Incendii devastatoare în Grecia şi Turcia. S-au înregistrat mai mult decese şi persoane spitalizate cu probleme respiratorii şi arsuri. GALERIE FOTO şi VIDEO

Pompierii din Grecia se luptă de trei zile să stingă un incendiu de pădure care a cuprins nord-vestul peninsulei Peloponez, lângă orașul Patras. Şi pompierii turci s-au luptat cu peste 120 de incendii, în timpul cărora opt persoane și-au pierdut viața.

02 aug. 2021, 13:30

Incendii devastatoare în Grecia şi Turcia. Pompierii greci au anunţat, pe 1 august, că „focul este pe cale să fie adus sub control”, potrivit AFP. „Există încă câteva focare împrăștiate„, au adăugat ei într-un comunicat de presă.

Incendii devastatoare în Grecia. Sute de localnici şi de turişti au fost evacuaţi

Mai multe persoane şi gospodării au fost afectate de incendiile forestiere. Opt persoane au fost spitalizate cu probleme respiratorii și arsuri, în spitale din regiune, şi aproximativ 10 case au ars.

Nu s-a făcut încă o evaluare oficială a pagubelor, dar au fost arse în jur de zece case în regiunea Ziria, au fost distruse și magazii agricole și grajduri pentru animale, ceea ce reprezintă mult pentru locuitorii regiunii care trăiesc din agricultură”, a precizat Dimitris Kalogeropoulos, primarul din Aigialeias, unul dintre satele aflate în apropierea incendiului.

Primăria din Aigialeias a asigurat cazare persoanelor nevoite să fugă din satele înconjurate de flăcări.

Citeste si Situaţia se complică în Grecia. Românii care îşi vor petrece concediul acolo trebuie să aibă mare grijă: 13 insule, trecute la nivelul „roşu închis!”

În satele Ziria, Kamares, Achaias, Labiri, aproape treizeci de case, magazii agricole și grajduri au ars şi hectare întregi pe care erau plantaţi măslini au fost distruse, potrivit ziarului local Patrastimes.

Şi stațiunea de pe litoral Loggos a fost evacuată. Aproape o sută de locuitori și turiști au fost transportați în portul Aigio, la câțiva kilometri de sat.

Peste 13.000 hectare au ars până pe 1 august în Grecia, potrivit Sistemului european de informare împotriva incendiilor forestiere. Timp de 24 de ore, au avut loc 60 de incendii forestiere, potrivit pompierilor.

Duminică, un alt incendiu major a izbucnit pe insula Rhodos. Acesta s-a extins cu repeziciune din cauza temperaturilor mari și a vegetației foarte uscate. Ambele centrale electrice de pe insulă au fost închise, astfel încât alimentarea cu energie electrică şi apă a fost întreruptă.

Grecia se confruntă cu un nou val de căldură de vineri, cu temperaturi cuprinse între 42 și 44 de grade Celsius, potrivit serviciilor meteorologice. Uscate de căldură, pădurile grecești se confruntă cu incendii în fiecare vară.

Citeste si Un grup de români, abandonat peste noapte în vama dintre Grecia și Bulgaria: „Au dormit pe scaune metalice, mese sau ciment”

Incendiile fac ravagii şi în Turcia

Incendiile forestiere devastatoare fac ravagii şi în Turcia, forțându-i pe turiști să fugă din calea focului cu ajutorul bărcilor, transmite BBC.

Pompierii s-au luptat cu peste 120 de incendii, în timpul cărora opt persoane și-au pierdut viața.

În weekend, turiștii și locuitorii din Bodrum și Marmaris au fost evacuați cu bărcile.

Anchetatorii turci nu exclud ca o parte dintre aceste incendii să fi fost cauzate de o mână criminală, existând speculații legate de arestarea unui piroman.