Incendiu ATI Constanţa. Principalele nereguli: defecţiuni şi improvizaţii la instalaţiile electrice. Ministrul Sănătăţii: Măsurile dispuse de MS pentru acest spital au fost puse în aplicare încă din august 2021

Conform unui raport referitor la problemele din spitale întocmit în urma incendiului de la Spitalul din Piatra Neamț, la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța au fost descoperite mai multe nereguli la instalațiile de semnalizare și la cele electrice, informează Mediafax.

01 oct. 2021, 11:58
Incendiu ATI Constanţa. Principalele nereguli: defecţiuni şi improvizaţii la instalaţiile electrice. Ministrul Sănătăţii: Măsurile dispuse de MS pentru acest spital au fost puse în aplicare încă din august 2021

Incendiu ATI Constanţa. Potrivit raportului, instalaţiile electrice au unele defecţiuni, sunt folosite improvizaţii, sunt suprasolicitate sau se exploatează în condiţii în care se generează supracurenţi.

Incendiu ATI Constanţa: nereguli majore, care pun în pericol vieţile pacienţilor internaţi în secţiile ATI

Raportul arăta că 28% dintre spitale nu au rezervor de apă pentru incendii; 71% din saloanele de terapie intensivă nu au sistem de ventilație mecanică prin exhaustare; 60% din saloanele de terapie intensivă nu au sisteme de tratarea aerului cu 3 trepte de filtre HEPA; în 71% din secțile de ATI controlate nu se asigură distanțele între paturi (de 2, 5 m); doar 40% din secțile ATI respectă asigurarea normativului de medici pe timpul efectuării unei gărzi; la 56% dintre paturi nu sunt amplasate cel puțin 12 prize pe ambele părți ale patului.

Citeste si Incendiu la Spitalul de Boli Infecţioase din Constanța. NOUĂ pacienţi de la ATI au murit – surse. Unii pacienţi au fost evacuaţi pe geam. A fost activat PLAN ROŞU

După incendiul Spitalul Județean din Piatra Neamţ, în care 12 pacienţi au murit, Inspecţia sanitară de stat a făcut controale în secţiile ATI din spitalele publice şi private. Controalele au început pe 17 noiembrie, iar o serie de rezultate au fost anunțate la jumătatea lunii decembrie.

Ministrul Sănătății, despre neregulile de la spitalul din Constanța: „Măsurile dispuse de minister pentru acest spital au fost realizate în august 2021”

Ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila, susține că măsurile medicale impuse de instituția pe care o conduce au fost respectate la spitalul din Constanța.

Nu pot să confirm un număr, dar confirm că sunt morți. ISU o să confirme după intervenție. Am dispus DSP Constanța să găsească soluții pentru preluarea pacienților.

Pot să vă spun că m-am uitat asupra acestui spital că pe planul de conformare pe partea medicală MS a dispus două măsuri: ambele sunt realizate în august 2021. Din punct de vedere medical, măsurile au efectuate. E vorba de compartimentul de ATI care nu avea ceva aparate.

Aici informația exactă e deținută de ISU și ei vor comunica oficial pe partea de incendii. Eu pot să vă spun ce mi-am propus: la fiecare județ să fie managerii pregătiți pentru prevenirea incendiilor. Nu am informații de la managerul de spital că sunt probleme”, a declarat Cseke Attila la Digi24.

Citeste si Spitalele din România, afectate de zece incendii în mai puţin de un an. Val de tragedii în secţiile ATI