Înălţarea Domnului 2021. Tradiţii şi superstiţii. De ce este bine ca în această zi oamenii să fie binedispuşi şi să nu-şi caute pricini de supărare

Anual, la 40 de zile de la Înviere, într-o zi de joi, creştinii sărbătoresc Înălțarea Domnului. Acestei zile îi sunt specifice o serie de tradiţii şi superstiţii, păstarete cu mare sfinţenie de credincioşi, menite să aducă sănătate şi bunăstare.

09 iun. 2021, 17:48
Înălţarea Domnului 2021. Tradiţii şi superstiţii. De ce este bine ca în această zi oamenii să fie binedispuşi şi să nu-şi caute pricini de supărare

Înălţarea Domnului 2021. În România, odată cu Înălțarea Domnului, se sărbătoresc și eroii căzuți pe câmpurile de luptă, pentru apărarea țării, dreptății, libertății și credinței. De aceea, ziua Înălțării Domnului mai poartă și numele de „Ziua Eroilor”.

Începând din această zi, oamenii se salută cu „Hristos S-a Înălțat”, respectiv „Adevărat S-a Înălțat”, iar gospodinele pregătesc mâncăruri alese și înroșesc ouă pe care le împart în memoria celor trecuți în neființă, alături de brânză, ceapă verde, pâine caldă şi rachiu. Este ultima zi când se mai pot mânca ouă roşii.

Înălţarea Domnului 2021. Ce să faci şi ce să nu faci în această zi ca să-ţi meargă bine

Această mare sărbătoare a creştinătăţii mai este cunoscută în popor și sub denumirile “Paștele Cailor“ sau “Ispas“, după numele personajului mitic cu acelaşi nume.

Se spune că Ispas ar fi asistat la Înălţarea Domnului şi la ridicarea sufletelor morţilor la cer. “Întrucât ar fi fost un om vesel, credincioşii caută să fie şi ei binedispuşi de ziua acestuia. Este prăznuit ca un adevărat sfânt sau patron al casei şi i se respectă ziua cu interdicţii severe de muncă în Muntenia, Moldova şi Oltenia”, spun etnografii.

De aceea, în această zi, este bine ca oamenii să fie binedispuşi şi să nu-şi caute pricini de supărare.

Un obicei specific Înălțării Domunului este acela de a purta frunze de nuc și leuștean la brâu, pentru că așa a avut și Mântuitorul atunci când S-a înălțat la ceruri, potrivit traditii-superstitii.ro

În unele regiuni ale țării, oamenii obișnuiesc să împodobească casele cu crenguțe de paltin şi să bată vitele cu funze de leuștean pentru a se îngrașa și a fi sănătoase tot restul anului.

Se spune că oamenii care mor în preajma acestei mari sărbători vor ajunge în Rai.

Nu este bine ca la Înălțare să împrumuți sare sau să faci foc, fiindcă îți va vui casa tot restul anului, iar vitele nu vor avea sămânță.

Exisă, de asemenea, credinţa că ce va fi semănat după Înalțarea Domnului nu va rodi.

O legendă populară ne spune că, la nașterea Domnului Isus Hristos, caii au nechezat făcând gălagie, iar Fecioara Maria i-a blestemat să nu se mai sature decat în ziua de Înălțare. De aceea, ziua de Înălțare mai este numită și „Paștele Cailor”. În vremurile noastre, această expresie are înțelesul de “niciodată”.

Citeste si Ce se întâmplă cu femeile care fură bărbaţii altora. Cum pedepseşte Biserica păcatul desfrâului şi pe cel al preacurviei şi cum pot fi acestea spălate

Rugăciune care se spune la Înălțarea Domnului

Doamne, Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, pogorându-Te din înălţimile cereşti pentru a noastră mântuire şi hrănindu-ne cu bucurie duhovnicească în sfintele şi prealuminoasele zile ale învierii Tale şi, iarăşi, după săvârşirea slujirii Tale pământeşti, Te-ai înălţat cu slavă de la noi la ceruri şi ai şezut de-a dreapta lui Dumnezeu şi Tatălui!

În această senină şi atotluminoasă zi a Dumnezeieştii Tale Înălţări la ceruri, pământul prăznuieşte şi saltă, cerul se bucură astăzi de Înălţarea Ziditorului făpturii, oamenii slavoslovesc neîncetat văzând firea noastră cea rătăcită şi căzută, pe umerii Tăi, acum, Mântuitorule, luată şi înălţată la ceruri.

Îngerii se veselesc zicând: Cine este acesta, care a venit cu slavă puternic în lupte şi tare în războaie? Acesta este cu adevărat Împăratul Slavei? Învredniceşte-ne şi pe noi, neputincioşii, care gândim încă la cele pământesti şi săvârşim neîncetat cele plăcute trupului, să cugetăm la înfricoşătoarea Ta înălţare la cer, grijile cele trupeşti şi cele lumeşti să le lepădăm şi împreună cu Apostolii Tăi să privim acum la cer şi, cu toată inima şi cu tot cugetul nostru, să ne amintim că acolo sus, în ceruri, este sălaşul nostru, iar aici pe pământ suntem doar străini şi călători, plecaţi din casa Părintească în ţara îndepărtată a păcatului.

Pentru aceasta Te rugăm cu osârdie, Doamne, ca prin preaslăvită înălţarea Ta, să însufleţeşti conştiinţa noastră, să ne scoţi din robia acestui trup şi a acestei lumi păcătoase şi să ne învredniceşti să cugetăm la cele înalte, nu la cele pământeşti; că nu se cuvine să ne fie nouă pe plac, ci Ţie, Domnului şi Dumnezeului nostru, să-Ţi slujim şi să lucrăm, până când, dezlegându-ne de legăturile trupului şi trecând vămile văzduhului, să dobândim cereştile Tale locaşuri, unde stând de-a dreapta Slavei Tale, împreună cu Arhanghelii şi Îngerii şi cu toţi Sfinţii, vom proslăvi Preasfânt Numele Tău, împreună cu Părintele Tău Cel fără de început şi cu Preasfântul şi Bunul şi de Viaţa Făcătorul Tău Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.

Citeste si EXCLUSIV Interviu cu preotul Constantin Necula: M-a marcat că am găsit oameni plecând într-o grabă impresionantă pe lumea cealaltă