Încălzirea globală: sute de cadavre au fost găsite pe Everest

Publicat: Duminică, 24 Martie 2019 14:10 // Actualizat: Duminică, 24 Martie 2019 14:16 // Sursa: romaniatv.net

Accentuarea schimbărilor climatice nu dă de furcă doar specialiştilor în probleme de mediu, ci şi celor pasionaţi de alpinism. Sute de cadavre au ieşit la iveală, pe Everest, în urma topirii gheţarilor.

Operatorii de expediţii sunt îngrijoraţi de numărul de cadavre ale alpiniştilor care devin vizibile pe Muntele Everest pe măsură ce gheţarii se topesc. „Aproape 300 de alpinişti au murit în timp ce încercau să urce spre vârful muntelui Everest, o treime dintre trupuri fiind scoase la iveală de topirea accelerată a zăpezii”, scrie BBC

"Din cauza încălzirii globale, foaia de gheaţă şi gheţarii se topesc rapid, iar cadavrele care au rămas îngropate în toţi aceşti ani sunt acum expuse", a declarat Ang Tshering Sherpa, fostul preşedinte al Asociaţiei de alpinism din Nepal, potrivit adevarul.ro.

"În ultimii ani am adus cadavre ale unor muncitori, dar sunt încă trupuri neînsufleţite rămase îngropate în zăpadă, care pot apărea acum la suprafaţă ".

Membri ai Asociaţiei Operatorilor de Expediţii din Nepal (EOAN) au declarat că în timpul sezonului de alpinism au distrus toate funiile din taberele superioare ale munţilor Everest şi Lhotse, dar problema cadavrelor nu poate fi rezolvată atât de uşor, potrivit adevărul.ro.

Mai multe studii arată că gheţarii din regiunea Everest, ca şi în majoritatea părţilor din Himalaya, se topesc rapid şi se subţiază. 

O echipă de cercetători, inclusiv membri ai universităţilor din Leeds şi Aberystwyth din Marea Britanie, au descoperit anul trecut că gheţa de pe Khumbu „este mai caldă decât se aşteptau”. Gheaţa a înregistrat o temperatură minimă de numai -3,3 grade C, chiar şi cea mai scăzută gheaţă fiind o încălzire completă de 2 grade C decât temperatura medie anuală a aerului.loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
alpinism cadavre pe Everest Everest gheţari topire gheţari
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8641
RON
23 Sep
noapte 15 °
zi 30 °
Ultimele joburi adaugate
24 H