Încă o zi liberă pentru elevi și profesori, pe 14 octombrie, de Sfânta Parascheva. Orele pierdute vor fi recuperate ulterior

Elevii și profesorii din județul Iași primesc zi liberă pe data de 14 octombrie, când se sărbătorește Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, a stabilit Conducerea Inspectoratului Școlar Județean Iași.

11 oct. 2022, 22:11
Încă o zi liberă pentru elevi și profesori, pe 14 octombrie, de Sfânta Parascheva. Orele pierdute vor fi recuperate ulterior

 Zi liberă pentru elevi și profesori, pe 14 octombrie, de Sfânta Parascheva

Zi liberă pentru elevi și profesori. Conducerea Inspectoratului Școlar Județean Iași a anunțat că ziua de 14 octombrie, când se sărbătoreşte Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, va fi zi liberă atât pentru profesorii, cât și pentru elevii din județul Iași, transmite Rador.

Decizia a fost luată în contextul în care, în zona centrală a municipiului, patru unități de învățământ au accesul autovehiculelor restricționat, a explicat inspectorul general, Luciana Antoci.

S-a luat în considerare și faptul că peste 10.000 de elevi fac naveta zilnic către școală, în Iași, iar deplasarea în ziua respectivă s-ar desfășura cu dificultate și ar putea apărea și întârzieri.

Luciana Antoci a mai spus că orele din ziua de 14 octombrie vor fi recuperate ulterior: „Da, Sfânta Parascheva, ziua specifică pe 14 octombrie este pentru întreg județul Iași, prin contractul colectiv de muncă, zi liberă pentru profesori, așadar vor fi liberi și elevii cu acest prilej. Cu siguranță va fi o formulă de recuperare pentru ceea ce nu se învață vineri.”

Pelerinajul religios de la Iaşi: 93.000 de credincioşi au trecut pe la raclă, 2.000 de oameni aşteaptă la rând

La Iaşi continuă pelerinajul la moaştele Sfintei Parascheva, ocrotitoarea Moldovei. Este unul dintre cele mai importante evenimente religioase din ţara noastră, iar în cele două zile care s-au scurs de când a început pelerinajul, peste 93.000 de persoane s-au închinat deja la racla cu moaşte.

De sâmbătă dimineaţă, când a început pelerinajul religios, pe la racla aşezată în baldachinul din curtea catedralei au trecut 93.000 de credincioşi. Au necesitat intervenţia medicilor 113 persoane, iar şapte pelerini au fost transportaţi la spital.

Potrivit autorităţilor, peste 300.000 de pelerini sunt aşteptaţi să participe la manifestările religioase care se desfăşoară la Catedrala Mitropolitană din Iaşi în această săptămână, cu prilejul Hramului Sfintei Cuvioase Parascheva.

În 14 octombrie va avea loc Sfânta Liturghie, slujba urmând să se desfăşoare pe o scenă amplasată pe pietonalul Ştefan cel Mare, în faţa catedralei din Iaşi.

Citește și Record de pelerini la Sfânta Parascheva. Peste 40.000 de pelerini au trecut pe lângă raclă doar în prima zi de pelerinaj

Citește și Urmează prima vacanţă şcolară, după noul format. Elevii se bucură de mai multe zile libere după schimbările aprobate de Ministerul Educaţiei