Încălzirea care duce la topirea gheţurilor din Groenlanda are, pentru moment, cauze naturale

În cea mai mare parte, fenomenul de încălzire care duce la topirea calotei glaciare a Groenlandei are cauze naturale, fiind legat de temperatura apei în zona tropicală a Oceanului Pacific şi nu de poluarea atmosferei cu gaze cu efect de seră, conform unui nou studiu.
Cristina Dinu
09 mai 2014, 08:55
Încălzirea care duce la topirea gheţurilor din Groenlanda are, pentru moment, cauze naturale

Este cunoscut faptul că temperatura straturilor de suprafaţă ale apei din oceanul Pacific influenţează clima globală la latitudini mai joase. Spre exemplu, fenomenul ciclic El Nino modifică volumul precipitaţiilor la nivel global, aducând ploi în America de Nord şi secetă în Australia şi America Centrală, scrie Agerpres.

Concluziile noului studiu explică de ce Groenlanda şi regiunea arctică a Canadei se încălzesc mai repede decât alte regiuni ale planetei. Această creştere a temperaturilor a ridicat semne de întrebare pentru oamenii de ştiinţă: Cele mai noi modele de evoluţie climatică, aşa cum sunt cele folosite de Grupul interguvernamental de experţi în evoluţia climei (IPCC din cadrul ONU), nu au reuşit să reproducă această încălzire rapidă observată în zona arctică.

Fenomenul încălzirii globale din cauza gazelor cu efect de seră rezultate din activitatea umană nu poate explica de ce această regiune se încălzeşte atât de rapid’, a observat coordonatorul acestui studiu, Qinghua Ding, climatolog la Universitatea din Washington.

În consecinţă cercetătorii au propus mai multe explicaţii pentru această încălzire rapidă, aşa cum ar fi reacţia în lanţ care duce la încălzirea apei Oceanului Arctic tocmai din cauza topirii calotei glaciare.

Însă Ding şi colegii săi au observat existenţa unei legături între temperaturile apei de suprafaţă din regiunile tropicale şi Oscilaţia Atlanticului de Nord, un model climatic care domină clima arctică. Începând din anii ’90, apa de suprafaţă caldă din vestul oceanului Pacific şi apele reci din estul Pacificului au determinat ca Oscilaţia Atlanticului de Nord (OAN) să genereze un front de presiune ridicată deasupra Groenlandei şi a regiunii arctice canadiene. Fronturile atmosferice de presiune ridicată duc la creşterea temperaturilor.

‘Am descoperit că între 20% şi 50% din încălzirea acestor regiuni are cauze antropice (provocate de oameni), iar celelalte 50% sunt provocate de cauze naturale’, susţine Ding în studiul publicat în ultimul număr al revistei Nature.

OAN este un factor climatic major, care afectează extinderea banchizei polare arctice, dar şi traseul furtunilor deasupra Americii de Nord, a Atlanticului şi Europei.

‘Credeam că OAN este un fenomen haotic, care nu are legătură cu condiţiile oceanului din zonele tropicale’, explică Shang-Ping Xie, climatolog la Institutul Oceanografic Scripps, care nu a participat însă la acest studiu. ‘În urma acestui studiu vom putea îmbunătăţi predicţiile climatice în zona Atlanticului de nord, unde predicţiile din prezent au o precizie mai mică’, a mai adăugat el.

Legătura dintre Oceanul Pacific şi Groenlanda este făcută de aşa-numitele valuri sau unde Rossby. Acestea sunt nişte ondulaţii atmosferice prezente în vânturile de mare altitudine care înconjoară Pământul. Distribuţia curenţilor de aer calzi sau reci deasupra Oceanului Pacific generează o undă Rossby care ajunge , în cele din urmă, să favorizeze încălzirea în Groenlanda.

‘Este ca şi cum ai lovi atmosfera cu un ciocan într-o regiune specifică, lovitură care generează o undă de şoc ce este resimţită sub forma fronturilor atmosferice de presiune ridicată tocmai în Groenlanda’, explică Ding.

Temperatura oceanului din regiunea tropicală este urmărită de specialişti abia din anul 1979, odată cu lansarea primilor sateliţi în acest scop, şi de aceea oamenii de ştiinţă nu ştiu dacă temperaturile actuale din zonele tropicale ale Pacificului sunt rezultatul unui ciclu climateric scurt, sau vor continua timp de mai multe decade.

‘Deocamdată nu dispunem de suficiente date, aşa că nu putem şti care este adevărata cauză’, a mai adăugat Ding pentru Live Science.

Una peste alta, însă, ‘acest studiu demonstrează cât de complexe sunt schimbările climatice’, conform lui Juergen Bader, climatolog la Institutul Max Planck pentru Meteorologie din Germania, care nu a participat la studiu.

Dacă tendinţa de evoluţie a temperaturilor apei Pacificului se modifică, procesul de încălzire climatică din Arctica ar putea să încetinească în următoarele decade, dar procesul de încălzire globală din cauze antropice pare că va depăşi în următorii ani orice proces natural de răcire.

‘Este doar o chestiune de timp până când procesul antropic de încălzire globală se va impune drept principala cauză a încălzirii din zona Arctică’, l-a completat Juergen Bader.

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Monica Bîrlădeanu a făcut senzație la Gala Premiilor GOPO 2025! Actrița a strălucit la 46 de ani
Fanatik.ro
Care este suprafața reală a Bucureștiului? Capitala nu este cel mai mare oraș din țară
Capital.ro
Se schimbă banii. Anunț pentru cei cu care fac plăți cu cardul. Euro ia locul monedei naționale din 2026
Playtech.ro
Cum conduci o mașină diesel ca să consumi mai puțin. Regula pe care puțini o respectă
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
Cum vede șeful Inscop finala prezidențială: „9 din 10 votanţi PSD l-ar vota pe George Simion şi nu pe domnul Nicuşor Dan”
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Zile libere în iunie. Bugetarii au parte de încă o mini-vacanță
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Extrageri speciale loto de 1 Mai. Loteria Română a suplimentat fondul de câștiguri
Cancan.ro
E însărcinată! Vedeta din România va naște primul copil cu iubitul ei, la peste 1 an de la divorț
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Devine interzis la toate mașinile. UE va da ordin pentru orice țară. România nu va mai putea folosi
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
VIDEO Un nou război cumplit stă să înceapă. Premierul unei puteri nucleare a anulat vizita la Putin și a dat ordinul de atac asupra țării vecine!
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Un detaliu te poate lăsa fără pensie în mai! Anunț pentru pensionarii care primesc banii prin poștă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Ce-a înțeles BBC din scandalul Georgescu. Restul lumii încă așteaptă traducerea…