Încă o șansă pierdută pentru aderarea României la Schengen. Subiectul nu se află pe agenda următorului consiliu JAI

Scenariul legat de intrarea în spațiul Schengen nu prinde contur prea curând. Nu se află pe agenda Consiliului Justiției și Afaceri Interne, care se va ține joi la Luxemburg.

05 iun. 2023, 21:27
Încă o șansă pierdută pentru aderarea României la Schengen. Subiectul nu se află pe agenda următorului consiliu JAI

E ultima reuniune organizată de Suedia. Cu toate că acest stat susține aderarea României la Schengen, nu va pune subiectul pe agendă până când Austria nu își schimbă poziția.

Citește și Klaus Iohannis le dă peste nas austriecilor: ”România a arătat că îndeplineşte pe deplin criteriile pentru integrarea în Spaţiul Schengen”

„Este ultima șansă din acest an, pentru că din moment ce Consiliul JAI și-a propus drept primul punct pe ordinea de zi, discutarea strategiei pe următoarele 12 luni în ceea ce privește problematica Schengen și lipsește cu desăvârșire exact punctul cel mai important, ca cei peste 27 de milioane de cetățeni europeni, români și bulgari, care sunt singurii în momentul de față ce nu se bucură de libera circulație în UE, nu sunt pe ordinea de zi, arată cât se poate de clar că decizia politică în cadrul Consiliului este de a amâna această decizie, lucru inacceptabil”, a declarat Eugen Tomac, europarlamentar.

Încă o șansă pierdută pentru aderarea României la Schengen 

Tomac spune că e responsabilitatea Guvernului României să insiste și să ceară explicații clare cu privire la acest subiect.

Citește și Comisia Europeană: România este pregătită să adere la Schengen. Procedurile încep imediat, dar decizia este la Consiliul UE

„Guvernul are obligația de a insista și de a cere explicații clare mai ales pentru că premierul suedez, ne-a spus că acest subiect va fi pe ordinea de zi. Singura poartă sigură pentru noi este procesul pe care l-am deschis la Curtea de Justiție a Uniunii Europene.

Lucrurile intră pe o etapă de închidere a unor dosare, și evident că nimeni nu-și dorește să deschidă acest subiect, în condițiile în care, noi pierdem 10 miliarde de euro anual, dincolo de această discriminare legată de îngrădirea drepturilor la libera circulație în UE”, a mai spus Eugen Tomac, la Antena 3 CNN.