Incendiu puternic la centrul comercial Prosper din Bucureşti, există risc de prăbuşire. Un bloc din apropiere a fost evacuat. Mesaj Ro-Alert pentru locuitorii din zonă

Un incendiu puternic a izbucnit marţi la centrul comercial Prosper din Sectorul 5 al capitalei. Pompierii evacuează clădirea. De asemenea, a fost transmis mesaj Ro-Alert pentru locuitorii din zona incendiului.

22 mart. 2022, 17:20

UPDATE: Incendiul de la magazinul Prosper din Calea 13 Septembrie a fost localizat, marţi, de pompierii bucureşteni, informează Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov (ISUBIF). Centrul comercial din Bucureşti afectat marţi după-amiază de un incendiu puternic fusese amendat pentru lipsa autorizaţiei de securitate la incendiu.
Focul a cuprins întregul imobil, pe o suprafaţă totală de aproximativ 1.200 de metri pătraţi.

Pentru stingerea incendiului acţionează 27 de autospeciale de stingere, şase autoscări şi două autospeciale de descarcerare, în timp ce opt ambulanţe au fost trimise la locul incendiului.

Pompierii au acţionat pentru evacuarea persoanelor. Nu sunt raportate victime

UPDATE: Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a afirmat, marţi, că incendiul de la centrul comercial din Bucureşti este în curs de localizare şi nu sunt anunţate victime. Directorul general al Autorităţii Naţionale de Meteorologie, Elena Mateescu, a afirmat că viteza vântului este în diminuare.

”Potrivit datelor din tren (…) incendiul este în curs de localizare”, a declarat, marţi, Dan Cărbunaru, într-o conferinţă de presă.  Sursa citată a precizat că au fost emise alerte pentru locuitorii din zonă, astfel încât să fie protejaţi.  ”Vestea bune este că nu sunt raportate victime, salvatorii sunt în plină acţiune, iar incendiul este deja localizat”, a mai afirmat Cărbunaru.  Directorul general al Autorităţii Naţionale de Meteorologie, Elena Mateescu, a afirmat că viteza vântului este în diminuare, de la 40-45 de km/h la 20-25 de km/h, ceea ce va face ca norul de fum provenit de la incendiu să se disperseze şi să se îndrepte spre sud-vest.
„Aceasta însemând posibilitatea ca, mai ales că incendiul a fost localizat, să nu avem o extindere în următoarele ore şi luând în considerare şi conexiunea cu condiţiile meteorologice care ar fi putut să favorizeze”, a declarat directorul ANM.
Reprezentanţii ISU au transmis că, în acest moment intervin 27 autospeciale de stingere, 6 autoscări, 2 descarcerare şi 8 ambulante.

UPDATE Șeful DSU, Raed Arafat, a declarat marti, la Antena 3, că magazinul Prosper din Sectorul 5 care a luat foc riscă să se prăbușească.

„Riscul de propagare e aproape de zero”, a afirmat Arafat. „Victime nu avem, însa fiind structura metalica e un risc de prabusire si pompierii au fost atenti si au lucrat mai defensiv”, a adăugat acesta. Pompierii vor continua sa intervina „pana lichideaza incediul si ne asiguram ca zona este in siguranta”, a precizat seful DSU. „Recomandam oamenilor sa ocoloseasca zona si cei expusi fumului sa inchida geamurile”, a mai spus Arafat.

Doi soți s-au luat de mână și au sărit de la geam ca să scape de incendiul care le-a cuprins locuința din Baia Mare
Un incendiu puternic a izbucnit, marţi, la acoperişul magazinului Prosper din Calea 13 Septembrie, informează Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov (ISUBIF). Flăcările au cuprins întreaga clădire.

Incendiu puternic la centrul comercial Prosper din Bucureşti. Ard acoperişul şi faţada centrului comercial situat în Calea 13 Septembrie din Bucureşti.

Pompierii ISU Bucureşti au intervenit cu 11 autospeciale de stingere, patru autoscări şi două autospeciale SMURD. Incendiulul de la centrul comercial Prosper se manifestă pe o suprafaţă de aproximativ 800 mp. Potrivit ISU Bucureşti, nu sunt raportate victime. Angajaţii şi clienţii centrului comercial au fost evacuaţi.

De asemenea, au fost evacuaţi şi locuitorii unui bloc din apropierea centrului comercial Prosper.

În zonă sunt degajari mari de fum influenţate şi de vântul care suflă cu putere în Bucureşti.

Locuitorii sunt sfătuiţi să închidă ferestrele locuinţelor. A fost transmis mesaj Ro-Alert. „Incendiu major produs pe Calea 13 septembrie la Complexul Prosper. Ocoliți zona. Eliberați căile de comunicații pentru a facilita accesul structurilor de intervenție. Dacă sunteți în apropiere, evacuați zona. Luați măsuri de adăpostire și autoprotecție. Accesați canalele media și aplicațiile din mediul online ale DSU și IGSU pentru mai multe informații și actualizări despre eveniment”, se arată în mesaj.

inistrul Mediului, după incendiul de la cea mai mare centrală nucleară din Europa: „Autoritățile din România nu detectează radioactivitate crescută”