Încă 135 de şcoli şi grădiniţe au intrat de azi în scenariul roşu. Numărul total se apropie de 800. Raportul Ministerului Educaţiei

Încă 135 de școli și grădinițe din România au intrat de astăzi în scenariul roșu, a anunțat Ministerul Educației. În aceasctă situaţie, Ministerul Educaţiei a raportat că în total 789 de școli și grădinițe sunt în scenariul roșu în prezent. S-a întâmplat în ziua în care în ţara noastră a fost înregistrate patru recorduri negative în ceea ce priveşte situaţia COVID-19: s-a trecut de pragul de 4.000 de cazuri noi în 24 ore, un număr record de pacienţi în stare gravă la ATI, cel mai mare număr de pacienţi infectaţi cu SARS-COV2 la Bucureşti şi cel mai mare număr de teste efectuate în 24 de ore. 

RomaniaTV.net
14 oct. 2020, 12:23
Încă 135 de şcoli şi grădiniţe au intrat de azi în scenariul roşu. Numărul total se apropie de 800. Raportul Ministerului Educaţiei

La data de 14 octombrie, în conformitate cu datele transmise de inspectoratele școlare județene (inclusiv al municipiului București), se înregistrează următoarea situație:

11.633 de unități de învățământ în Scenariul 1 (S1): participarea zilnică (față în față) a tuturor preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție sanitară.

5.234 de unități de învățământ în Scenariul 2 (S2). Acesta presupune participarea zilnică (față în față) a tuturor preșcolarilor și elevilor din învățământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție, respectiv revenirea parțială (prin rotație de una-două săptămâni) a elevilor din celelalte clase de gimnaziu și liceu, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție.

789 de unități de învățământ în Scenariul 3 (S3) implică participarea tuturor preșcolarilor și elevilor la activități/lecții online.

Citeşte şi: HARTA judeţelor care au depăşit pragul de infectare de 1.5 la mia de locuitori. Se pregătesc noi restricţii pentru limitarea COVID-19

Ministerul Educaţiei precizează că dintre cele 789 de unități aflate în această situație, 233 de unități de învățământ figurează în acest scenariu din cauza cazurilor de COVID-19 înregistrate, iar 556 unități de învățământ figurează în acest scenariu ca urmare a ratei de incidență a cazurilor din localitatea în care funcționează ori a infrastructurii școlare/școli în care se execută diverse lucrări de reabilitare.

Potrivit ordinului comun al ministrului educației și cercetării și al ministrului sănătății nr. 5.487/1.494/01.09.2020, criteriul epidemiologic în baza căruia unitățile/instituțiile de învățământ stabilesc unul dintre cele trei scenarii de funcționare este rata incidenței cumulate, respectiv: numărul total de cazuri noi din ultimele 14 zile raportat la 1.000 de locuitori.

Hotărârile privind scenariul de funcționare pe parcursul anului școlar se actualizează săptămânal sau ori de câte ori este nevoie.

Citeşte şi: RECORD de cazuri noi de COVID-19 la Bucureşti. Capitala se apropie de pragul de 3 cazuri la mia de locuitori

 

Ministrul Educaţiei, despre stimulentul de COVID-19 pentru profesori: Vom vedea dacă există posibilitatea acordării

Ministrul Educației și Cercetării, Monica Anisie, a declarat miercuri dimineaţă la Radio România Actualităţi, că „va exista o analiză la nivelul guvernului faţă de ceea ce s-a aprobat în Camera Deputaţilor şi vom vedea dacă există posibilitatea acordării acestui stimulent” pentru profesori şi cadrele nedidactice care lucrează acum în grădiniţe şi şcoli.

„Sigur că și cadrele didactice și personalul din unitățile de învățământ merită să primească un astfel de stimulent financiar. Așa cum am spus întotdeauna, și cadrele didactice, dar și personalul din preuniversitar și universitar, toată lumea în această perioadă este expusă la ceea ce se întâmplă din punct de vedere epidemiologic în țară. (…) Ministerul Educației monitorizează dinamica scenariilor de funcționare a unităților de învățământ preuniversitar la nivel național și aceasta este influențată de evoluția situației epidemiologice din fiecare județ./csimion/ După cum bine se știe am descentralizat decizia la nivelul Comitetului Județean pentru pentru Situații de Urgență. La momentul acesta putem să spunem că avem 11.769 de unități de învățământ, în scenariul 1, scenariul verde, deci elevii merg la școală, zilnic. Mai avem 5233 de unități de învățământ în scenariul 2 hibrid, și 654 de unități de învățământ în scenariul roșu, care implică participarea tuturor preșcolarilor și elevilor la lecțiile online. Aș vrea să fac o mențiune. Din cele 654 de unități aflate în această situație – 246 de unități de învățământ figurează în acest scenariu din cauza cazurilor de COVID-19 înregistrate, iar 408 figurează în acest scenariu ca urmare a ratei de incidență a cazurilor din localitatea în care funcționează ori a infrastructurii școlare în care se execută diverse lucrări de reabilitare. Deci, voiam să spun că rata incidenței trebuie să ajungă la trei, pentru ca unitățile de învățământ să treacă în scenariul roșu”, a mai spus Monica Anisie.