Klaus Iohannis, mesaj de solidaritate pentru Croaţia după cutremurul care a făcut mai multe victime

Cel puţin cinci oameni au murit în puternicul seism produs marţi la prânz în Croaţia, informează dpa. Klaus Iohannis a transmis un mesaj pe Twitter, iar DSU a anunţat că ar putea trimite echipe de ajutor la Zagreb.

29 dec. 2020, 19:46
Klaus Iohannis, mesaj de solidaritate pentru Croaţia după cutremurul care a făcut mai multe victime

Klaus Iohannis îşi exprimă solidaritatea cu Croaţia, după cutremurele care au lovit ţara din Balcanii de Vest, afirmă preşedintele Klaus Iohannis, într-un mesaj postat pe Twitter.

„Gândurile noastre se îndreaptă către poporul croat şi le dorim celor afectaţi să îşi revină cât mai curând. I-am transmis lui Andrej Plenkovic (premierul croat – n.r.) disponibilitatea noastră de a ajuta, în caz de nevoie”, a transmis Klaus Iohannis, pe platforma de socializare.

Cel puţin cinci oameni au murit şi mai multe persoane au fost rănite în puternicul cutremur produs marţi la prânz în centrul Croaţiei, care a provocat ample distrugeri în oraşul istoric Petrinja, epicentrul seismului ce a avut o magnitudine de 6,4, conform institutului de geofizică al SUA sau 6,2 conform serviciilor de seismologie croate. Centrul german de Ştiinţe ale Pământului GFZ a anunţat că seismul s-a produs la o adâncime de 10 kilometri.

Seismul, care a survenit la ora locală 12,19 la o adâncime de 10 kilometri, a fost resimţit şi în capitala Zagreb, la circa 50 de kilometri distanţă, dar şi în ţările învecinate, inclusiv Bosnia şi Herţegovina şi Serbia. La Zagreb, oamenii au ieşit pe străzi, unele dintre ele presărate cu bucăţi de ţiglă spartă, iar alimentarea cu energie electrică a suferit întreruperi.

O fată a fost omorâtă de o cădere de moloz la Petrinja, orăşel aflat la circa 60 kilometri de Zagreb şi în epicentrul seismului cu magnitudinea 6,2, conform serviciilor de seismologie croate sau 6,4 conform celor americane.
 

Foto: (c) HINA / Facebook.com

 

Alţi patru oameni – un tânăr, un vârstnic şi un tată împreună cu fiul său – şi-au pierdut viaţa în zona localităţii Glina, a confirmat pentru presă viceprimarul Branka Baksic Mitic.

O replică aproape la fel de puternică a zdruncinat regiunea la începutul după-amiezii, într-o serie de circa 20 de replici mai mici.

Nu se ştie deocamdată dacă printre victime nu sunt şi persoane care şi-au pierdut viaţa în cel de-al doilea cutremur.

Cel mai grav afectate sunt oraşele Petrinja şi Sisak (circa 24.000, respectiv 47.000 de locuitori). „Majoritatea clădirilor sunt neutilizabile”, a declarat premierul croat, Andrej Plenkovic, în cursul unei vizite la Petrinja.

La Sisak, acoperişul spitalului orăşenesc s-a prăbuşit.

Printre cei salvaţi se numără şapte ingineri care au fost îngropaţi sub dărâmăturile unei clădiri din Petrinja pe care o evaluau pentru a stabili în ce măsură a fost afectată de cutremurul cu magnitudinea 5 produs luni dimineaţa în aceeaşi zonă.

Ministerul croat de Interne a făcut apel la cei care locuiesc în clădiri cu semne de avarie să le părăsească fără întârziere.

Cutremur mare, de 6,3, în Croaţia, este prăpăd la Zagreb. Mai multe clădiri s-au prăbuşit

Seismul de marţi vine după cel cu magnitudinea 5,2 grade pe scara Richter produs tot în apropiere de Petrinja, soldat cu pagube materiale minore. În martie, un alt seism cu magnitudinea 5,3 grade pe scara Richter a provocat moartea unei persoane şi rănirea altor 27, la Zagreb.