Încă o categorie de salariaţi din România va ieşi la pensie mai repede, de la 40 de ani. Legea a fost votată în Parlament

Camera Deputaților a adoptat un proiect de lege care prevede reducerea vârstei de pensionare pentru noi categorii de salariați. Aceștia vor putea ieși la pensie chiar de la 40 de ani.

25 nov. 2022, 13:36
Încă o categorie de salariaţi din România va ieşi la pensie mai repede, de la 40 de ani. Legea a fost votată în Parlament

Încă o categorie de salariaţi din România va ieşi la pensie mai repede. Deputaţii au adoptat, în calitate de for decizional, un proiect de lege care prevede reducerea vârstei de pensionare pentru dansatori şi solişti de balet. S-au înregistrat 227 voturi „pentru”, 20 „contra” şi o abţinere.

Proiectul de lege modifică şi completează Legea nr.263/2010, în sensul includerii dansatorilor şi a soliştilor de balet în categoria persoanelor a căror vârstă standard de pensionare poate fi redusă până la 40 de ani pentru femei şi 45 de ani pentru bărbaţi, alături de balerini şi acrobaţi, respectiv includerea soliştilor de balet în enumerarea profesiilor din activitatea artistică ale căror locuri de muncă se încadrează în condiţii speciale, prevăzute în anexa nr.4 la Legea nr.263/2022.

Citeşte şi: Polițiștii se înghesuie să iasă la pensie. Care este motivul creșterii solicitărilor pentru ieșirea din sistemul Ministerului Afacerilor Interne

Potrivit celor adoptate, persoanele care au realizat stagii de cotizare atât în sistemul public de pensii, cât şi în sisteme neintegrate acestuia beneficiază de reducerea vârstelor standard de pensionare la 40 ani pentru femei şi 45 de ani pentru bărbaţi în cazul balerinilor/soliştilor de balet, dansatorilor şi acrobaţilor.

Citeşte şi: Ce se întâmplă de fapt cu pensiile românilor: „O pensie de mizerie: 1.622 de lei. Am avut 1.623 de lei, dar era prea mult și mi-au luat un leu”

De asemenea, balerinii şi soliştii de balet sunt cuprinşi în Lista cuprinzând profesiile din activitatea artistică ale căror locuri de muncă se încadrează în condiţii speciale.