Încă o personalitate s-a stins din viaţă: Criticul şi istoricul de film Tudor Caranfil a murit în casa lui din Bucureşti

Publicat: Sâmbătă, 23 Martie 2019 11:30 // Actualizat: Sâmbătă, 23 Martie 2019 12:20 // Sursa: romaniatv.net

Tudor Caranfil, critic şi istoric de film, a murit sâmbătă dimineaţă, a anunţat Irina-Margareta Nistor, pe reţelele de socializare

"Criticul si Istoricul de film Tudor Caranfil a plecat sa fie nemuritor, alaturi de Orson Welles si de toti ceilalti mari creatori de cinema, pe care i-am descoperit datorita lui , in Varstele peliculei, scrise si televizate!", a scris Irina-Margareta Nistor, pe Facebook.

Născut în 1931, la Galaţi, absolvent al Facultăţii de Filosofie la Universitatea din Bucureşti, Caranfil s-a specializat, ulterior, în filmologie. Din 1959 a fost criticul cinematografic al cotidianului Informaţia Bucureştiului unde, între 1960 şi 1970, a redactat săptămânal pagina de cinema „Carnet de cinefil”, potrivit cartepedia.ro.

În 1962, a fondat primul cinematograf de arhivă din Bucureşti („Prietenii filmului”) pe baza căruia va fi creată, doi ani mai tîrziu, Cinemateca Română. Din 1970 a activat, cu precădere, în televiziune, unde a realizat, între 1972 şi 1977, un popular magazin săptămânal de cultură cinematografică intitulat „Vârstele peliculei”, emisiune continuată din 1990 până în 1997. Alte cicluri de emisiuni TV iniţiate: „Istoria unei capodopere”, „Povestea unui gag”, „Dicţionar cinematografic”, „Amfiteatrul artelor”, „Traveling peste timp” şi „Telefilmotecă de Aur”. Din 1966, a demarat seria de volume dedicate istoriei cinematografiei printre care se numără „F.W. Murnau” (1968), „Vârstele peliculei”, o istorie filmului în capodopere (vol. I IV, 1982 1998), „Cetăţeanul Kane”, „În căutarea filmului pierdut” (1988, volum distins cu Premiul ACIN), „Dicţionar de filme româneşti” (2002; ediţia a II a, 2004), „Dicţionar universal de filme” (2002; ediţia a II a, 2003; ediţia a III a, 2008), „Pe aripile vântului” (2003).

Din 1970, Tudor Caranfil a fost solicitat anual la Festivalul Internaţional de Film de la Karlovy Vary, din 1980 a fost invitat permanent al Festivalului de la Berlin, unde a fost inclus frecvent în juriul FIPRESCI, iar din 1993 a fost corespondent la Festivalul de la Cannes. A participat la numeroase festivaluri, între care Los Angeles, Locarno, Oberhausen, Cottbus, Lübeck, Namur, Rotterdam, Odesa şi Kiev, precum şi la principalele festivaluri de film din România.

În 2011 a primit Premiul „D.I. Suchianu” pentru întreagă carieră de critic şi istoric de cinema.

Tudor Caranfil este tatăl regizorului şi scenaristului Nae Caranfil.

loading...
1 Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
decedat deces fcritic istoric de film Tudor Caranfil
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
23 mar 22:49
Răspunde | Votează email 0 email
Neagu Mircea
Filme Vechi si Filme Noi . Am Observat ca la Filmele Vechi , uneori , se da o tenta Umoristica . Dar daca am fi Trait in Acele Vremuri Vechi ? , cum ar fi fost ? Probabil , ca Filmele Vechi , ar fi Reflectat , Realitatea , din acele Timpuri Vechi ! Si probabil , cu Timpurile Noi , pe care le Traim noi Astazi , ar fi foarte Dificil , sa ne Imaginam , cat de Dificil , ar fi Trebuit sa Traim Noi , in Vremurile Vechi , iar in Viitor , ne-am fi Inchipuit , cat de Dificil este de Trait Astazi , in Timpurile Noastre , Vremurile se schimba , peste Ani si Ani de Zile , si cand Ne Gandim la Viitor si am Gandi din Viitor , ne-am Intreba , cat de Dificil , a fost de Trait , in Trecut .
1
EUR
4.8408
RON
10 Jul
noapte 17 °
zi 33 °
Ultimele joburi adaugate
24 H