Încă un cutremur a zguduit România duminică dimineață. Vine la doar câteva zile după cel mai puternic seism din acest an

Un cutremur s-a produs, duminică dimineață, în județul Dâmbovița. Seismul s-a resimțit a ora 9.42 în județul Dâmbovița, a transmis Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

06 nov. 2022, 11:13
Încă un cutremur a zguduit România duminică dimineață. Vine la doar câteva zile după cel mai puternic seism din acest an

Cutremurul a avut magnitudinea de 3 grade și a avut loc la la adâncimea de 15 kilometri.

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 44km E de Pitești, 48km V de Ploiești, 78km S de Brașov, 80km NV de București, 130km N de Ruse, 135km SE de Sibiu, 146km NE de Craiova, 205km V de Brăila, 213km SV de Bacău, 214km V de Galați.

Acest seism vine la doar câteva zile după cel mai puternic seism din acest an, de 5,4 grade. În ziua de 03.11.2022, 06:50:21 (ora României), s-a produs în zona seismică Vrancea, Buzău, un cutremur semnificativ cu magnitudinea EWS 5.4, la adâncimea de 168.925 km.

Cutremurul s-a produs la 57km E de Brasov, 75km N de Ploiesti, 117km SV de Bacau, 130km N de Bucuresti, 134km V de Braila, 135km V de Galati, 141km NE de Pitesti, 171km E de Sibiu, 195km N de Ruse, 200km SV de Iasi.

Citește și Sistemul RO-Alert n-a transmis niciun mesaj de avertizare pentru cel mai mare cutremur din ultimii ani din România! Mesajele asurzitoare vin de fiecare dată doar când plouă puternic sau bate vântul tare! Explicațiile halucinante ale lui Arafat!

Ce să faceți și ce să nu faceți în caz de cutremur. Recomandările MAI:

  • Păstrați-vă calmul, nu intrați în panică, liniștiți-i și pe ceilalți, protejați copiii, bătrânii și femeile. Nu vă speriați de zgomotele din jur.
  • Preveniți tendințele de a părăsi camera sau locuința, deoarece faza seismică inițială are o durată redusă, astfel încât tocmai faza puternică a mișcării seismice vă poate surprinde pe scări, holuri, paliere, în aglomerație şi panică, conducând la accidente grave, nedorite.
  • ATENŢIE! Scările sunt elemente de construcții foarte sensibile la deplasările diferențiate ale etajelor și, chiar dacă ar rezista, deplasarea persoanelor pe scări sub efectul oscilaţiei seismice este extrem de periculoasă. Chiar dacă ieșirea de la etajele inferioare sau dintr-o locuință parter ar fi în principiu posibilă și fezabilă în scurt timp, în special pentru persoane tinere, afară sunt multe alte riscuri: coșuri de fum, parapete, ornamente, vitraje etc.
  • Rămâneți în încăpere sau locuință, departe de ferestre care se pot sparge şi vă pot accidenta, protejați-vă sub o grindă, toc de ușă solid, sub un birou sau masă care sunt suficient de rezistente spre a vă feri de căderea unor obiecte, mobile suprapuse, lămpi, tencuieli ornamentale etc. În lipsa unor astfel de posibilități vă puteți proteja stând la podea lângă un perete solid, pe genunchi şi coate, cu fața în jos iar cu palmele împreunate vă veţi proteja capul, ceafa, iar cu antebrațele pe lateral capul. Această recomandare implică o cunoaștere prealabilă a acelor elemente de construcție rezistente, prin consultarea unui specialist atestat.
  • Dacă este posibil, închideți sursele de foc cât puteți mai repede iar dacă a luat foc ceva interveniți imediat după ce a trecut șocul puternic.
  • Nu fugiți pe ușă, nu săriți pe fereastră, nu alergați pe scări, nu utilizați liftul, evitați aglomerația, îmbulzeala, iar dacă este posibil deschideți ușa locuinței spre exterior, spre a preveni blocarea acesteia, în vederea evacuării după terminarea mișcării seismice.
  • Nu alergați în stradă.
  • Dacă vă aflați în afara unei clădiri, deplasați-vă cât mai departe de clădire, feriți-vă de tencuieli, cărămizi, coșuri, parapete, cornișe, geamuri, ornamente care de obicei se pot prăbuși în stradă.
  • Acordați prim ajutor persoanelor rănite.