Canada: Peste 80.000 de sinistraţi în urma incendiilor de pădure. Stare de URGENŢĂ. Următoarele 24 de ore, CRUCIALE

Publicat: Joi, 05 Mai 2016 09:56 // Actualizat: Joi, 05 Mai 2016 11:54 // Sursa: romaniatv.net

Peste 80.000 de persoane și-au părăsit casele din localitatea Fort McMurray din nordul provinciei Alberta (vestul Canadei), fugind de flăcările provocate de incendiile de vegetație și fiind găzduite în centre de primire. Autorităţile canadiene au instituit starea de urgenţă în provincia Alberta.

De 48 de ore, incendiile de pădure și de vegetație, frecvente în acest anotimp în provincie, au ajuns la primele locuințe și în parcările de rulote, numeroase în regiunea în care activitatea este total dependentă de cea a companiilor petroliere. "Dacă de uiți de sus, ți se rupe inima", a spus Rachel Notley, premier la provinciei Alberta, care a mers miercuri la Fort McMurray și în împrejurimi, unde circa 250 de pompieri, nouă avioane cu apă și peste zece elicoptere încercau să oprească extinderea incendiilor, informează Agerpres.

Joi, autorităţile canadiene au declarat stare de urgenţă în provoncia Alberta, după ce peste 88.000 de locuitori din Fort McMurray au fost evacuaţi. De asemenea, oficialităţile canadiene au avertizat că extinderea rapidă a focului ar outea distruge o mare parte din oraş şi că următoarele 24 de ore sunt cruciale pentru regiune.

Incendiile de vegetaţie au izbucnit duminică şi au distrus peste 1.600 de construcţii, inclusiv o şcoală nouă.

"Este o pierdere pe care cu greu ne-o putem imagina", a declarat miercuri premierul canadian, Justin Trudeau. "Previziunile de marți nu numai că s-au confirmat, dar au fost chiar mai grave decât ne puteam închipui", a afirmat și Melissa Blake, primar al orașului Fort McMurray.

Citeşte şi Incendii de vegetaţie în Canada: 13.000 de oameni evacuaţi

Pompierii au spus că este un foc greu de stăpânit din cauza vântului care bătea cu 40 de kilometri pe oră și care alimenta flăcările din unele părți ale orașului. În contextul unor temperaturi record (31 de grade Celsius miercuri la Fort McMurray) și al aerului fără pic de umezeală, pădurea boreală este uscată, iar flăcările avansează rapid. Serviciul de urgență din Alberta a ordonat evacuarea obligatorie a locuitorilor orașului (100.000 de locuitori), cu excepția unui sector din jurul aeroportului.

"Sunt incendii catastrofale, iar situația este explozivă", a declarat Bernie Schmitte, director delegat pentru păduri în Alberta, apreciind că peste 10.000 de hectare de teren au fost devastate de flăcări.

Evacuarea locuitorilor din zonele afectate de incendii a fost cea mai mare operaţiune de acest gen din Canada. Companiile petroliere din zonele afectate au fost nevoite să oprească producţia.

loading...
3 Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
05 mai 12:11
...Alberta (vestul Canadei), fugind de flăcările provocate de incendiile de vegetație și fiind găzduite în centre de primire. Citește mai departe… ...
05 mai 10:17
... Peste 80.000 de persoane și-au părăsit casele din localitatea Fort McMurray din...
05 mai 10:07
...fugind de flăcările provocate de incendiile de vegetație și fiind găzduite în centre de primire, transmite joi AFP. Citește mai departe… Sursa: romaniatv.net ...
1
EUR
4.8722
RON
24 Sep
noapte 17 °
zi 30 °
Ultimele joburi adaugate
24 H