Incendii puternice de vegetaţie în insula Lefkada. Autorităţile din Grecia avertizează că există pericolul ca şi în alte zone să izbucnească incendii VIDEO

Incendiile din insula Lefkada au fost localizate în apropiere de plajele Porto Katsiki și Egkremnous, două dintre cele mai îndrăgite plaje de pe insula care se află și printre alegerile românilor ca destinație de vacanță. Focul a izbucnit în zone greu accesibile, scrie presa elenă.

04 iul. 2022, 15:37
Incendii puternice de vegetaţie în insula Lefkada. Autorităţile din Grecia avertizează că există pericolul ca şi în alte zone să izbucnească incendii VIDEO

Focul a izbucnit duminică după-amiaza în insula din Marea Ionică și mobilizarea forțelor terestre și a mijloacelor aeriene de stingere a incendiilor a fost imediată. În zonă au fost trimiși zeci de pompieri, patru avioane și un elicopter. Incendiile nu afectează doar insula Lefkada.

În Achaia, în nord-vestul Peloponezului, un alt incendiu de vegetație afectează zona Portes. Locuitorii satului Valmi au fost evacuați preventiv duminică, în condițiile în care incendiul ar fi scăpat de sub control din cauza vântului care bate dinspre vest.

Pompierii au acționat cu mai multe elicoptere care au cărat apă din mare pentru a stinge și a opri extinderea flăcărilor. De asemenea, mai multe drumuri au fost blocate pentru a ușura trecerea autospecialelor în zonă.

Citeşte şi: Oraşele italiene Verona şi Pisa restricţionează consumul de apă curentă din cauza secetei severe

Autoritățile din Grecia spun că oamenii nu pot părăsi insula până când focul nu va fi stins în totalitate pentru ca aceștia să poată pleca în siguranță.

În aceste condiții, șase țări europene, printre care și România, au trimis echipe de pompieri în sprijinul salvatorilor greci, notează ekathimerini.com. Primii dintre cei peste 200 de pompieri din țările europene care își vor ajuta colegii greci în lupta cu incendiile au sosit vineri la Atena.

Sâmbătă, cei 28 de pompieri români au fost întâmpinați de ministrul Crizei Climatice și Protecției Civile, Christos Stylianides, și de conducerea Serviciului de Pompieri al Greciei. Pompierii români vor opera în regiunea Attica, zonă care include capitala Atena, până pe 31 iulie. Cei sosiți vineri vor fi schimbați cu un număr egal de pompieri români pe 15 iulie. Locul lor va fi fi luat în august de un contingent francez format din 25 de oameni.

Citeşte şi: Klaus Iohannis i-a trimis lui Joe Biden o scrisoare cu ocazia Zillei Inependenţei: „Eforturile SUA sunt cruciale în asigurarea unui răspuns puternic şi unit la provocările Rusiei”