Incendiu violent la spital. 350 de pacienţi au fost transferaţi de urgenţă VIDEO

Un incendiu de mare amploare în capitala chiliană Santiago a necesitat sâmbătă intervenţia a peste 100 de pompieri şi evacuarea tuturor celor 350 de pacienţi dintr-un spital, dintre care unii erau infectaţi cu coronavirus, informează dpa, preluată de Agerpres.

01 feb. 2021, 08:34

Un incendiu violent a izbucnit, sâmbătă, la un spital din capitala Santiago de Chile. În interior se aflau 350 de pacienți, unii dintre ei bolnavi COVID-19. Cu toții au fost preluați în siguranță de ambulanțe care i-au transferat la unități medicale apropiate. Autoritățile din Chile au anunțat că niciunul dintre cei 350 de pacienți nu a avut de suferit. La fața locului au fost mobilizați peste 100 de pompieri.

Primele date indică faptul că incendiul ar fi fost declanșat de un scurtcircuit. Incendiul a fost unul de amploare, după cum se vede și în imaginile de mai jos.

Incendiu violent şi în România. Clădiri fără autorizaţie de securitate la incendiu şi instalaţii de detectare şi semnalizare a incendiilor nefuncţionale, sunt neregulile găsite la Instititul Matei Balş la controlul declanşat de ISU în secţiile ATI după incendiul de la Spitalul Piatra Neamţ, de la jumătatea lunii noiembrie a anului trecut. De asemenea, în mai multe spitale a fost sesizată absenţa instalaţiilor de detecţie a incendiilor, dar şi faptul că instalaţiile electrice aveau defecţiuni sau că erau făcute impovizaţii şi că unele dintre acestea erau supraîncărcate. De asemenea, la unele spitale lipseau hidranţii exteriori sau interiori. Conducerea unităţilor sanitare trebuia să stabilească un plan de remediere a deficienţelor constatate.

Controalele de prevenire au fost desfăşurate de inspectoratele pentru situaţii de urgenţă şi Bucureşti-Ilfov la secţiile ATI din cadrul unităţilor sanitare, fiind verificată şi situaţia avizării-autorizării privind securitatea la incendiu.
Conform unui raport din 14 decembrie 2020,  făcut public duminică de Ministerul Sănătăţii, pentru Bucureşti – Ilfov erau consemnate datele culese până în 3 decembrie.

În ziua incendiului de la Matei Balş, USR-PLUS vine cu vechile promisiuni electorale! „În România s-au construit mall-uri, dar nu şi spitale”

292 de controale la secţiile ATI şi 1921 de deficienţe în domeniul apărării împotriva incendiilor

Au fost făcute 292 de controale la secţiile ATI din cadrul unităţilor sanitare; – pe timpul controalelor au fost constatate 1.921 deficienţe în domeniul apărării împotriva incendiilor, dintre care 138 au fost soluţionate. Pentru deficienţele constatate au fost aplicate 1.493 sancţiuni contravenţionale, dintre care 1.402 avertismente şi 91 amenzi în cuantum de 448.401 lei.
„Din punctul de vedere al avizării-autorizării privind securitatea la incendiu a unităţilor sanitare, la data de 16.11.2020, la nivel naţional, funcţionau 1.392 de clădiri ale unităţilor sanitare şi private, cu paturi. Din totalul acestora, 310 deţin autorizaţia de securitate la incendiu, iar 52 sunt autorizate parţial. Totodată, 728 dintre clădirile unităţilor sanitare nu necesită obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu. De asemenea, dintre clădirile care nu deţin autorizaţie (302), pentru 120 clădiri au fost eliberate avize de securitate la incendiu”, se arată în raportul  IGSU după controale.

Principalele deficienţe constatate

Principalele deficienţe constatate de inspectorii de prevenire pe timpul controalelor a unităţile sanitare: funcţionarea fără autorizaţie de securitate la incendiu; neasigurarea condiţiilor pentru limitarea propagării focului şi fumului în interiorul construcţiilor; nedotarea construcţiilor cu instalaţii de detecţie, semnalizare şi avertizare a incendiilor; nefuncţionarea instalaţiilor de detecţie, semnalizare şi avertizare a incendiilor; nedotarea construcţiilor cu instalaţii de hidranţi exteriori/interioii de incendiu;  nefuncţionarea instalaţiilor de hidranţi interiori/exteriori de incendiu; – neasigurarea mentenanţei la instalaţiile de detectare, semnalizare, alarmare a incendiilor; neasigurarea mentenanţei la instalaţiile de stingere a incendiilor; nedotarea spaţiilor cu mijloace tehnice de apărare împotriva incendiilor (stingătoare); neasigurarea verificării periodice a mijloacelor tehnice de apărare împotriva incendiilor; nefuncţionarea instalaţiei de iluminat de securitate pentru evacuare; neasigurarea condiţiilor de evacuare în caz de situaţii de urgenţă; exploatarea instalaţiilor electrice cu defecţiuni, improvizaţii sau în condiţii în care se generează supracurenţi sau suprasolicitări din cauza racordării unor consumatori care depăşesc puterea nominală a circuitelor; neverificarea periodică a instalaţiilor electrice cu personal atestat; neasigurarea condiţiilor de acces al autospecialelor de intervenţie la obiectiv; neconstituirea Serviciului Privat pentru Situaţii de Urgenţă.
”Aspectele au fost aduse la cunoştinţa conducătorilor unităţilor sanitare în care funcţionează secţii de Anestezie şi Terapie Intensivă, care trebuie să stabilească un plan de remediere a deficienţelor constatate în documentele de control”, se arăta în raportul de control.

În Bucureşti – Ilfov, 18 obiective fără autorizaţie de securitate la incendiu, inclusiv clădiri de la Institutul Matei Balş

În Bucureşti – Ilfov, au fost găsite fără autorizaţie de securitate la incendiu 18 obiective:Institutul de Pneumofiziologie Marius Nasta SS- Pavilion 1 şi 2, Spitalul Clinic Nicolae Malaxa S2, Institutul Naţional de Boli Infecţioase Matei Balş S2 Corpul Cl0 cu UPU pavilon 4 gardă, Spitalul Clinic de Nefrologie „Dr. Carol Davila” Sl, Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca Sl, Spitalul Clinic de Urgenţă pentru copii „Grigore Alexandrescu” Sl, Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti SS, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Ilfov, Spitalul Clinic Colţea S3, Institutul Naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copilului Alessandrescu Rusescu S2, Spitalul Clinic Filantropia S 1.

Institutul Matei Balş figura şi pe lista unităţilor sanitare unde nu funcţionează instalaţiile de detecţie, semnalizare şi avertizare a incendiilor

Pe lista unităţilor sanitare din Bucureşti-Ilfov cu astfel de probleme se regăsesc – Spitalul Clinic Nicolae Malaxa S2, Institutul Naţional de Boli Infecţioase Matei Balş S2, Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca S 1, Spitalul Clinic Colentin S2, Spitalul Clinic de Urgenţă pentru copii „Grigore Alexandrescu” Sl, Institutul Naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copilului Alessandrescu Rusescu S2, Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare C.C. Iliescu S2, Spitalul Clinic Filantropia S 1, Institutul Oncologic Prof. dr. Alexandru Trestioreanu S2, Spitalul Clinic Sf. Pantelimon S2.

Ministrul Sănătăţii Vlad Voiculescu a anunţat sâmbătă măsuri urgente pentru ca tragedii precum cele la Institutul Matei Balş, de vineri, sau Piatra Neamţ, de la jumătatea lui noiembrie 2020, să nu se repete, printre acestea fiind adoptarea de măsuri împreună cu IGSU. El a anunţat că marţi va fi finalizat un raport privind stadiul măsurilor luate de la controalele din luna noiembrie a anului 2020. El a precizat că tratamentul cu oxigen necesar pacienţilor cu patologia COVID-19 face ca securitatea la incendiu să fie „deosebit de dificilă” în multe spitale.