Încă o ţară din Europa a decis că schimbarea de sex se poate face la starea civilă. Care sunt condiţiile

Cetăţenii din Elveţia îşi vor putea schimba legal sexul doar printr-o simplă vizită la biroul de stare civilă. Acest lucru va fi posibil începând cu 1 ianuarie 2022.

27 dec. 2021, 09:20
Încă o ţară din Europa a decis că schimbarea de sex se poate face la starea civilă. Care sunt condiţiile

Elveţia se alătură Irlandei, Belgiei, Portugaliei şi Norvegiei, ţări în care schimbarea de sex se poate face la starea civilă, din punct de vedere legal. Astfel, ţara cantoanelor se plasează în fruntea mişcării de autoidentificare a genului din Europa, transmite agenţia Reuters, citată de News.ro.

Autorităţile elveţiene permit unei persoane să îşi schimbe legal sexul fără terapie hormonală, diagnostic medical sau evaluare ulterioară sau paşi birocratici.

Elveţia a decis! Schimbarea de sex se poate face la starea civilă din 2022

Prin modificarea Codului Civil din Elveţia, orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani, care nu este sub tutelă legală, îşi va putea schimba sexul şi numele legal prin declaraţie proprie la oficiul stării civile. Persoanele mai tinere şi cele aflate sub protecţia adulţilor vor avea nevoie de acordul tutorelui.

Este despre o schimbare faţă de actuala legislaţie existentă la nivel regional în Elveţia, care necesită adesea un certificat de la un profesionist medical pentru a confirma identitatea transgender a unei persoane.

De asemenea, unele cantoane impun unei persoane să facă un tratament hormonal sau să fie supusă unei tranziţii anatomice pentru a-şi schimba legal sexul. În schimb, pentru schimbarea numelui ar fi necesară noul nume a fost deja utilizat în mod neoficial de câțiva ani.

Citeşte şi: 60 de ani de la prima operaţie de schimbare de sex:”Mamă, tată, sunt fiul vostru. Acum sunt o lady!”

Câte ţări permit schimbarea de sex la starea civilă

Cunoscută drept o ţară conservatoare din punct de vedere social, Elveţia a votat în septembrie pentru legalizarea căsătoriei civile şi a dreptului de a adopta copii pentru cuplurile de acelaşi sex, fiind una dintre ultimele ţări din Europa de Vest care a făcut acest lucru.

Prin aplicarea noilor reguli privind schimbarea genului, Elveţia se alătură celor 24 de ţări din lumea întreagă care au decuplat alegerea genului de procedurile medicale.

Citeşte şi: Poluarea influenţează decisiv sexul bebeluşului. Concentraţiile mari de plumb favorizează naşterea fetelor, cele de mercur şi aluminiu cresc şansele de a avea băieţi

În schimb, Danemarca, Grecia şi Franţa au eliminat cerinţele procedurilor medicale, inclusiv operaţiile de schimbare a sexului, sterilizarea sau evaluarea psihiatrică, regulile lor necesită paşi sau condiţii suplimentare.

Spania a aprobat în iunie un proiect de lege care permite oricărei persoane de peste 14 ani să îşi schimbe legal sexul fără un diagnostic medical sau terapie hormonală.

În 2018, Executivul din Germania a devenit primul guvern european care a introdus o a treia opţiune de gen, dar în iunie 2021 a renunţat la două proiecte de lege care urmăreau să introducă autoidentificarea genului. Un nou membru transgender al Parlamentului speră să abordeze acest lucru.