Încă o ţară îşi închide frontierele terestre cu mai multe state din UE pe fondul pandemiei de COVID-19

Belarus a anunţat joi închiderea temporară a frontierelor terestre cu Lituania, Letonia, Ucraina şi Polonia, în contextul explodării cazurilor de COVID-19.

RomaniaTV.net
29 oct. 2020, 20:09
Încă o ţară îşi închide frontierele terestre cu mai multe state din UE pe fondul pandemiei de COVID-19

„Din cauza situaţiei epidemiologice în ţările vecine, Belarus restricţionează temporar intrarea pe teritoriul său prin posturile de control terestre din Lituania, Letonia, Polonia şi Ucraina”, a indicat Comitetul naţional pentru protecţia frontierelor într-un comunicat.

Nu vor fi afectate de această decizie personalul diplomatic şi camioanele de transport internaţional de mărfuri. Aeroportul din Minsk, însă, va continua să primească zboruri internaţionale fără vreo restricţie.

Ministerul de Externe polonez a afirmat că aceste restricţii nu sunt aplicate decât cetăţenilor străini, cetăţenii belaruşi putând în continuare să intre în ţara lor prin respectivele posturi de frontieră terestre.

Preşedintele din Belarus, Aleksandr Lukaşenko, a declarat pe 17 septembrie, după ce s-a confruntat cu săptămâni de proteste în urma alegerilor contestate, că Belarus ar trebui să-şi închidă frontierele cu Polonia şi Lituania, dar nu a pus în aplicare imediat ameninţarea.

„Trebuie să închidem graniţa, dar fără să facem din ea o Cortină de fier. Nimeni nu are nevoie de aceasta. Graniţa este o zonă de prietenie între popoare. Vedeţi, noi am fost provocaţi! Despre ce prietenie este vorba….? Dar popoarele nu sunt de vină”, a declarat joi Lukaşenko.