ÎNCĂLZIRE GLOBALĂ 63% din suprafața gheţarilor din Anzii tropicali s-a topit în ultimii 50 de ani

Circa 63% din suprafața ghețarilor din Anzii tropicali, care se întind în mare parte în Columbia, Venezuela, Peru, Ecuador și Bolivia, s-a topit de-a lungul ultimei jumătăți de secol din cauza schimbării climatice, a informat un grup de experți reuniți la Bogota și citați de EFE.

RomaniaTV.net
28 mart. 2017, 15:58
ÎNCĂLZIRE GLOBALĂ 63% din suprafața gheţarilor din Anzii tropicali s-a topit în ultimii 50 de ani

Datele au fost prezentate în programul „Monitorizarea ghețarilor tropicali andini în contextul schimbării climatice”, care este finanțat de Banca Interamericană de Dezvoltare (BID).

„În utimii 50 de ani s-a pierdut 63% din suprafața ghețarilor din Anzii tropicali, din care Columbia deține 37 de kilometri”, a declarat Omar Franco, directorul Institutului de Hidrologie, Meteorologie și Studii de Mediu din Columbia (Ideam).

Potrivit lui, din suprafața zăpezilor perene din Anzii columbieni se pierde anual între 3% și 5% și se estimează că în decurs de 30-40 de ani aceasta va dispărea cu totul.

Responsabilul Ideam a subliniat că 99% din ghețarii tropicali din lume se află în Anzi, din care Columbia deține 2 la sută. Omar Franco a evidențiat situația din Sierra Nevada de Santa Marta, în departamentul Magdalena, care a pierdut „92% din ghețari în ultimul secol și jumătate”.

Scopul programului promovat de BID este de a monitoriza activitatea acestor ghețari în context global pentru a putea documenta procesul de regres al suprafețelor de gheață andine ca urmare a schimbărilor climatice survenite în cele cinci țări incluse în proiect (Columbia, Venezuela, Peru, Ecuador și Bolivia).