Încă un produs a fost RETRAS de la comercializare din cauza pesticidelor peste limita legală

Un sortiment de mac vândut în rețeaua de magazine Mega Image a fost retras de la comercializare după ce a fost constatată prezența pesticidelor peste limita legală. Clienţii care au cumpărat acest produs sunt îndrumaţi să-l returneze.

18 aug. 2021, 09:55
Încă un produs a fost RETRAS de la comercializare din cauza pesticidelor peste limita legală

Încă un produs a fost RETRAS de la comercializare din cauza pesticidelor peste limita legală. Este vorba despre DLL SEMINTE DE MAC 250G.


Mega Image a retras de la vanzare produsul: 11511  DLL SEMINTE DE MAC 250G

Numar Lot: 230/2020

Termen de valabilitate: 18/11/2021

Citeşte şi: Două tipuri de băuturi răcoritoare, retrase din mai multe hipermarketuri

Retragerea de produsului de pe piata si rechemarea acestuia de la consumatori au fost declansate la solicitarea furnizorului după ce s-a constatat prezenta pesticidelor peste limita legala, informează ANSVSA.

Toate produsele retrase urmeaza a fi distruse.

Citeşte şi: Alertă la raft! Mai multe loturi ale acestui produs, retrase din lanţul de supermarketuri Mega Image din cauza unei substanţe periculoase

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) anunţă că, la finalul lunii august, vor fi reduse nivelurile maxime de plumb şi cadmiu admise în alimente pentru bebeluşi şi copii, fructe, legume, unele tipuri de carne. Modificările vin după ce Comisia Europeană a stabilit noi niveluri pentru cadmiu şi plumb la produsele alimentare, în urma concluziilor experţilor conform cărora nivelurile actuale pot afecta sănătatea.

„Comisia Europeană a stabilit noi niveluri pentru cadmiu şi plumb pentru o mare varietate de produse alimentare. La baza acestei decizii a stat concluzia Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) şi a raportului FAO/OMS că plumbul poate cauza neurotoxicitate asupra dezvoltării la copiii mici şi probleme cardiovasculare şi nefrotoxicitate la adulţi, dar şi faptul că nivelurile actuale de expunere alimentară la plumb ar putea afecta dezvoltarea neurologică a fetuşilor, a sugarilor şi a copiilor”, arată ANSVSA, într-un comunicat de presă transmis joi.

Conform sursei citate, în ceea ce priveşte cadmiul, având în vedere că acesta este toxic pentru rinichi şi poate cauza disfuncţie renală şi doza săptămânală tolerabilă de 2,5 μg/kg, EFSA a concluzionat că există subgrupuri de populaţie, precum vegetarienii, copiii, fumătorii şi persoanele care trăiesc în zone puternic contaminate, la care se poate depăşi doza săptămânală tolerabilă de aproape 2 ori. Prin urmare, este necesar ca expunerea actuală a populaţiei la cadmiu să fie redusă.
„Prin cele două regulamente, recent adoptate, au fost reduse nivelurile maxime de plumb existente la alimentele pentru sugari şi copiii de vârstă mică, organele comestibile de porcine, bovine, păsări de curte sare, ciuperci sălbatice, curcuma proaspătă, ghimbir proaspăt, vinuri licoroase şi condiment, precum şi nivelurile de cadmiu la anumite fructe precum citrice, fructe sămânţoase, fructe sâmburoase, zmeură, anumite legume precum ţelina, varza, alte legume cu frunze, seminţe oleaginoase, anumite cereale şi preparate pentru copii de vârstă mică”, precizează Autoritatea.

Reprezentanţii ANSVSA adaugă că aceste modificări legislative intră în vigoare din 30 august pentru plumb şi din 31 august pentru cadmiu şi se aplică la nivel naţional.