INCENDIU la spitalul din Slatina! Flăcările au izbucnit la Secţia de Psihiatrie. Șase pacienți intoxicați

Un nou spital din România a luat foc, joi dimineaţă. Este vorba despre Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina. Incendiul a pornit în Secţia de Psihiatrie după ce un pacient ar fi dat foc cu o brichetă izolatorului. Mai multe ambulanţe au intervenit la spitalul din Slatina pentru a evacua pacienţii din interior.

21 apr. 2021, 11:53

INCENDIU la spitalul din Slatina. Un incendiu a cuprins miercuri dimineaţă Secţia de Psihiatrie a Spitalul Judeţean Slatina. Intervenţia este în plină desfăşurare. În secţia de Psihiatrie se aflau 36 de pacienţi, cu toţii fiind evacuaţi şi relocaţi. Focul s-a manifestat la parterul şi la etajul 1 al secţiei.

Update: „În urma incendiul care s-a manifestat la izolatorul Secției de Psihiatrie a Spitalului Județean Slatina, au fost evacuați 36 de pacienți, iar situația lor se prezintă astfel:

-8 pacienți au fost evaluați medical și transportați la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Slatina, intoxicați cu fum

-24 de pacienți au fost relocați după cum urmează: 8 pacienți la fosta Secție de Psihiatrie a Spitalului Județean din Slatina și 16 pacienți la Spitalul de Psihiatrie Cronici Schitu Greci

-4 pacienți au fost externați”, spune ISU OLT.

Dintre cele 36 de persoane internate, şapte pacienți au fost transferați la Unitatea de primiri Urgențe a Spitalului Județean Slatina cu intoxicatie cu fum, atac de panică. Alţi 22 pacienți au fost relocați la Spitalul de Psihiatrie Cronici Schitu Greci, iar alți 7 pacienți cronici urmează să fie monitorizați în fosta secție de psihiatrie a spitalului din Slatina.

„Conform primelor informații venite din partea managerului Spitalului Județean de Urgență Slatina și a Centrului Operativ pentru Situații de Urgență, în secția de Psihiatrie cu 75 de paturi, relocata în 2020 dintr-o o altă clădire veche, astăzi erau:
– 37 pacienți (29 pacienți acuti si 8 cronici);
– 1 pacient a fost externat inainte de izbucnirea incendiului.

Toți cei 36 pacienții au fost evacuați în siguranță. Personalul medical nu a fost afectat.

7 pacienți au fost transferați la Unitatea de primiri Urgențe a Spitalului Județean Slatina (intoxicatie cu fum, atac de panică).

22 pacienți au fost transferați la Spitalul de Psihiatrie Schitul – Greci Olt.
7 pacienți cronici urmează să fie monitorizați în fosta secție de psihiatrie a spitalului (str. Draganesti, Slatina)”, a transmis Ministerul Sănătăţii.

Inspectorii sanitari din cadrul serviciului control în sănătate publică din cadrul DSP Olt sunt la spital.

De asemenea, în urma incendiului produs la Secția de Psihiatrie a Spitalului Județean Slatina, autoritățile au deschis o linie telefonică unde pot suna rudele și aparținătorii pacienților, pentru a se interesa de starea acestora și locul unde au fost relocați. Numărul de telefon este 0722359050.

 

INCENDIU la spitalul din Slatina. A fost deschis dosar penal pentru distrugere şi vătămare corporală din culpă

Poliţiştii din Slatina efectuează cercetări pentru distrugere şi vătămare corporală din culpă în cazul incendiului  izbucnit miercuri la Secţia de Psihiatrie a Spitalului Judeţean.

”În cauză se efectuează cercetări pentru săvârşirea infracţiunile de distrugere şi vătămare corporală din culpă. Cercetările sunt efectuate de poliţişti din cadrul Poliţiei Municipiului Slatina. Deocamdată se efectuează cercetări, se va începe urmărirea penală in rem, după care vom stabili şi celelalte detalii”, a spus Cristian Rădoi, adjunct al şefului IPJ Olt, citat de Agerpres.

 

Ce spune preşedintele Iohannis, despre incendiul de la Slatina

„O veste tristă. Există un incendiu la un spital de psihiatrie din Slatina. Datele de până acum ne arată că persoanele nu sunt rănite. Pompierii intră acolo. Situaţia va fi prezentată de cei care sunt a acolo. Deocamdată, nu este atât de grav pe cât ar fi putut să pară.

Semnalul de alarmă e clar. E nevoie de reformă. Trebuie să facem spitalele mai performante, mai sigure”, a declarat Klaus Iohannis.

O serie de controale ce au fost desfășurate în toată țara, pentru verificarea autorizațiilor spitalelor și secțiilor ATI, a demonstrat că una dintre unitățile medicale fără autorizație de siguranță la incendiu este pavilionul central al Spitalului Județean Slatina, așa cum a afirmat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Olt, Alin Băsăşteanu.

Blocul operator şi secţia ATI a Spitalului Județean Slatina funcționează în pavilionul central, clădire ce se află în reabilitare termică, pentru înlocuirea unor instalații mai vechi. Totodată, în blocul materno-infantil de la SJU Slatina sunt în derulare lucrări de reabilitări pe mai multe etaje.

Citeşte şi: Alertă la Spitalul Victor Babeș din Capitală! Trei pacienți cu COVID de la unitatea mobilă de ATI au murit din cauza unei defecțiuni la aparatul de oxigen

„Pentru Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina, care are în administrare 13 clădiri, în Slatina şi Scorniceşti, au fost emise şapte avize de securitate la incendiu şi o autorizaţie de securitate la incendiu. Dintre cele 13 clădiri, secţia de psihiatrie, din municipiul Slatina, strada Trandafirilor, deţine autorizaţie de securitate la incendiu, la opt clădiri nu au fost executate lucrări de investiţii şi nu este necesară obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu, pentru secţia medicală este emis aviz de securitate la incendiu, iar blocul central, pavilionul materno-infantil şi secţia de pneumoftiziologie, din oraşul Scorniceşti, nu deţin autorizaţie de securitate la incendiu”, a precizat purtătorul de cuvânt al ISU Olt, potrivit sursei citate mai sus.

Potrivit sursei citate mai sus, începând de luni, reprezentanţii ISU, dar şi reprezentanţi ai Direcţiei de Sănătate Publică vor efectua controale vizând respectarea normelor privind apărarea împotriva incendiilor la secţiile ATI din Slatina şi Caracal.

Citeşte şi: Incendiu la Spitalul Județean de Urgență Bacău. Pompierii au intervenit de urgenţă