Incendiu produs într-un spital de lângă Roma. Cel puţin 4 morţi şi 200 de pacienți evacuați

Trei pacienți în vârstă au murit într-un incendiu care a cuprins peste noapte un spital din Tivoli lângă Roma.

09 dec. 2023, 19:35
Incendiu produs într-un spital de lângă Roma. Cel puţin 4 morţi şi 200 de pacienți evacuați

Cel puțin patru persoane au decedat în urma unui incendiu produs la un spital din orașul Tivoli, din estul Romei, de aproximativ 50 de mii de locuitori, anunță Corriere dela Serra.

Este vorba despre patru persoane în vârstă, doi bărbați de 76 și 86 de ani și două femei de 86 și 84 de ani, Giuseppina Virginia Facca.

Prima victimă a fost descoperită în secția de Cardiologie în timpul intervenției pompierilor, în timp ce alte două au fost internate în secția de Medicină.

Șase mașini s-au făcut scrum într-un incendiu izbucnit într-o parcare. Incendiu la o navă care transporta cereale din Ucraina
De asemenea, au existat două persoane rănite în stare gravă. Peste 200 de pacienți, inclusiv câțiva copii, au fost evacuați. Parchetul a deschis o anchetă, iar pe corpurile victimelor va fi efectuată o autopsie. Ipoteza este că flăcările au izbucnit într-o parte exterioară a unității, la etajul -3 și folosită ca secție de deșeuri speciale.

Flăcările au izbucnit între morgă, o secție a spitalului și zona bucătăriei. Focul s-a propagat rapid la nivelul de deasupra, unde este camera de urgență. Pompierii au folosit scările telescopice pentru a evacua peste 140 de pacienți internați, printre care o femeie însărcinată și mai mulți bebeluși.

Un purtător de cuvânt al pompierilor a enumerat printre posibilele cauze ale incendiului un cablu defect ori substanțele chimice depozitate în spital.

Citeşte şi

Tragedie într-un centru de dezintoxicare. Peste 30 de persoane au murit și alte zeci au fost rănite, după izbucnirea unui incendiu de proporții

Sâmbătă, 9 decembrie, a avut loc o conferință de presă, la care a participat și procurorul din Tivoli, Francesco Menditto: „Se știe cu siguranță că la ora 23.00 a intervenit poliția de stat, apoi și carabinierii. Poliția a descoperit că incendiul izbucnise în zona camerei de urgență, dar fumul ajunsese și la toate celelalte etaje. Imediat, pompierii – 60 în total – au început să stingă focul și să pună în siguranță pacienții: 193 de pacienți au fost evacuați’.

Magistratul a mai precizat că ‘persoanele decedate sunt, din păcate, în număr de patru, dintre care cadavrul unuia este deja la dispoziția familiei sale, deoarece nu prezintă interes pentru procuratură’. Acest pacient, de fapt, nu a murit în urma incendiului. Dintre cele trei victime, una a fost spitalizată în medicina de urgență și două în medicina generală’.

În fine, ‘Parchetul a deschis un dosar pentru omor din culpă și incendiu din culpă. Zona afectată de flăcări se află sub sechestru, dar în momentul de față întregul spital a fost făcut impropriu pentru utilizare. Timpul de refacere va fi lung’. Pompierii au declarat că au lucrat până în această dimineață pentru a stinge incendiul.

Ceea ce se știe este că a izbucnit în timpul nopții și că au fost activate procedurile de siguranță pentru evacuarea pacienților. Anchetatorii de la Tivoli examinează imaginile camerelor video de la spitalul San Giovanni. Procuratura continuă cu toate investigațiile necesare.

În vizorul anchetei se află cu siguranță sistemul de stingere a incendiilor, care, potrivit unor surse de anchetă, este învechit. Va dura zile întregi până când vor fi efectuate toate verificările necesare. Deocamdată, însă, pare sigur că deșeurile tehnice ale spitalului au fost cele care au luat foc primele.

Cei care se aflau în interiorul spitalului au declarat că de la un minut la altul „a fost mult fum și s-a oprit curentul. Au fost momente de panică’. La început nu era clar ce se întâmpla, dar apoi flăcările au putut fi văzute de la ferestre. O femeie care se afla la spital pentru a-i aduce un ultim omagiu tatălui său, care a murit cu puțin timp înainte de izbucnirea incendiului, a declarat pentru Fanpage.it: „Tatăl meu a decedat, din păcate, în momentul în care se întâmplau toate acestea, dar nu din cauze legate de incendiu: a murit din cauza unui stop cardiac.

Apoi, fumul a invadat secția: „În foarte scurt timp, ne-am trezit într-un nor de fum și, dacă nu ar fi fost intervenția lucrătorilor din secție, nu am fi fost aici pentru a verifica. Din păcate, am rămas blocați la etajul cinci”. Femeia a spus că lucrătorii sanitari au acționat cu mult profesionalism și că au fost activate toate procedurile de siguranță. Cei care se aflau în spital, chiar și rude ale pacienților, au fost de ajutor: unii au ajutat personalul medical să scoată buteliile de oxigen care ar fi fost periculoase în contact cu focul.

Printre rudele celor trei victime (al căror număr este încă provizoriu) se numără și cei care cer să se facă cât mai repede lumină asupra incidentului. Rudele Giuseppinei Virginia Facca, una dintre pacientele decedate în timpul incendiului, au emis această declarație: „Vrem claritate în privința cauzelor morții mamei noastre. Ni s-a spus că a murit în momentul izbucnirii incendiului, dar nu din cauza fumului. Avea 84 de ani și avea o problemă cu plămânii; a fost internată la etajul trei în urmă cu trei zile. Acum trupul ei se află în capela spitalului, pentru că nu a fost posibil să o ducem la morgă’.

Un alt membru al familiei a adăugat: „Ni s-a spus că mama noastră nu a murit din cauza incendiului, deși decesul a survenit în același timp, vrem să aflăm adevărul. Am aflat de moartea ei de la o știre locală”.