Klaus Iohannis i-a trimis lui Joe Biden o scrisoare cu ocazia Zillei Inependenţei: „Eforturile SUA sunt cruciale în asigurarea unui răspuns puternic şi unit la provocările Rusiei”

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis omologului american, Jos Biden, o scrisoare cu ocazia Zilei Independenţei SUA, prilej cu care a adresat felicitări poporului american, atât în nume personal, cât şi din partea poporului român, informează Administraţia Prezidenţială.

04 iul. 2022, 13:41
Klaus Iohannis i-a trimis lui Joe Biden o scrisoare cu ocazia Zillei Inependenţei: „Eforturile SUA sunt cruciale în asigurarea unui răspuns puternic şi unit la provocările Rusiei”

Potrivit sursei citate, preşedintele Klaus Iohannis a evocat contextul deosebit din acest an, care a determinat multiple efecte negative asupra securităţii, dar şi contestarea valorilor statului de drept prin agresiunea militară ilegală, nejustificată şi neprovocată a Federaţiei Ruse împotriva naţiunii suverane a Ucrainei.

Şeful statului a arătat, totodată, că ‘lumea se află acum într-un moment de răscruce al istoriei, iar eforturile Administraţiei americane au fost cruciale în asigurarea unui răspuns puternic şi unit, bazat pe unitatea transatlantică şi cooperarea cu partenerii globali cu aceeaşi viziune, la provocările Rusiei la adresa ordinii internaţionale bazate pe reguli’. În context, preşedintele Iohannis a dat asigurări că ţara noastră va continua să fie un aliat statornic şi partener în acest efort, angajat în susţinerea unităţii transatlantice, stabilităţii regionale, cooperării şi rezilienţei strategice, precizează Administraţia Prezidenţială.

În mesajul transmis, preşedintele Iohannis a salutat demersurile care vor duce la operaţionalizarea, în premieră, a unei centrale nucleare cu reactoare modulare de mici dimensiuni (SMR) în România, unul dintre proiectele fanion ale Parteneriatului Global pentru Infrastructură şi Investiţii.

„Continuând astfel de eforturi comune, rămânem angajaţi în consolidarea securităţii energetice europene, respectând în acelaşi timp cele mai înalte standarde de siguranţă, securitate nucleară şi neproliferare.

Citeşte şi: Rachetele Rusiei, poziţionate să lovească SUA în câteva minute. Scenariu apocaliptic pregătit de Putin

Lumea se află acum într-un moment de răscruce al istoriei, iar eforturile Administrației americane au fost cruciale în asigurarea unui răspuns puternic și unit, bazat pe unitatea transatlantică și cooperarea cu partenerii globali cu aceeași viziune, la provocările Rusiei la adresa ordinii internaționale bazate pe reguli”, a arătat președintele Iohannis în declarația lui.

El a evocat şi contextul simbolic al celei de-a 25-a aniversări a lansării Parteneriatului Strategic dintre România şi Statele Unite ale Americii şi a reconfirmat angajamentul României pentru consolidarea excelentei cooperări politice şi de securitate, precum şi a celorlalte dimensiuni ale Parteneriatului Strategic, respectiv pentru o legătură transatlantică consolidată. Astfel, preşedintele Klaus Iohannis a amintit formatele iniţiate şi dezvoltate de România, împreună cu Aliaţii de pe Flancul de Est, precum Bucureşti 9 sau Iniţiativa celor Trei Mări, care stau mărturie pentru hotărârea ţării noastre de a întări legăturile euroatlantice.

Şeful statului a salutat adoptarea, la Summitul istoric NATO de la Madrid, a Noului Concept Strategic, precum şi rezultatele privind apărarea colectivă, consolidarea descurajării şi apărării NATO pe Flancul Estic şi importanţa strategică a regiunii Mării Negre pentru securitatea euroatlantică.

În acest sens, el a reiterat recunoştinţa României pentru decizia anunţată de preşedintele Biden la Madrid privind creşterea prezenţei militare americane în România.

Citeşte şi: Belarus se alătură oficial lui Putin în războiul din Ucraina: „Vom rămâne alături de Rusia Frăţească”


loading...