Încă o categorie de români se poate deplasa afară după ora 22.00, începând chiar de azi. Condiţia anunţată de Valeriu Gheorghiţă

Persoanele care doresc să se vaccineze împotriva COVID-19 se pot deplasa şi după ora 22,00, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, coordonatorul campaniei de imunizare împotriva SARS-CoV-2, Valeriu Gheorghiţă.

05 mai 2021, 20:09
Încă o categorie de români se poate deplasa afară după ora 22.00, începând chiar de azi. Condiţia anunţată de Valeriu Gheorghiţă

„Există o menţiune expresă în Hotărârea Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă a Municipiului Bucureşti, chiar astăzi am vorbit cu domnul prefect, practic persoanele care se prezintă la vaccinare după ora 22,00 sunt exceptate de la această restricţie şi se pot prezenta la vaccinare. Nu ştiu dacă este nevoie neapărat de o adeverinţă în acest sens, dar, cu siguranţă, dovada de vaccinare va reprezenta acel document care atestă faptul că ai mers să te vaccinezi”, a spus Valeriu Gheorghiţă, şeful CNCAV.

Întrebat dacă după ora 22,00 persoanele care merg să se vaccineze anti-COVID au nevoie de declaraţie, el a răspuns: „În acea hotărâre este specificată această exceptare, dar nu aş putea să vă spun dacă este nevoie sau nu de acea declaraţie”.

În cadrul aceleiaşi conferinţe, Valeriu Gheorghiţă a declarat că „foarte probabil” majoritatea centrelor de vaccinare AstraZeneca vor avea alocat, începând de sâmbătă, ser de la compania Pfizer.

Şeful CNCAV a precizat că în toate centrele AstraZeneca se va continua activitatea pentru a se asigura rapelul persoanelor deja vaccinate. El a adăugat că în fiecare judeţ va exista cel puţin un centru de vaccinare AstraZeneca, „preferabil” în oraşe, în municipii, pentru cei care doresc să le fie administrat acest ser.

„Foarte probabil că majoritatea centrelor de vaccinare care au vaccin de la compania AstraZeneca vor avea alocat, începând de sâmbătă, vaccin de la compania Pfizer, unde avem un număr suficient de doze încât să putem acoperi necesarul din aceste centre. Urmează ca până mâine să primim din partea Direcţiilor de sănătate publică care sunt centrele care primesc vaccin de la AstraZeneca care vor rămâne în activitate în fiecare judeţ, în funcţie de nivelul de adresabilitate. Aş menţiona faptul că în toate centrele de vaccinare cu AstraZeneca unde s-a început activitatea de vaccinare ea se va continua pentru a se asigura rapelul persoanelor deja vaccinate şi în fiecare judeţ va exista cel puţin un centru de vaccinare cu vaccin de la AstraZeneca, preferabil în oraşe, în municipii, pentru a da posibilitatea tuturor celor care doresc să se vaccineze cu acest tip de vaccin să se poată vaccina”, a explicat Valeriu Gheorghiţă.

Citeşte şi Doctorul Adrian Marinescu lămureşte de ce e nevoie de restricţii de la ora 22:00: De aceea e un risc mai mare. Nu intrăm în panică!

Potrivit acestuia, miercuri, până la ora 15,00, peste 180 de persoane erau vaccinate în cabinetele medicilor de familie cu serul produs de compania Johnson&Johnson.

În ceea ce priveşte activitatea de vaccinare cu vaccinul de la compania Johnson&Johnson, pot să vă spun că, astăzi, în 14 judeţe, la care se adaugă municipiul Bucureşti, au fost activităţi de vaccinare în cabinetele de medicină de familie. Până la ora 15,00, erau peste 180 de persoane vaccinate astăzi. Sunt convins că, în perioada următoare, numărul celor care se vor putea vaccina prin cabinetele de medicină de familie va fi din ce în ce mai mare şi numărul colegilor care vor începe efectiv să vaccineze va fi, evident, mai mare. Este o perioadă care presupune o distribuire a materialelor sanitare, a numărului de doze de vaccin„, a afirmat preşedintele CNCAV.

Valeriu Gheorghiţă a avut miercuri o şedinţă cu reprezentanţii Prefecturilor şi ai Direcţiilor de sănătate publică privind campania de vaccinare anti-COVID.

Citeşte şi Viena va fi primul oraş din UE care va vaccina femeile însărcinate împotriva COVID-19