Incendiu Piatra Neamţ. Şeful secţiei ATI: N-au avut nicio şansă. Totul s-a produs în câteva minute

Incendiu Piatra Neamţ. Şeful secţiei ATI a povestit ce s-a întâmplat, sâmbătă seară, în secţia în care zece persoane şi-au pierdut viaţa, iar un medic a suferit arsuri grave. Acesta spune că victimele nu au avut nicio şansă deoarece focul s-a întins cu repeziciune.

15 nov. 2020, 20:09
Incendiu Piatra Neamţ. Şeful secţiei ATI: N-au avut nicio şansă. Totul s-a produs în câteva minute
Imagini cutremătoare după incendiul de la Piatra Neamţ

Incendiu Piatra Neamţ. Şeful secţiei ATI a declarat că niciun pacient n-a avut nicio șansă, deoarece focul s-a extins cu repeziciune. Acesta a adăugat că personalul medical era pe secție și că toți cei prezenți au încercat să salveze viața pacienților, însă nu s-a putut.

”În secția ATI erau de gardă doi medici, opt asistenți și încă patru infirmieri. În salonul în care a izbucnit incendiul se aflau, în acel moment, două asistente și un medic, colegul nostru care este acum cu arsuri, transferat în Belgia. Era acolo – nu știu sigur dacă în salon, dar în imediata apropiere sigur – se pregătea să pună un cateter central sau să intubeze un pacient. S-a întâmplat totul foarte repede, am înțeles că s-a aprins un injectomat, imediat costumul asistentei care era în proximitate a luat foc și de acolo s-a propagat. Medicul le-a strigat să iasă afară, a intrat el să vadă dacă poate face ceva, dar atunci i-a luat și lui foc costumul și s-a retras. S-a repliat spre baia care este în afara salonului, unde asistentele i-au stins cu apă flăcările de pe combinezon. Are arsuri pe 35-40 la sută din corp, pe zona fața anterioară, de la gât în jos, torace, abdomen, puțin la nivelul membrelor. El a încercat în primul rând să extragă asistentele și în al doilea rând a vrut să vadă dacă poate să scoată unu-doi pacienți. Dar n-a mai avut timp. A venit și colegul celălalt, care făcea vizita pentru salonul celălalt, a încercat și el să intre, să ajute, dar era deja negru, fum, nu se mai vedea nimic” a spus Liviu Ungureanu, șeful secției ATI de la Piatra-Neamț, conform Recorder.

Incendiu Piatra Neamţ. Şeful secţiei ATI spune ce s-a întâmplat în seara tragediei

”Aveau extinctoare în fiecare salon, nu cred că au apucat să fie folosite pentru că totul s-a derulat extrem de repede și n-ar fi avut oricum niciun efect. Ceva a amplificat, sigur a fost oxigenul pe care îl foloseam la capacitate maximă.  O să aflăm în zilele următoare exact. Asistenta mi-a spus că era într-un anumit loc din acel salon și practic secvența a fost extrem de rapidă: injectomatul, echipamentul ei de protecție, monitorul, și la un moment dat cu brutalitate, cu forță, s-a generalizat peste tot.

Citeşte şi Incendiu ATI Neamţ. Soţia medicului erou: Era îngrozit. Îmi spunea: Eu sunt bine, ceilalţi ardeau, ardeau

Nu cred că există  sistem automat de stingere a incendiilor în multe spitale sisteme de genul acesta. În filme, vedem, de la o țigară sau de la ceva, se declanșează. Noi, ce să vă zic… Noi ne concentrăm ca medici. Asta vreau să spun în primul rând pentru familiile pacienților și pentru colegul nostru, suntem extrem de…, nu-mi găsesc cuvintele, nu putem exprima părerea de rău și de neputință. Practic, n-au avut nicio șansă. La amploarea pe care a avut-o incendiul. Dacă era un incendiu localizat, ceva mic, măcar jumate din ei aveam timp să-i scoatem, dacă nu chiar pe toți. Dar totul s-a produs în câteva minute, două-cinci-șapte minute, nu știe nimeni exact. N-a fost posibil, din păcate”, a mai precizat Liviu Ungureanu.

Reamintim că sâmbătă seară un incendiu de proporţii s-a produs la secţia ATI a spitalului din Piatra Neamţ. Zece pacienţi au murit, iar un medic a suferit arsuri grave. Acesta a fost transferat de urgenţă în Belgia.


loading...