Încă un înotător-fenomen în România. Luca Pojar, la 12 ani, a câștigat 9 din 10 medalii de aur la CN de Cadeți și a doborât un record vechi de 40 de ani

După reușita lui David Popovici de la Campionatul Mondial de Natație, România se bucură acum de o nouă performanță greu de egalat la înot. Luca Pojar are doar 12 ani și a doborât un record vechi de 40 de ani.

01 iul. 2022, 14:26
Încă un înotător-fenomen în România. Luca Pojar, la 12 ani, a câștigat 9 din 10 medalii de aur la CN de Cadeți și a doborât un record vechi de 40 de ani

Luca Pojar avea doar doi ani și jumătate când a fost dus de mama lui la bazinul de înot. Zece ani mai târziu copilul a reușit să dețină nu mai puțin de nouă medalii de aur la Campionatul Național de Cadeți.

„Am foarte mari emoții, înainte mă pregătesc, îmi reglez respirația, și când spune „luați locurile”, încerc să dau tot ce am mai bun. Vorbind de rezultat, m-am bucurat, dar a fost greu să ajung, a durat, multă muncă, multe ore de antrenament, și sper să o țin tot așa”, a declarat Luca.

Întrebat care e cel mai mare vis al lui, Luca a dezvăluit că își dorește să ia o medalie olimpică.

Citește și David Popovici, idei de mare campion: „Pentru Olimpiada din 2024 îmi propun să reprezint România, să scot timpi buni şi să fiu în arenă alături de cei mai mari sportivi”

Și antrenoarea lui de înot e convinsă că e un copil-înotător care va avea multe reușite fiindcă muncește foarte mult și se și pricepe de minune la ceea ce face. „Luca e un copil foarte muncitor, este și talentat și are o inteligență motrică ieșită din comun, prinde foarte repede tot ce îi explicăm, înoată tehnic corect și acest lucru îl ajută să fie foarte eficient în apă”, a dezvăluit Sonia Albu.

Celălalt antrenor al lui Luca, Vlad Cozmuța, a declarat că „performanța lui de anul acesta a fost notabilă, datorită rezultatului de la 50 metri liber, pentru că a bătut recordul vechi de aproape 40 de ani”.

Luca Pojar a obținut medalia de aur la 9 din cele 10 probe ale competiției. La 50 de metri liber, timpul realizat a fost de 26 de secunde și 42 de sutimi, o performanță greu de egalat. A reușit astfel să doboare recordul precedent de 26 de secunde și 60 de sutimi care data din 1985 și aparținea sportivului Dragoș Băcescu.

Cu toate că are o activitate intensă în bazinul de înot, care îi mănâncă mult timp și energie, Luca reușește să aibă rezultate foarte bune și la școală. E elev la Liceul Sportiv Mircea Eliade, iar anul acesta școlar l-a încheiat cu media generală 9,86. Elevul a spus că, deși are mai mereu antrenamente, își găsește și timp liber. Când nu e în bazinul de înot, lui Luca îi place să descopere jocuri pe pc, să deseneze și să se distreze cu prietenii prin parcurile de aventură.

Citește și David Popovici, mesaj ferm pentru cei care încearcă să se folosească de imaginea lui de campion. Cum i-a pus la punct înotătorul-fenomen