UPDATE: Incendiul de la Mănăstirea Râmeţ a fost lichidat, sâmbătă dimineaţă, iar pompierii vor încerca să stabilească de la ce a pornit focul. Incendiul a afectat aproximativ o mie de metri pătraţi din acoperişul clădirii în care se află chiliile, ateliere, bucătăria şi sala de mese, arzând structura de lemn a acestuia. Pe circa jumătate din suprafaţă, acoperişul s-a prăbuşit.
„Toate focarele de incendiu au fost lichidate. Rămân în continuare în supraveghere o autospecială de lucru cu apă şi spumă şi o autoscară mecanică de la Detaşamentul de pompieri Alba Iulia”, au transmis, sâmbătă dimineaţă, reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Alba.
Porivit acestora, sâmbătă va fi stabilită cauza de izbucnire a incendiului, precum şi celelalte detalii legate de pagube.
Incendiul a afectat aproximativ o mie de metri pătraţi din acoperişul clădirii în care se află chiliile, ateliere, bucătăria şi sala de mese, arzând structura de lemn a acestuia. Pe circa jumătate din suprafaţă, acoperişul s-a prăbuşit.
UPDATE: Incendiul care a izbucnit vineri la mănăstirea Rîmeţ a fost localizat în cursul serii, după şapte ore de intervenţie a peste 100 de pompieri militari din Alba şi Cluj, care acţionează în continuare pentru lichidarea focarelor existente sub elementele de acoperiş prăbuşite.
Potrivit prim-adjunctului şefului Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Alba, maior Ovidiu Costea, din suprafaţa totală de 1.400 de metri pătraţi a acoperişului clădirii unde a izbucnit focul, a fost afectată o suprafaţă de 1.000 de metri pătraţi.
În clădirea respectivă sunt chiliile călugăriţelor, ateliere, bucătăria, sala de mese.
„A ars structura din lemn a acoperişului cu învelitoare din tablă. Pe aproximativ 50% s-a prăbuşit acoperişul, dar fără a fi afectate spaţiile din interior decât într-o proporţie de 20% la nivelul etajului. Au fost afectate mai multe bunuri personale din chilii, precum şi obiecte de cult (icoane, veşminte, cărţi etc). Cauza va fi stabilită ulterior”, a transmis maior Ovidiu Costea.
El a menţionat că din partea ISU Alba se intervine cu 89 de subofiţeri şi 9 ofiţeri, care acţionează cu 6 autospeciale. Din Cluj, au fost trimişi, cu două autospeciale, 10 subofiţeri de la Detaşamentul Turda.
De asemenea, sunt prezenţi 10 poliţişti, 3 salvamontişti şi voluntari.
UPDATE: Intervenţia de la Mănăstirea Râmeţ, judeţul Alba, este extrem de dificilă din cauza cantităţii mari de vată minerală care emite o radiaţie termică puternică. Incendiul nu se manifestă cu flacără, ci cu degajări mai de fum, iar pompierii au început să decoperteze acoperişul. 66 de pompieri militari intervin la faţa locului.
Potrivit Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) 66 de pompieri militari intervin la stingerea incendiului de la Mănăstirea Râmeţ.
„Incendiul se manifestă la nivelul acoperişului care adăposteşte mai multe chilii, pe o suprafaţă de aproximativ 800-1000 mp. Interventia pompierilor este îngreunată de materialele aflate in compozitia acoperişului (cantităţi foarte mari de vată minerală) care emit o radiatie termică foarte puternică”, a transmis IGSU.
Pompierii acţionează pentru decopertarea acoperişului şi lichidarea focarelor de incendiu. Incendiul nu se manifestă cu flacără, ci cu degajări mari de fum.
ŞTIREA INIŢIALĂ:
La faţa locului au fost trimişi zeci de pompieri cu 4 autospeciale de stingere cu apă, 2 autoscări de 42 de metri şi 1 motopompă de mare capacitate.
”Pentru localizarea şi stingerea incendiului, precum şi pentru protecţia vecinătăţilor acţionează 4 autospeciale de stingere, 2 autoscări şi 1 motopompă de mare capacitate din cadrul ISU Alba. Pentru eficientizarea acţiunilor de stingere, în sprijinul ISU Alba au fost trimise 2 maşini de stingere de la ISU Cluj”, informează IGSU.
Totodată, pentru acordarea, la nevoie, a asistenţei medicale de urgenţă, la locul evenimentului se află şi două ambulanţe SMURD din cadrul ISU Alba.