INCENDIU CLUB BAMBOO. INSEMEX Petroşani va face o expertiză la clubul bucureştean UPDATE

INCENDIU CLUB BAMBOO Focul de la Bamboo încă nu a fost lichidat nici după zeci de ore. Pompierii se luptă şi acum să stingă incendiul, cea mai mare parte a clubului s-a prăbuşit, iar echipele de intervenţie nu au reuşit încă să verifice toate încăperile localului. Procurorii au ajuns la faţa locului, dar nu pot intra pentru a face cercetări. Anchetatorii au declarat că, din datele de până acum, nu există indicii ca incendiul să fi fost declanşat de o mână criminală.

22 ian. 2017, 06:50

INCENDIU CLUB BAMBOO Un incendiu puternic a izbucnit, sâmbătă dimineață, la clubul Bamboo din Capitală. Peste 260 de pompieri au intervenit, timp de peste șase ore, pentru stingerea incendiului. La club au rămas pentru supraveghere șase autospeciale de stingere, o mașină de descarcerare și o ambulanță SMURD. Un număr de 44 de persoane au fost transportate sau au ajuns pe cont propriu la spital, dintre care doar 4 mai sunt internate. Niciuna dintre persoanele care mai sunt internate nu prezintă arsuri. INCENDIUL din BAMBOO, filmat de POMPIERI. Imagini OFICIALE, pe muzică de club VIDEO


UPDATE 16.00 Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate Minieră și Protecție Antiexplozivă — INSEMEX Petroșani va face o expertiză la clubul Bamboo din București, în cadrul anchetei derulate pentru stabilirea cauzelor care au dus la producerea incendiului.

„Vom fi solicitați când se va stinge focarul de acolo. Cred că se va întâmpla în cursul săptămânii viitoare. Vom trimite o echipă acolo”, a declarat directorul general al INSEMEX Petroșani, Artur George Găman.

Deocamdată, acesta nu a putut să precizeze o eventuală cauză a incendiului din clubul bucureștean, menționând că urmează să se pronunțe experții, după efectuarea verificărilor de specialitate.

UPDATE 14.00 Avocatul Cătălin Dancu a declarat, duminică, la Poliția Capitalei, că au fost peste 700 de persoane în clubul Bamboo, în noaptea de vineri spre sâmbătă, când a izbucnit incendiul, care au fost evacuate în condiții de securitate în mai puțin de 6 minute.

„Tot ce a însemnat ajutorul acordat de către angajați, care au fost instruiți și specializați în stingerea dinăuntru și folosirea extinctoarelor, toate au fost făcute într-o cooperare deplină. De astfel, lucru care era corect să se spună că au fost peste 700 de persoane în club care, în mai puțin de 6 minute, au fost evacuate în condiții de securitate, pentru că toți au ascultat de instrucțiunile personalului”, a susținut avocatul patronilor clubului Bamboo.

UPDATE 12.00 Anchetatorii au spus că au venit duminică la locul incendiului pentru a evalua situaţia şi a găsi cea mai bună soluţie tehnică pentru cercetarea zonei.

Deocamdată, ei nu au putut intra în clubul propriu-zis pentru că pompierii nu au declarat incendiul lichidat, iar structura nu permite să se intre în condiţii de siguranţă.

Potrivit anchetatorilor, este prematur de spus de unde a pornit incendiul, însă au precizat că până acum nu există niciun indiciu că ar fi vorba despre „o mână criminală”.

Audierile au început de sâmbătă, fiind date declaraţii de angajaţi şi clienţi ai clubului. Audierile continuă duminică şi în zilele următoare.

Întrebat dacă patronul clubului va fi audiat, procurorul de caz a spus că acest va fi citat procedural şi că vor fi anchetate toate persoanele care au legătură cu clubul.

Anchetatorii au spus că au cerut şi au primit documente de la Primăria Sectorului 2, Poliţia Locală a Sectoturului 2, ISU şi unităţile medicale la care au ajuns persoanele aflate în club în momentul izbucnirii incendiului.

Potrivit anchetatorilor, în clubul Bamboo se aflau atunci câteva sute de persoane.

UPDATE  11.00 Un număr de patru persoane aflate în clubul Bamboo care a fost distrus de incendiu sâmbătă dimineaţă mai sunt internate în prezent la Spitalele Floreasca şi Pantelimon din Capitală, a declarat pentru News.ro secretarul de stat Raed Arafat.

Arafat a precizat că trei persoane sunt internate la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca şi o persoana la Spitalul Clinic de Urgenţă „Sfântul Pantelimon”.

UPDATE 10.13 Pacientul internat la Spitalul Sf. Pantelimon care a necesitat îngrijiri medicale în urma incendiului din clubul Bamboo, de sâmbătă dimineață, ar putea fi externat în cursul zilei duminică, a declarat pentru AGERPRES purtătorul de cuvânt al unității medicale, Fiorella Nitoiu.

„Este decizia colegilor de la Chirurgie. S-ar putea astăzi (duminică-n.r.), în cursul zilei, să fie externat”, a spus dr. Nitoiu.

Cinci persoane mai erau internate sâmbătă, la ora 17,00, în urma incendiului produs în Clubul Bamboo, patru dintre acestea la Spitalul Floreasca și una la Spitalul Sf. Pantelimon, a anunțat, într-o declarație de presă, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, Monica Dajbog.

La nivelul MAI s-a activat o linie telefonică – 021 206.40.50, unde rudele celor care s-au aflat în club pot suna pentru informații despre persoanele transportate la spital. Ministrul de Interne, Carmen Dan, susține că s-au făcut mai multe controale în clubul Bamboo, încă din 2009, ultimul în noiembrie 2016. Parchetul efectuează urmărirea penală privind infracțiunea de distrugere din culpă.

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență precizează, sâmbătă seara, în contextul incendiului de la Clubul Bamboo, că obținerea autorizației de securitate la incendiu certifică, la momentul obținerii, îndeplinirea unui nivel de siguranță, prin asigurarea unor condiții tehnice impuse prin reglementări, însă lipsa autorizației de securitate la incendiu nu poate fi asociată cu existența elementelor de pericol, cât timp măsurile de securitate la incendiu au fost implementate și, totodată, sunt respectate.

„Obținerea autorizației de securitate la incendiu nu elimină total posibilitatea inițierii și propagării unui incendiu. Un astfel de eveniment se poate iniția din diverse cauze și în împrejurări care țin de particularitățile exploatării unui spațiu sau a unei construcții. Astfel, în exploatarea construcției din punct de vedere al apărării împotriva incendiilor, astfel de evenimente pot fi cauzate sau favorizate de situații care țin de acțiuni premeditate, de crearea unor stări de pericol de moment în exploatarea construcțiilor, de neglijența sau exploatarea necorespunzătoare a unor instalații, de intervenții neautorizate asupra unor elemente ale construcțiilor sau asupra instalațiilor care le dotează. Pe de altă parte, lipsa autorizației de securitate la incendiu nu poate fi asociată cu existența elementelor de pericol, cât timp măsurile de securitate la incendiu au fost implementate și, totodată, sunt respectate”, se arată într-un comunicat transmis AGERPRES de IGSU.

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență face un apel de a nu fi emise supoziții și de a indica vinovății până când anchetele inițiate nu vor fi încheiate și nu vor ajunge la niște concluzii.

Precizările IGSU vin „ca urmare a apariției în spațiul public, după evenimentul de la Clubul Bamboo, a unor articole cu referire la cadrul legal privind apărarea împotriva incendiilor și obligațiile ce revin atât autorităților, cât și beneficiarilor/ investitorilor/ administratorilor unor clădiri sau altor factori implicați în asigurarea calității în construcții (proiectanți, executanți și responsabilii cu calitatea lucrărilor de construcții)”, arată sursa citată.

Vezi si: Controale în şase cluburi din Bucureşti, după incendiul din Bamboo. ISU a găsit mai multe nereguli

INCENDIU CLUB BAMBOO. Tinerii care au plecat din spital au povestit cu groază momentele de panică. Cele mai grele clipe au fost atunci când fiecare încerca să se salveze. Se căţărau unii pe alţii sau pur şi simplu s-au aruncat în lacul îngheţat. Printre cei suprinşi de incendiu au fost şi Loredana Chivu şi Simona Traşcă.

„Am vazut exact Colectivul in fata ochilor. Am zis: ia uitati-va, acum un an si ceva ma uitam la tv si ma ingrozeam si acum a trebuit sa sar in piscina. A trebuit sa sari un gard de 2 metri, s-a facut scarita. La inceput lumea a fost calma si civilizata, cand a inceput sa iasa fumul foarte puternic din spate, nu mai aveai ce sa mai respiri, a inceput lumea sa se agite si agitatia asta s-a transformat deja intr-o mare invalmaseala, panica, tipete, urlete, oameni prin piscina”, a povestit un baiat care a fost in club.

Clubul care a ars era unul dintre preferatele vedetelor mondene din capitală. Loredana Chivu şi Simona Traşcă se aflau şi ele acolo şi au povestit prin ce au trecut.

„Eu cand am iesit m-am gand ca nu il vedeam pe fratele meu. Am tipat dupa el, el era deja in fata clubului, nu stia de incendiu. Eu am rams cu traume, imi e frica”, a spus Chivu.

Cătălin Botezatu a declarat pentru România TV că îi pare rău pentru cei care au trecut prin clibele tragediei din Bamboo.

„Am văzut tot felul de interviuri, care sunt lipsite de adevăr. În primul rând toţi au fost evacuaţi de personalul clubului în 8 minute. O fată, angajată a noastră, se află printre cei mai grav răniţi. Au fost speculaţii că oamenii s-au aruncat de la etaj, însă Bamboo n-are etaj”, a declarat Cătălin Botezatu.

Citeşte şi: Incendiu puternic într-un club din Capitală, zeci de persoane au ajuns la spital. Bamboo a ars ca o torţă şi s-a prăbuşit

Cel mai important este că oamenii au fost salvaţi. Ne pare rău ca au cei care au venit să se distreze au trecut prin acele clipe. Nu a luat foc de la vreo ţigară. A lua foc din zona barului. Probabil că va renaşte, a punctat Botezatu.
 
Citeşte şi: INCENDIU CLUB BAMBOO. Cătălin Botezatu: Doar 1% din ce a apărut la televizor este adevărat. Este posibil să fi fost pus cu intenţie
 
Cătălin Botezatu, unul din acţionarii clubului Bamboo, a declarat că informaţiile apărute în media sunt puţin eronate.

„Clubul Bamboo a fost felicitat în urmă cu câteva luni pentru că este clubul și locația cu cele mai multe și cele mai largi uși de evacuare. Tocmai de aceea, se poate verifica, evacuarea s-a făcut în 7 minute de către personalul clubului, care, atenție, este trainuit în fiecare lună începând de la fetele de la contabilitate, PR, până la ultimul bodyguard, asta în urma incendiului care a fost cu un an în urmă. De atunci am început să facem aceste traininguri.

– ISU ne-a impus tuturor cluburilor niște restricții. Pe noi ne-au costat peste 100.000 de euro materiale. A început un fel de reconstrucție la ceea ce aveam la momentul acela pentru a nu pune în pericol viața oamenilor.

– Când au venit pompierii, după 15-20 de minute, nu mai aveau ce să evacueze și oricum nu ar mai fi avut cum, nici cu măști, nici fără măști. Personalul clubului, bodyguarzii, managerii au intrat cu tricouri ude la gură și au scos oamenii din club.

– De blocarea căilor de evacuare nici nu se pune problema. Erau semnalizate, cred că aveam sute de semnalizări verzi cu ieșiri de urgență. Aveam sute de extinctoare.

Speculațiile, desființate

– De la care etaj s-au aruncat? Clubul Bamboo nu are etaj. S-au aruncat în lac- Nu este lac acolo. E o mlaștină de 10 cm, acoperită de 10 cm de zăpadă. S-au aruncat în piscină- piscina este goală. O domnișoară spune că se fuma. Oamenii de la security merg la cei care își aprind țigări în club sau sunt atenționați cu lasere să le stingă. Există zone în care se fumează și lumea merge la fumat.

– Nu are nicio legătură cu bucătăria, cu o narghilea care a luat foc, că ar fi plecat din mijlocul clubului, însemnând zona de VIP și zona scenei, în niciun caz. Focul a pornit- ca să fie clar, că sunt atâtea speculații, privesc la televizor și mă minunez- din stânga barului, unde este intrarea într-un alt club, într-un ballroom. Din păcate, au ars 3.000 de metri pătrați, a ars totul. În acea zonă nu intra nimeni. Nu au fost depozitate în acea zonă băuturi, cum s-a mai spus. E un hol frumos. Doar cineva care știe poate intra.

În fiecare lună, ni se cere altceva. Documentele vor fi depuse, fără doar și poate. Un club care este în top 10 în lume nu putea funcționa pur și simplu așa. Dacă existau nereguli mici ni se aduceau la cunoștință și se remediau imediat. Nu-ți permiți la un astfel de nivel să mergi mai departe. Dacă erau nereguli mari, era închis.

– După tragedia de la Colectiv, s-au investit peste 100.000 de euro în noi materiale.

– Și noi vrem să știm sursa incendiului.

– Este posibil să fi fost pus cu intenție, dar nu vrem să acuzăm pe nimeni.

– Există această posibilitate. Bamboo era cel mai frumos club și ar fi trebuit să ne mândrim, chiar dacă există concurență, asta nu însemna că nu avea și dușmani.

– Firesc că am discutat cu Joshua Castellano.

– Să nu se interpreteze greșit că am vrut să ne luăm asigurarea. Nici în urmă cu 10 ani, nici acum nu există asigurare. Ni s-a spus: când construiți totul faceți și asigurarea per total. Asigurarea este scumpă pentru un asemenea club.

– Să spunem că sunt unul dintre oameni care țin la acest club”, a declarat Botezatu.

INCENDIU CLUB BAMBOO

  • CITEŞTE PE ACEEAŞI TEMĂ:

Imagini revoltătoare. Ce au făcut patronii când au văzut că arde clubul

Oamenii fac mărturii cutremurătoare: Toată lumea s-a călcat în picioare. Am crezut că e un atentat ceva

Vedetă scăpată din infernul de la Bamboo: „Sunt încă şocată şi mă rog la Dumnezeu să nu existe victime”

INCENDIU BAMBOO: Dosar penal pentru distrugere. Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi Seviciul Omoruri continuă ancheta

INCENDIU CLUB BAMBOO. Imagini şocante din timpul dezastrului, oameni salvaţi în ultima clipă

Clubul Bamboo a mai ars din temelii şi în 2005

Incendiu Bamboo: Documentele necesare funcţionării sunt conform normelor, căile de evacuare au funcţionat, susţin avocaţii

Incendiu puternic într-un club din Capitală, zeci de persoane au fost rănite. Bamboo a ars ca o torţă şi s-a prăbuşit