Incendiu la Spitalul de Boli Infecţioase din Constanța. Şapte pacienţi de la ATI au murit. Unii pacienţi au fost evacuaţi pe geam. A fost activat PLAN ROŞU

Un incendiu a izbucnit vineri dimineaţă la secţia ATI de la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța. Zeci de pacienţi au evacuaţi, unii chiar pe geam. Din primele informaţii, şapte din cei zece pacienţi internaţi în secţia ATI COVID au murit în incendiu.

01 oct. 2021, 13:59

Incendiu la Spitalul de Boli Infecţioase din Constanța. UPDATE: Bilanţ reevaluat, ministrul de Interne anunţă că doar 7 pacienţi au murit. 

Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, Viorel Teliceanu, anunţă că doar şapte persoane au murit în incendiul de la Spitalul de boli infecţioase, raportarea iniţială fiind eronată. Acesta a precizat că se fac cercetări pentru ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă şi distrugere din culpă.

 

Incendiu la Spitalul de Boli Infecţioase din Constanța. UPDATE: Nouă pacienţi internaţi în secţia ATI COVID a Spitalului de Boli Infecţioase Constanţa au murit în incendiu. 15 persoane sunt în stare gravă. Între victime sunt şi medici. Medicul şef ATI a fost resuscitat după ce s-a intoxicat cu fum.

Incendiu la Spitalul de Boli Infecţioase din Constanța. UPDATE: Autorităţile au deschis dosar penal pentru ucidere din culpă în cazul incendiului izbucnit, vineri, la Secţia ATI a Spitalului de Boli Infecţioase din Constanţa. O echipă de cercetare se află la faţa locului, investigaţia fiind coordonată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa.

Specialiștii din cadrul Direcției de Investigații Criminale și ai Institutului Național de Criminalistică vor ancheta cauzele producerii incendiului de la ATI Constanța. Deja, în această speță, o anchetă a fost deschisă de procurorii Constanța.

Incendiu la Spitalul de Boli Infecţioase din Constanța. UPDATE: Incendiul a fost lichidat, pompierii verifică acum fiecare salon. Reprezentanții ISU Constanța au confirmat că 9 pacienți au murit. „Primul apel l-am primit în jurul orei 09.48. Am fost anutati ca la parterul spitalului este un incendiu. S-a instalat un spital mobil in curtea spitalului. Nu se stie cauza, se va stabili ulterior. Incendiul a fost lichidat in jurul orei 10.55”, a declarat un oficial ISU.

UPDATE: ”Referitor la incendiul din Spitalul de Boli Infecţioase Constanţa vă informăm că, din primele date transmise de către Centrul Operativ pentru Situaţii de Urgenţă, în această dimineaţă se aflau internate în unitatea sanitară un număr de 113 persoane, din care 10 persoane în ATI. Confirmam că sunt persoane decedate. Numărul acestora va fi comunicat în conferinţa de presă”, a transmis Ministerul Sănătăţii.

Incendiu la Spitalul de Boli Infecţioase din Constanța. UPDATE: Potrivit unor surse oficiale, nouă dintre pacienţii din spital au decedat. Evacuarea pacienţilor şi căutarea eventualelor victime continuă.În proximitatea locului desfăşurării intervenţiei se instalează un spital mobil pentru triajul pacienţilor. La Spitalul de Boli Infecţioase sunt 10 paturi de ATI,  toate fiind ocupate joi seară.

UPDATE: Premierul a fost informat despre incendiul de la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța și continuă să țină legătura cu reprezentanții MAI, Ministerul Sănătății și cei ai prefecturii Constanța, potrivit biroului de presă al Guvernului. În acest moment, este activată o celula de criză la MAI pentru a coordona intervenția și a se asigura că sunt evacuați pacienții și că sunt locuri pentru ei în alte spitale, mai spune sursa citată.  Premierul Florin Cîțu i-a solicitat secretarului de stat Raed Arafat să meargă la fața locului pentru a se asigura că operațiunile de acolo se desfășoară fără probleme.

UPDATE: Prefectul județului Constanța, Silviu Coșa, a ajuns vineri la spitalul de boli infecțioase unde a izbucnit un incendiu. Potrivit acestuia, peste 50 de pacienți sunt evacuați și duși la spitalul militar și la spitalul județean. La fața locului au fost chemate 40 de ambulanțe și mașini de pompieri și din Ialomița și Călărași.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Dobrogea” a fost solicitat să intervină în municipiul Constanța la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța unde a fost anunţat un incendiu. Se pare că incendiul se manifestă la secţia de Terapie Intensivă.

Dn primele date transmise de către Centrul Operativ pentru Situații de Urgență, în această dimineață se aflau internate în unitatea sanitară un număr de 113 persoane, din care 10 persoane în ATI. Toți pacienții vor fi transferați la Spitalul Județean De Urgență Constanța, la Spitalul de Pneumoftiziologie și un spital mobil ISU. La solicitarea ministrului interimar al Sănătății, ai fost activate de către DSP Constanța și unitatile sanitare din Medgidia și Mangalia, în caz de nevoie. În acest moment, echipele sunt în misiunea de intervenție. ISU Constanța va prexenta intr – o declaratie de presă situația actualizată.

A fost activat planul roşu de intervenţie. Incendiul se manifestă cu flacără deschisă și degajări mari de fum. Traficul în zonă a fost oprit.

În aceste momente, pacienții sunt evacuați. Unii dintre ei au fost scoşi în curtea spitalului. Pompierii au scos pacienţi din secţia ATI pe geam. Potrivit Cugetliber.ro, mai mulți pacienți de la ATI sunt blocaţi înăuntru.

Potrivit preşedintelui Consiliului Judeţean Constanţa, Mihai Lupu, nu sunt victime. Pacienţii sunt preluaţi de ambulanţe şi vor fi duşi la Spitalul Judeţean Constanţa. De asemenea, a fost activat planul alb pentru cadrele medicale.

Potrivit DSP Constanţa, în prezent, în Spitalul de Boli Infecţioase, sunt internaţi 118 pacienţi.

La fața locului, au fost trimise mai multe echipaje SAJ și SMURD din Constanţa, dar şi din Călăraşi şi Ialomiţa.

Citeşte şi: Incendiu la Spitalul Marie Curie din Capitală. Alertă la cel mai mare spital de copii din țară

Citeşte şi: Record de infectări în România. Medicul Cătălin Apostolescu: „Valul patru nu a atins încă vârful. Ajung la spital tineri cu forme severe, fără comorbidităţi”