Incendiu la un cămin de bătrâni din Capitală, un mort şi 19 intoxicaţi. A fost activat COD ROŞU DE INTERVENŢIE

Un incendiu puternic a avut loc, sâmbătă dimineaţa, la un cămin de bătrâni din Capitală. O persoană a decedat, iar alte 19 au fost intoxicate cu fum. A fost declanşat planul roşu de intervenţie, iar pompierii au intervenit cu 8 autospeciale pentru lichidarea flăcărilor. Incendiul a fost stins, după câteva ore. Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti a început urmărirea penală in rem. Azilul de bătrâni nu avea autorizaţie de securitate la incendiu.

RomaniaTV.net
30 sept. 2017, 05:11

O persoană a murit, iar alte 19 au fost transportate la spital după ce un puternic incendiu a izbucnit sâmbătă dimineaţă la un azil de bătrâni din Sectorul 3 din Capitală. Bătrânii au fost duşi la spitalele Floreasca, Pantelimon şi la Spitalul Judeţean Ilfov.

Opt maşini au intervenit pentru a stinge incendiul izbucnit la imobilul cu cu patru etaje, iar focul s-a extins la două clădiri învecinate. Un pompier a fost transportat la spital după ce a fost rănit în timp ce acționa pentru stingerea incendiului.

„Pompierii au evacuat 19 persoane, care nu se puteau deplasa. Avem o persoană decedata. Acum incendiul s-a intins catre un alt acoperis, e sub control, si la un depozit de anvelope. Nu mai avem civili in pericol. Peste un pompier a cazut ceva peste el, a fost rănit şi dus la spital”, a declarat Raed Arafat.

Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti a început urmărirea penală in rem pentru ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă în acest caz.

Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti a început urmărirea penală in rem pentru ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă în cazul azilului de bătrâni care a luat foc sâmbătă dimineaţă, iar procurorii, împreună cu Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti – Ilfov, fac cercetări la locul faptei pentru stabilirea cauzei incendiului.

Poliţia Capitalei a anunţat, sâmbătă, că procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi Serviciul Omoruri fac cercetări cu privire la modalitatea de desfăşurare a activităţii în căminul pentru persoane vârstnice din Sectorul 3, unde a izbucnit un incendiu sâmbătă dimineaţă, în urma căruia o persoană a murit şi alte 19 au fost rănite.

Poliţiştii din cadrul Poliţiei Capitalei au mers la spitalele unde au fost transportate cele 19 persoane evacuate din clădire, pentru identificarea lor şi pentru anunţarea familiilor. De asemenea, trupul persoanei care a murit în urma incendiului va fi transportat la Institutul Naţional de Medicină Legală pentru realizarea necropsiei.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Spitalului Bagdasar Arseni, Florin Bica, pompierul a fost internat în această unitate medicală după ce i-a căzut un obiect în cap în timp ce participa la intervenție, însă e conștient și se află în investigații. La același spital au mai fost internate alte trei persoane evacuate în urma incendiului.

„Starea lor e bună, sunt conștienți, prezenți, fără niciun fel de problemă. (…) Au inhalat fum”, a declarat Bică pentru AGERPRES.

La Spitalul de Urgență Floreasca sunt internate cinci persoane, două dintre acestea prezentând intoxicație cu fum, a precizat pentru AGERPRES purtătorul de cuvânt al unității medicale, medicul Bogdan Oprița.

O altă persoană se află la Spitalul Universitar, iar șapte la Spitalul Sfântul Patelimon.

„Toți sunt conștienți. Un pacient va fi internat pe secția de terapie intensivă. A inhalat fum și e cu funingine pe căile aeriene. Un alt pacient va fi internat pe secția ortopedie, deoarece s-a rostogolit pe scări și și-a luxat umărul. Ceilalți — pe secția medicală pentru că sunt expuși la monoxid de carbon”, a afirmat purtătorul de cuvânt al spitalului Sfântul Pantelimon, Fiorela Mitoiu, referindu-se la cei șapte internați acolo.

La Spitalul Sfântul Ioan, se află două persoane, starea acestora fiind bună, urmând a fi externate.

„Au fost aduși doi pacienți în stare bună. Vor pleca acasă. Nu prezintă arsuri, nu prezintă intoxcație cu monoxid de carbon”, a declarat pentru AGERPRES medicul Bogdan Geavlete.

O persoană a murit și alte 19 au fost intoxicate cu fum, într-un incendiu care izbucnit, sâmbătă dimineață, la un cămin de bătrâni din Capitală.

Potrivit ISU București, din imobil, situat pe strada Păcală, au fost evacuate peste 30 de persoane. Victimele transportate la spital sunt conștiente, fără arsuri. Ele au fost duse la spitalele Floreasca, Sf. Ioan, Bagdasar, Universitar, județean — Ilfov, Pantelimon.

A fost activat planul roşu de intervenţie, la faţa locului fiind mobilizate ambulanţe SMURD, autospeciala transport victime multiple, autospeciale de stingere, echipaje de descarcerare, autoscari, detasamentul special de salvatori.

Mai multe persoane care au legătură cu organizarea şi funcţionarea azilului de bătrâni din sectorul 3 la care a izbucnit un incendiu sunt audiate, sâmbătă, la Poliţia Capitalei, dosarul fiind preluat de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti. După stingerea flăcărilor, procurorii vor încerca să stabilească de la ce a pornit focul, împreună cu specialiştii.

Azilul de bătrâni din Sectorul 3 al Capitalei, unde a izbucnit un incendiu în urma căruia o persoană a decedat şi alte 19 au fost rănite, nu avea autorizaţie de securitate la incendiu, anunţă Inspectoratul pentru Situaţiii de Urgenţă (ISU) Bucureşti – Ilfov.

Potrivit reprezentanţilor ISU, în 2002, la solicitarea proprietarului azilului de bătrâni din Sectorul 3, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă a trimis un răspuns prin care se menţiona faptul că imobilul nu îndeplinea criteriile pentru obţinerea avizării sau autorizării, având în vedere că destinaţia clădirii era aceea de spaţiu de locuit.

În 2009, ISU a emis un aviz de securitate la incendiu, destinaţia clădirii urmând să fie de pensiune tip hostel.

„După finalizarea construcţiei, înainte de punerea în funcţiune a clădirii, beneficiarul trebuia să întreprindă demersuri pentru obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu. Având în vedere destinaţia actuală a clădirii, cămin de bătrâni, beneficiarul construcţiei trebuia să solicite şi să obţina autorizaţia de securitate la incendiu. Pe cale de consecinţă, clădirea cămin de bătrâni nu deţine autorizaţie de securitate la incendiu”, precizează reprezentanţii ISU.