Încă o lovitură pentru Cristi Danileţ, după excluderea din magistratură: „Încă o premieră în magistratura română”

Judecătorul Cristi Danileţ anunţă că a fost înştiinţat oficial că Inspecţia Judiciară îl cercetează disciplinar pentru că este membru al asociaţiilor VeDem Just şi ICDE, reproşându-i-se că face parte din "formaţiuni politice". "După TikTok, asta este încă o premieră în magistratura română", spune el.

24 dec. 2021, 09:11
Încă o lovitură pentru Cristi Danileţ, după excluderea din magistratură: „Încă o premieră în magistratura română”

Încă o lovitură pentru Cristi Danileţ, după excluderea din magistratură. Judecătorul Cristi Danileţ anunţă că a fost înştiinţat oficial că Inspecţia Judiciară îl cercetează disciplinar.

„Tocmai am primit de la Inspecţia Judiciară o înştiinţare oficială cum că sunt urmărit disciplinar într-o nouă cauză: pentru că sunt membru în asociaţia VeDem Just care desfăşoară activităţi de educaţie juridică pentru copii şi în asociaţia ICDE care susţine valorile fundamentale ale UE, mi se reproşează că în acest fel fac parte din «formaţiuni politice» şi desfăşor activităţi politice, incompatibile cu statutul de magistrat”, a arătat Cristi Danileţ, joi seară, într-o postare pe Facebook.

Citeşte şi: Cristi Danileț dă peste nas celor care l-au exclus din magistratură: „Am avut trei modele în viață. Tata, sensei și profesorul Tudorel Toader”

Cristi Danileţ a explicat că un magistrat poate face parte din orice asociaţii, nu doar cele profesionale, dar nu poate să facă parte din partide sau formaţiuni politice şi nici să desfăşoare sau să participe la activităţi cu caracter politic.

„Or, fiecare din cele două ONG-uri menţionate sunt înregistrate oficial, la Judecătorie, ca «persoană juridică de drept privat, independentă, apolitică, nonprofit, neguvernamentală». Eu niciodată nu am luat parte la vreo acţiune politică cu aceste organizaţii şi m-am abţinut întotdeauna de la vot când a fost vorba de vreun comunicat de presă care viza spectrul politic, tocmai în considerarea funcţiei mele de judecător”, a subliniat el, citat de news.ro.

Danileţ a adăugat că „interesant este că sesizarea a fost trimisă de un tânăr de 22 de ani, fără studii de specialitate”.

„Ea are note de subsol şi e formulată în limbaj juridic. Tânărul nu are cont de facebook, dar a anexat o grămadă de mesaje de pe FB de susţinere a mea după excludere, mai ales cele care vin din partea unei ambasade şi a oamenilor politici, dar sunt selectate doar cele ce vin dintr-un singur partid. S-a adresat direct preşedintelui CSM, a cărui adresă de email nici măcar eu nu o cunosc şi nu e afişată public pe site-ul CSM. Plângerea lui este făcută pe data de 15 decembrie, când eram deja suspendat, aşadar când eram deja în afara sistemului juridic. Mai mult, are 180 de pagini ca anexe, printre care un interviu de al meu din 2017 despre cartea de educaţie juridică şi reacţii ale unui şef de partid şi unui europarlamentar din acelaşi partid avute în 14 decembrie”, a mai explicat Danileţ.

Citeşte şi: Tudor Chirilă îl atacă pe Iohannis după sancţionarea judecătorului Danileţ: „Un avertisment că cine nu joacă după muzica mafiei, va avea probleme. Iohannis probabil sărbătoreşte la un golf”

Judecătorul a menţionat că Inspecţia a început cercetarea disciplinară miercuri şi l-a anunţat joi că în 29 decembrie trebuie să fie la audiere la sediul său din Bucureşti, „în condiţiile în care legea spune că audierile se fac la sediul instanţei, un ordin al Inspectorului şef de anul trecut spune că se fac online, iar eu sunt suspendat din funcţie astfel că nu am nicio îndatorire faţă de Inspecţia Judiciară”.

„Mie îmi e clar ce se întâmplă şi nu vreau să intru în răfuielile de partid. Cert este că Inspecţia Judiciară profită de ocazie şi, realizând ridicolul sancţionării mele pentru postările de pe tiktok, şi-a pregătit «arsenalul greu»: acuză un magistrat că face politică. Interesant este că aceeaşi Inspecţie Judiciară nu a avut nimic de spus când magistraţi au fost secretari de stat (funcţie eminamente politică), când şeful Inspecţiei Judiciare a fost pus în funcţie de Guvern, când un magistrat a fost filmat ieşind dintr-un sediu de partid politic după care a fost propus într-o funcţie de ministru, când un magistrat a declarat public că a luat legătura cu un membru de partid pentru a fi propus într-o funcţie de demnitate publică, când un magistrat a declarat că a fost sunat de premier şi propus drept ministru sau când un şef de asociaţie de judecători pleacă într-un partid politic de unde candidează la alegerile locale. După tiktok, asta este încă o premieră în magistratura română”, a conchis Danileţ.

La 13 decembrie, Consiliul Superior al Magstraturii a decis să-l excludă din magistratură pe judecătorul Cristi Dănileţ pentru ”manifestări pe reţelele de socializare”.