Încă o lovitură pentru Al-Qaida: Ginerele lui Osama bin Laden a fost capturat de FBI

Ginerele lui Osama bin Laden,  Suleiman Abu Ghaith, a fost arestat în Iordania şi adus în Statele Unite, la New York. Considerat ca fiind "purtătorul de cuvânt" al reţelei teroriste Al-Qaida, Ghait a apărut într-o înregistrare video de propagandă, la o zi după atentatele din 11 Septembrie 2001, de la New York şi Washington şi este acuzat acum că a conspirat la uciderea cetăţenilor americani.

08 mart. 2013, 09:49
Încă o lovitură pentru Al-Qaida: Ginerele lui Osama bin Laden a fost capturat de FBI

Militantul Al-Qaida Suleiman Abu Ghaith, ginerele lui Ossama bin Laden, a fost arestat pe teritoriul iordanian, miercuri, într-o acţiune coordonată de FBI, alături de autorităţile iordaniene şi CIA, pe a cărei listă de terorişti figura şi ginerele lui Ossama.  El voia să ajungă în Kuwait, dar a ajuns acum la New York şi a fost dat pe mâna justiţiei federale, care l-a acuzat de conspiraţie la uciderea cetăţenilor americani.

Abu Ghait este considerat purtătorul de cuvânt al reţelei teroriste Al-Qaida. El apăruse într-o înregistrare video de propagandă după numai o zi de la comiterea atentatelor din 11 septembrie 2001, în urma cărora şi-au pierdut viaţa aproximativ 3.000 de persoane.

Ginerele teroristului „nr.1” de pe planetă, Ossama bin Laden care a fost lichidat în 2011 de americani în ascunzătoarea lui din Pakistan, urmează să fie judecat în SUA. Procurorii au făcut publice, joi, acuzaţiile ce i se aduc lui Abu Ghaith.

Prins în Turcia şi transferat în Iordania

Iniţial, Abu Ghait a fost prins în Turcia, iar autorităţile turce l-au deportat în Iordania, în cadrul unei operaţiuni secrete coordonată de autorităţile iordaniene şi FBI, informează Reuters pe site-ul său. Teroristul Al-Qaida care are o poziţie importantă în ierarhia reţelei urmează să fie adus vineri în faţa unui tribunal din Manhattan, unde va fi judecat de o instanţă civilă, după cum a informat Procurorul General al SUA, Eric Holder.

Poliţia newyorkeză nu se teme că Abu Ghait ar putea pune probleme de securitate, aşa cum s-a întâmplat în cazul altor terorişti judecaţi în SUA, între care Khalid Sheikh Mohammed şi alţi patru complici de-ai lui acuzaţi de conspiraţie la comiterea de atacuri teroriste în SUA şi în întreaga lume, după cum se arată în documentele procurorilor americani.

El nu a fost prins „în fapt” punând la cale vreo acţiune criminală, însă instigă verbal la atacuri antiamericane şi la credinţă faţă de Al Qaida. În schimb, apărut a doua zi după atacurile antiamericane alături de Ossama în acea înregistrare în care avertiza SUA şi pe aliaţii acestora că împotriva lor „va acţiona o mare armată” şi că Islamul va lupta împotriva „evreilor, creştinilor şi americanilor”, după cum se arată în documentele procurorilor americani.