Înălţarea Domnului 2023. Tradiţii şi superstiţii. De ce este bine să porți asupra ta frunze de nuc și leuștean

Anual, la 40 de zile distanţă de la Înviere, credincioșii prăznuiesc Înălțarea Domnului. Această sărbătoare pică întotdeauna într-o zi de joi. Anul acesta, prăznuim Înălţarea pe data de 24 mai.

24 mai 2023, 17:30
Înălţarea Domnului 2023. Tradiţii şi superstiţii. De ce este bine să porți asupra ta frunze de nuc și leuștean

Înălţarea Domnului 2023. În popor, sărbătoarea Înălțării Domnului mai este cunoscută sub denumirile de “Ispas“ sau “Paștele Cailor“. Denumirea populară a sărbătorii are la bază o legendă: la nașterea Domnului caii au nechezat făcând gălagie, iar Fecioara Maria i-a blestemat să nu se mai sature decât în ziua de Înălțare.

În joia Înălţării, în bisericile din întreaga ţară au loc slujbe religioase. În România, în această zi sunt sărbătoriţi și eroii căzuți de-a lungul timpului pe câmpurile de luptă. De aceea, ziua Înălțării Domnului mai poartă și numele de „Ziua Eroilor”.

Acestei mari sărbători a creștinătății îi sunt specifice o serie de obiceiuri și tradiții pe care mulți români le respectă cu sfințenie.

Înălţarea Domnului 2023. Casele se împodobesc cu crengi de paltin

Începând de la Înălţare, credincioşii se salută cu „Hristos S-a Înălțat!”, respectiv „Adevărat S-a Înălțat!”, iar gospodinele pregătesc mâncăruri alese și roșesc ouă pe care le împart pentru sufletul celor adormiți.

Un alt obicei specific Înălțării Domunului este acela de a purta frunze de nuc și leuștean la brâu, pentru că așa a avut și Iisus Hristos când S-a înălțat la ceruri, potrivit traditii-superstitii.ro.

În unele regiuni ale țării, gospodarii îşi împodobesc casele cu crenguțe de paltin şi bat vitele cu frunze de leuștean pentru a se îngrășa și a fi sănătoase tot restul anului.

Citeste si Calendar ortodox 25 mai 2023. Cruce roșie: Înălțarea Domnului. Ziua în care Cerurile se deschid iar rugăciunile sunt ascultate. Rugăciunea făcătoare de minuni care se rostește în această zi

În unele zone ale ţării, femeile atârnă leuştean la porţi şi ferestre, existând credința că astfel gospodăria va fi apărată de strigoi și că, odată cu Domnul, se înalţă la cer şi sufletele celor adormiţi de la Săptămâna Luminată încoace şi mereu există pericolul ca unii să rătăcească drumul! De aceea, gospodinele pregătesc bucate pe care le dau de pomană pentru sufletele celor adormiţi despre care există credinţa  că au nevoie de merinde ca să nu se întoarcă din cale şi să devină strigoi.

Înălţarea Domnului 2023. De Înălţare, nu este bine să fii trist sau să cauţi motiv de ceartă

Se spune că oamenii care mor în preajma acestei mari sărbători vor ajunge în Rai.

Nu este bine ca la Înălțare să împrumuți sare sau să faci foc, existând credinţa că îți va vui casa tot restul anului, iar vitele nu vor avea sămânță.

Citeste si Părintele Vasile Ioana, despre regulile de conduită în biserică: „A venit o studentă și când s-a aplecat, nu s-a mai rugat nimeni”

Ce va fi semănat după Înălțarea Domnului nu va rodi.

Se spune că Ispas ar fi asistat la Înălţarea Domnului şi la ridicarea sufletelor morţilor la cer. “Întrucât ar fi fost un om vesel, credincioşii caută să fie şi ei binedispuşi de ziua acestuia. Este prăznuit ca un adevărat sfânt sau patron al casei şi i se respectă ziua cu interdicţii severe de muncă în Muntenia, Moldova şi Oltenia”, spun etnografii.