INCENDIU COLECTIV. Şedinţă extraordinară la Guvern: Ajutoare de urgenţă pentru familiile răniţilor

INCENDIU COLECTIV. Guvernul interimar, condus de Sorin Cîmpeanu, s-a reunit, luni, într-o şedinţă extraordinară. pentru a discuta şi aproba programul de asistenţă pentru răniţii din incendiul de la clubul Colectiv şi familiile acestora.

RomaniaTV.net
09 nov. 2015, 08:05
INCENDIU COLECTIV. Şedinţă extraordinară la Guvern: Ajutoare de urgenţă pentru familiile răniţilor

INCENDIU COLECTIV. Guvernul a aprobat, în ședința extraordinară de luni, ajutoare financiare de urgență pentru familiile răniților în incendiul din clubul Colectiv.

Astfel, se vor acorda 7.500 de euro lunar familiilor răniților transportați la spitale în străinătate și 6.000 de lei familiilor celor internați în țară.

Potrivit prim-ministrului interimar, Sorin Cîmpeanu, cei 7.500 de euro reprezintă transportul — 1.500 de euro — la care se adaugă bani pentru masă, cazare și alte cheltuieli — 200 de euro pe zi timp de 30 de zile.

Este vorba de acordarea cu titlu de ajutor de urgență a unei sume de 7.500 de euro lunar fundamentată prin 30 de zile a câte 200 de euro pe zi acordați pentru cazare, masă și alte cheltuieli membrilor familiilor victimelor — în momentul de față avem 30 de victime internate în spitalele din străinătate — la care se adaugă 1.500 de euro pentru cheltuieli de transport. Plata acestor sume urmează a se face în maxim 5 zile de la primirea solicitării”, a declarat Cîmpeanu, în debutul ședinței extraordinare.

El a afirmat că au fost înregistrate mai multe solicitări din partea familiilor pacienților transferați în străinătate, dar și din partea familiilor celor 83 de pacienți spitalizați în România.

Premierul interimar a precizat că pentru aceștia din urmă se acordă un sprijin tot cu titlu de ajutor de urgență în valoare de 6.000 lei pe lună, adică 200 lei pe zi pentru cazare, masă și alte cheltuieli.

Sumele se vor acorda pe toată durata spitalizării, începând cu ziua în care au fost internați, în funcție de numărul de zile de spitalizare, indiferent care este perioada de internare.

Sorin Cîmpeanu a mai spus că banii vor fi acordați din Fondul de rezervă al Guvernului.

Pe de altă parte, el a arătat că este în curs de elaborare un program de asistență „complex” pentru victimele incendiului de la Colectiv, „care să cuprindă și reintegrarea pe plan social, școlarizare și alte lucruri” prin Ministerul Muncii.

Rudele celor care au fost răniţi în incendiul din 30 octombrie din clubul Colectiv pot depune solicitările pentru ajutorul garantat de Guvern la Agenţiile Judeţene de Plăţi şi Inspecţie Socială sau, în Bucureşti, la Agenţia Naşională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, potrivit unor surse guvernamentale. Aceleşi surse susţin că echipele sunt pregătite să meargă în întâmpinarea familiilor pentru ca acestea să „nu fie puse pe drumuri”.

Premierul interimar Sorin Cîmpeanu a declarat, la începutul şedinţei de Guvern de luni, că plata acestor sume urmează să se facă în maximum 5 zile de la primrea solicitării, adăugând că au fost înregistrate mai multe solicitări din partea familiilor pacienţilor transferaţi în străinătate, precum şi solicitări din partea familiilor celor 83 de pacienţi care sunt acum internaţi în spitalele din ţară.

În spitalele din Capitală sunt internate, luni, 83 de persoane rănite în incendiul din clubul Colectiv, dintre care 15 sunt în stare critică, şase în stare gravă şi 61 sunt stabilizaţi.

Dintre pacienţii internaţi în spitale din Capitală, 35 au fost transportaţi spre unităţi sanitare din străinătate, însă trei au decedat. Ultimul a fost bateristul trupei Goodbye to Gravity, Bogdan Enache, care murit, duminică seară, după ce a intrat în stop cardiorespirator în aeronava care îl transporta la o clinică din Elveţia şi care a fost întoarsă din drum. Alţi doi răniţi au decedat sâmbătă, după ce au ajuns în Olanda.

În urma incendiului produs în 30 octombrie în clubul Colectiv, 46 de persoane au decedat, iar alte aproximativ 150 au fost rănite şi internate în spitale din Capitală.

Bilanţul persoanelor decedate în urma tragediei din Clectiv a crescut la 46 luni dimineaţă, când jurnalista şi fotografa Teodora Maftei a murit la clinica din Israel, unde a fost transferată săptămâna trecută.

INCENDIU COLECTIV. Sorin Cîmpeanu a declarat, sâmbătă, că vor fi decontate „integral” costurile pentru pacienţii care vor fi transferaţi în străinătate din Fondul de rezervă al Guvernului, iar pentru aparţinătorii care însoţesc răniţii vor fi, de asemenea, decontate cheltuieli de transport, cazare şi masă.

Premierul interimar a mai spus că se lucrează la nivelul Ministerului Muncii pentru iniţierea unui program de asistenţă şi sprijin complex de reintegrare a victimelor tragediei de la Colectiv.

Este vorba de integrare pe mai multe planuri, şi socială, şi asistenţă, de şcolarizare, asistenţă psihologică şi asistenţă medicală„, a precizat premierul interimar.

Citeşte şi INCENDIU COLECTIV. Comisia Europeană: România a cerut ajutor pentru transferul a 80 de răniţi grav

Luni, la ora 18.00, premierul interimar Sorin Cîmpeanu se va întâlni cu ambasadorii statelor UE, SUA şi Canada, acreditaţi la Bucureşti.