Incendiu la penitenciarul Giurgiu. Deţinuţii au incendiat lucrurile în celule

Alertă maximă la penitenciarul Giurgiu. Deţinuţii au incendiat marţi seară mai multe obiecte în celule, au ieșit pe geam și au făcut scandal. Este al doilea incident grav produs în câteva zile, după cel de la Rahova, unde 11 gardieni au ajuns la spital intoxicaţi cu fum.

06 iul. 2016, 05:44
Incendiu la penitenciarul Giurgiu. Deţinuţii au incendiat lucrurile în celule

Incendiu în Penitenciarul Giurgiu. Deţinuţii au dat foc la cârpe şi ziare în mai multe celule. Au ieşit pe geam, au țipat, au făcut scandal şi au protestat. Gardienii au declanşat alarma şi imediat, iar angajaţii instituţiei au fost chemați de acasa. Potrivit România TV, nu s-a luat măsura de evacuare a penitenciarului. Se desfăşoară o ancheta internă pentru a se afla de unde a pornit totul.

Duminică seara, 11 persoane au ajuns la spital în urma unui incendiu care a izbucnit în Penitenciarul Rahova. Incendiul a fost provocat de un deţinut care şi-a dat foc la saltea. O altă ipoteză este, însă, că totul ar fi pornit de la o revoltă a deţinuţilor supăraţi pe condiţiile de detenţie insuportabile.

67 de deţinuţi aflaţi în aripa în care s-a produs incendiul au fost evacuaţi şi relocaţi în alte celule.

Bărbatul care a dat foc la saltea a ajuns la spital, la fel şi 11 gardieni ai Penitenciarului Rahova care au intervenit pentru a stinge flăcările şi pentru a-l imobiliza pe deţinutul care le-a provocat. Incendiul a fost stins în aproximativ două ore.

În cauză s-a deschis un dosar penal pentru a se stabili ce a dus la producerea incendiului şi cum a fost posibil ca deţinutul să dea foc la saltea.

Purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Rahova, Gabriela Livadariu, a declarat că incendiul a izbucnit în jurul orei 22.00, când un deținut cazat singur în celulă a dat foc saltelei. Deţinutul, condamnat la 2 ani de închisoare pentru tâlhărie, se afla în tranzit la Penitenciarul Rahova, se afla în tranzit la Penitenciarul Rahova și urma să fie transferat în două zile la alt centru. El a fost internat de urgență într-un spital civil și nu prezintă probleme mari de sănătate.

Citeşte şi: Condiţii mai bune pentru deţinuţi. Ministerul Justiţiei a adoptat un nou plan de măsuri

Gabriela Livadariu a mai spus că 11 angajați ai penitenciarului care au intervenit pentru stingerea incendiului au avut nevoie de îngrijiri medicale.

„Deţinutul şi angajaţii sunt în afara pericolului, deţinutul este internat. Este important că toate cadrele au acţionat de urgenţă, situaţia a încetat şi toţi sunt în afara pericolului. Acum se lucrează la îndepărtatrea daunelor”, a declarat repărezentantul Penitenciarlui Rahova, adăugând că deţinutul avea brichetă întrucât „regulamentul legii 244 prevede că deţinutul poate să deţină brichetă pentru aprinderea propriilor ţigări”.

Rude ale deţinuţilor au declarat, însă, sub protecţia anonimatului, că informaţiile furnizate de conducerea penitenciarului nu sunt reale şi că incendiul nu a fost un caz izolat, ci urmarea unei revolte a deţinuţilor. România TV a trimis o solicitare către ANP pentru clarificarea situaţiei, însă până la ora transmiterii acestei ştiri nu a fost oferit niciun răspuns.