale de interes naţional", prevede articolul 87 alineatul 1, litera f) din Legea 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei.
În iulie 2013, ANI arăta că 22 de aleşi locali din judeţul Constanţa s-au aflat în stare de incompatibilitate ca urmare a exercitării simultane atât a funcţiei de primar sau viceprimar, cât şi a calităţii de reprezentant al unităţii administrativ-teritoriale în cadrul Adunării Generale a Acţionarilor SC RAJA SA Constanţa.

Printre aceştia a fost şi Florin Constantin Micu, ANI susţinând că primarul comunei Tuzla a fost în incompatibilitate în perioada 24 iulie 2008 - 29 iunie 2009.

IMAGINI INEDITE cu Klaus Iohannis şi soţia sa. Cum au fost surprinşi preşedintele şi Prima Doamnă

Constantin Micu a contestat decizia la Curtea de Apel Constanţa, care în 26 iunie i-a respins cererea de anulare a deciziei ANI, pe motiv că este neîntemeiată.

În baza aceluiaşi articol de lege a fost declarat incompatibil şi candidatul la alegerile prezidenţiale, Klaus Iohannis.

A pariat pe Klaus Iohannis şi a dat LOVITURA VIEŢII la PARIURI

 
loading...
6 Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
18 nov 14:44
Răspunde | Votează email 0 email
Franciza Alternativa
Oferta de lucru in toate localitatile! Veti descoperi ca tot mai multi oameni lucreaza cu noi,pentru ca le-am pus la dispozitie imediat dovada platii si contract legal! A inceput deja trimiterea castigurilor! Aceasta oferta NU e joc piramidal si NU e MLM! Munciti lejer, 3 ore pe zi, ca operator online, cu castiguri de 300 dolari lunar! Detalii va expediem dupa ce trimiteti textul "Info" la adresa de email [email protected]
18 nov 13:27
Răspunde | Votează email 3 email
ALCEA VIORICA
ESTE STRIGATOR LA CER,, MAFIA,,SCOATE TOATE ARMELE IMPOTRIVA LUI IOHANIS.DOMNILOR NU NE INTERESEAZA CE A FACUT PANA ACUM NE INETERSEAZA CE VA FACE ...DACA NU ESTE INFRACTOR SA FIE PRESEDINTE..SI TOTUSI PANA ACUM GUVERNUL A FOST CONDUS DE INCOMPETENTI SI HOTI..CU CE VA SIMTITI DIFERITI DE DOMNUL IOHANIS???COMPATIBILITATEA TREBUIA FACUTA INAINTE DE ASI DEPUNE CANDIDATURA NU ACUM..ESTE CIUDAT CA NU ESTE APLICATA O STRATEGIE INAINTE...ciudat mod imi duc si eu un CV SI IMI DEPUN CANDIDATURA SE POATE????AR TREBUI TOTUSI O LEGE IN TARA IN CARE SA FIE ANUMITE CERINTE LA UN LOC DE MUNCA.SA FII PRESEDINTE TREBUIE SA STII SA GESTIONEZI TOATE DOMENIILE..CA SA FII IN PARLAMENT SA STII CE INSEAMNA SA APROBI O LEGE SA STII SI ALTE LIMBI STRAINE ETC. NU POTI FI PROFESOR DE ENGLEZA DACA NU STII ENGLEZA..CAM ASA AR TREBUI ALESII SA GANDEASCA......
18 nov 08:25
...pariat pe Klaus Iohannis şi a dat LOVITURA VIEŢII la PARIURI Source Article from http://www.romaniatv.net/inalta-curte-judeca-marti-dosarul-referitor-la-incompatibilitatea-lui-klaus-iohannis_184532.htmlÎnalta Curte judecă marţi dosarul referitor la...
18 nov 07:30
...incompatibili pe mai mulţi aleşi locali, printre care şi pe proaspătul preşedinte al României, Klaus Iohannis. Citește mai departe… Source: romaniatv.net ...
18 nov 07:02
...pe mai mulţi aleşi locali, printre care şi pe proaspătul preşedinte al României, Klaus Iohannis. Citește mai departe… >>>>Citeste tot >>>> ...
18 nov 06:46
...declarat incompatibili pe mai mulţi aleşi locali, printre care şi pe proaspătul preşedinte al României, Klaus Iohannis. Citește mai departe… Sursa romaniatv.net

...
1
EUR
4.7800
RON
19 Feb
noapte 4 °
zi 10 °
Ultimele joburi adaugate
24 H