David Popovici, idei de mare campion: „Pentru Olimpiada din 2024 îmi propun să reprezint România, să scot timpi buni şi să fiu în arenă alături de cei mai mari sportivi”

Marea senzaţie a înotului mondial, David Popovici, care a câştigat două medalii de aur la probele "regine" ale Campionatelor Mondiale de la Budapesta, 100 m si 200 m liber, nu lasă succesul să îl abată de la drumul pe care, împreună cu părinţii şi echipa sa, şi l-a stabilit.
Filip Stan
30 iun. 2022, 17:40
David Popovici, idei de mare campion:

În ciuda vârstei foarte fragede, David Popovici, care încă nu a împlinit 18 ani, are o stăpânire de sine şi o maturitate în gândire şi exprimare care a luat prin surprindere iubitorii sportului din România, mai ales după ce acesta a intrat fulminant în atenţia publicului şi a presei, interne şi internaţionale, încoronându-se campion mondial la cele mai populare probe ale Mondialelor de Nataţie de la Budapesta, 100 de metri şi 200 de metri liber.

Într-un interviu acordat publicaţiei Euronews.ro, Popovici a vorbit despre planurile sale de viitor, incluzând Jocurile Olimpice din 2024, de la Paris, dar şi despre modelele care l-au inspirat încă din copilărie, care nici nu i s-a încheiat, teoretic.

Când și unde ai auzit prima oară despre “mentalitate” și despre pregătirea psihologică în sport? Care a fost momentul în care ți-ai dat seama că e un factor decisiv în drumul spre performanță?

Despre încrederea în sine, mentalitate, putere mentală am auzit pe masură ce am crescut și am observat ce înseamnă privind în jur. Nu suntem toți la fel – noi, oamenii – și e normal să fim diferiți: ne dezvoltăm diferit, creștem în medii diferite, întâlnim oameni diferiți. În sport este important să fii puternic mental, să îți controlezi emoțiile, să nu iei în seama presiunea. Asa sunt eu, nu știu să fi descoperit cândva, în vreun moment.

L-ai admirat pe regretatul Kobe Bryant. Ce anume ai învățat de la el?

De la Kobe Bryant am învățat un lucru simplu: de la căpuţ pleacă totul.

Crezi că în România s-ar vinde și, mai ales, ar avea efecte o carte, să zicem o bandă desenată, cu super-eroul David Popovici?

Nu m-am gândit, dar cred că mai degrabă ar avea efect să meargă pur și simplu să se joace, să facă mișcare.

Citeşte şi: Fostul șef al Formulei 1 Bernie Ecclestone îl apără pe Putin. „Aş încasa un glonţ pentru el! E o persoană de calitate”

Facem un exercițiu de dedublare – Cum ar acționa David Popovici,  din postura omului cu puterea de a schimba lucrurile în România, plecând de la povestea minunată a sportivului David Popovici?

Cum aș face eu? M-aș întâlni cu copiii, le-aș povesti în primul rând cât este de distractiv să faci mișcare și cât de fericit devii atunci cand țopăi, înoți, alergi, te joci cu mingea, le-aș explica de ce e important să fii sănătos și i-aș sfătui să facă asta pentru ei, pentru că își doresc și nu pentru părinții care, uneori, îi cam presează.

Cum vezi școala și sistemul educațional din România? Ai avut ocazia să pleci în State, ai rămas. Ai luat în calcul și acest aspect, al educației instituționale? Ți-ai zis, la un moment dat, e ok școala și la noi?

Nu am comparat niciodată așa, în termeni de ”OK” acolo, hai că totuși e ok și aici. Cred că este important să întâlnești profesorii potriviți iar mediul în care înveți să te respecte și să nu îi trateze pe copiii la fel. Eu am asta în școala mea și știu de la prietenii din alte licee că și la ei e la fel,  nu e un caz singular, nu au dispărut oamenii cu vocația de profesor. În liceul meu, fiecare copil este încurajat să își urmeze pasiunea, să și-o regăsească și să devină spirit liber așa cum bine zicea dna profesor de matematica (da, matematica!) în clasa a V-a.

În 2024, avem Jocuri Olimpice? Ce îți propui sa obții peste doi ani: medalii, doborârea de recorduri mondiale la seniori? Ce vei face diferit pentru a obține rezultate mai bune ca la Tokyo?

Da, 2024 e un an nu foarte îndepărtat și noi muncim pentru Paris 2024 încă de pe acum. Îmi propun să am timpi buni, să fiu în aceeași  arenă cu cei mai buni sportivi ai lumii, să reprezint România și să îmi îndeplinesc obiectivele pe care le stabilim,  eu și echipa mea.

La Tokyo am obținut mai mult decât ne-am propus: am dorit calificarea într-o finală și am reușit calificarea în două finale olimpice. Să fiu printre primii 8 din lume la 100 si 200 liber a fost onorant și am fost foarte multumiti de rezultat.

Nu știu ce să răspund la “ce voi face diferit” pentru că Tokyo a fost o experiență excepțională pentru mine, concursurile de după Tokyo ne aduc alte experiențe iar noi continuam să profităm de fiecare și să evoluăm. La Tokyo a fost foarte bine, până la urmă rezultatul a fost de “al 4-lea cel mai bun din lume”, nu-i așa?

Dacă nu ai fi ales natația, ce domeniu de activitate ai fi ales?

Nu știu ce aș fi ales, ca orice copil am avut faze în care voiam să fiu…ceva: călugăr shaolin pe la 7-8 ani, magician (am făcut și meditații pentru a deveni magician), pe urma am mers la teatru în trupa Brainstorming, unde am cunoscut niște oameni foarte tari dar nu știu dacă as fi devenit actor. Nu știu ce as fi ales eu dar cred ca m-ar fi ales altceva pe mine dacă nu mă alegea apa.

Citeşte şi: Mama lui Robert Glință a răbufnit la adresa ministrului UDMR, Eduard Novak: „Obscur, total nepregătit. Nu mă reprezintă!” (GALERIE FOTO)

DailyBusiness
Premierul Ilie Bolojan a anunțat oficial TVA mai mare pentru toți. Guvernul reduce la două cote, una ajunge la 21%
Spynews
Alina Sorescu, profund afectată de o declarație a fostului soț, Alexandru Ciucu. Cât de deranjată a fost cântăreața: „El pleca des”
Bzi.ro
Imagini tulburătoare! Ultima apariție publică a lui Mihai Leu! Cum arăta fostul pugilist
Fanatik.ro
Rezultate Evaluarea Națională 2025. La ce oră se afișează, de fapt, notele pe 3 iulie. Admitere liceu 2025 în urma notelor obținute
Capital.ro
NU se mai eliberează buletin vechi. Decizia MAI pentru românii care schimbă cartea de identitate
Playtech.ro
Ce pensie vei avea după reţinerea CASS dacă acum iei 4.000 de lei? Ce se taxează, de fapt?
DailyBusiness
Guvernul a pus gând rău concediilor bugetarilor. Cine ar urma să mai primească vouchere de vacanță
Adevarul
„Legat de motocicletă și târât”. Kievul anchetează o posibilă execuție a unui prizonier de război
wowbiz.ro
Scene sfâșietoare au avut loc la spital, înainte ca Mihai Leu să moară: „Când am intrat la el în rezervă...”
Spynews
Ingredientul de 2 lei pe care trebuie să îl adaugi în cartofii la cuptor pentru a fi crocanți la exterior. Bucătarii profesioniști folosesc acest truc
Spynews
Cod galben de caniculă în România! 15 județe se topesc în orele următoare sub temperaturi extreme | HARTA
Evz.ro
Electrocasnicele care reduc consumul de energie: ce trebuie să știi despre eticheta energetică
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Gigi Becali şi-a făcut apariția cu mare stil la nunta fiicei lui Gică Hagi! Cum a arătat miliardarul de la FCSB
kanald.ro
Ce se întâmplă cu pensiile și salariile românilor în 2026. Ilie Bolojan a făcut anunțul în urmă cu puțin timp
Cancan.ro
Medicul care l-a tratat pe Mihai Leu, dezvăluiri despre ultimele clipe din viața sportivului: 'În final, a cedat și inima' 😢
Playsport.ro
Dacă ai mașina fabricată înainte de 2019, ar putea avea defecțiuni grave. Ce trebuie să faci rapid, conform RAR
Capital.ro
TAXĂ suplimentară în România. Se introduce în toată țara. Premierul a anunțat personal: De la 1 ianuarie
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Milionarul a petrecut noaptea cu o blondă, înainte să anunțe despărțirea de soție. S-a aflat cine e misterioasa femeie
stirilekanald.ro
Andreea s-a sinucis la doar 13 ani. Unchiul ei a găsit-o cu ștreangul de gât într-o pădure lângă casă: "S-ar fi certat cu prietenul ei"
Încep concedierile în rândul bugetarilor! Lista instituțiilor care vor reduce drastic personalul în perioada următoare
MediaFlux
Ordin la Casa de Pensii! Se schimbă calculul la vechimea în muncă
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Aparatul bugetar administrativ în România: instituţii, evoluţie şi recomandări