În ziua incendiului de la Matei Balş, USR-PLUS vine cu vechile promisiuni electorale! „În România s-au construit mall-uri, dar nu şi spitale”

Reprezentanţii Alianţei USR PLUS au transmis, după incendiul izbucnit la Institutul "Matei Balş", că trebuie oprit "şirul de tragedii din spitalele româneşti, locurile în care pacienţii ar trebui să se simtă în siguranţă".

29 ian. 2021, 13:38
În ziua incendiului de la Matei Balş, USR-PLUS vine cu vechile promisiuni electorale! „În România s-au construit mall-uri, dar nu şi spitale”

Oficialii USR PLUS au transmis condoleanţe familiilor victimelor şi le-au asigurat de sprijinul Ministerului Sănătăţii. De altfel, Vlad Voiculescu a afirmat că în România s-au construit mall-uri, dar nu şi spitale, lucru care trebuie să se schimbe.

Reacţia USR PLUS după incendiul de la Institutul „Matei Balş”. „Incendiul a avut loc într-o clădire veche”

„Incendiul care a izbucnit în această dimineaţă la Institutul Naţional Matei Balş a provocat moartea a patru persoane. Alţi 102 de pacienţi internaţi au fost evacuaţi rapid şi sunt evaluaţi de medici în acest moment. Transmitem condoleanţe familiilor şi îi asigurăm de sprijinul Ministerului Sănătăţii.

La dispoziţia rudelor au fost puse două numere de telefon pentru a afla informaţii despre bolnavii internaţi: 021.2069398 si 021.2648515. A fost demarată o anchetă. Incendiul a avut loc într-o clădire veche, dar care fusese recent renovată şi trebuia să aibă toate avizele de securitate. Institutul Matei Balş a avut un management stabil în ultimii ani şi nu a dus lipsă de finanţare”, a transmis, vineri, Alianţa USR PLUS, conform News.ro.

Reprezentanţii alianţei au mai precizat că ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a cerut să primească urgent rezultatele controalelor din 2020, solicitate după incendiul de la Piatra Neamţ.

„Şirul de tragedii din spitalele româneşti, locurile în care pacienţii ar trebui să se simtă în siguranţă, trebuie oprit. Infrastructura sanitară din România este rezultatul lipsei de finanţare şi de profesionişti la conducerea spitalelor”, au mai precizat reprezentanţii USR PLUS.

La rândul său, ministrul Vlad Voiculescu a afirmat că este nevoie ca în România să se construiască spitale.

”În ultimii ani, în România s-au construit mall-uri, dar nu şi spitale. Acest lucru trebuie să se schimbe. E nevoie de investiţii şi de la nivelul Ministerului Sănătăţii să putem controla aceste investiţii”, a declarat Vlad Voiculescu.

Citeşte şi: Anchetă de proporţii după incendiul de la Matei Balş. Dosar penal pentru ucidere din culpă, deschis de procurori

Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti a deschis un dosar penal in rem pentru ucidere din culpă în cazul incendiului de la Institutul „Matei Balş” din Capitală. Cinci pacienţi au murit în urma incidentului.

Medicul Adrian Streinu Cercel, fost manager al Institului Matei Balș din București,  a declarat vineri dimineață că incendiul s-a produs la saloane în care erau internați pacienți COVID, și care erau conectați la oxigen.

„Din păcate, toți pacienții internați cu COVID au nevoie de oxigen. Ei erau conectați la oxigen. Starea lor de sănătate era medie spre severă. Nu este nimic bun pentru acești pacienți COVID. Din păcate, pacienții trebuie monitorizați în continuare, evaluați din punct de vedere al posibilelor afectări de căi respiratorii”, a declarat Adrian Streinu Cercel, la sosirea la Spitalul Matei Balș.

„Clădirea este din 1953 și a fost refăcută din toate punctele de vedere. Inclusiv din punct de vedere al aprovizionării cu oxigen, pentru că oxigenul, după cu știți, reprezintă un medicament în momentul de față. Nu știu de la ce a izbucnit incendiul”, a mai spus Adrian Streinu Cercel, la România TV.

Citeşte şi: Comandantul intervenţiei de la ‘Matei Balş’, primele precizări: ‘Era o ardere generalizată. Patru saloane afectate. Am reuşit să lichidăm incendiul’

Un incendiu a izbucnit vineri dimineaţa la un pavilion de la Institutului Matei Balş unde erau trataţi bolnavi cu COVID. Trei persoane au fost găsite decedate după ce s-a degajat fumul. De asemenea, o a patra victimă a murit, după ce manevrele de resuscitare au eşuat, notează Agerpres.

Citeşte şi: Ministrul Sănătății, despre incendiul de la Matei Balș: ”Nu avem pacienți cu arsuri grave”

La faţa locului au intervenit 38 de echipaje de prim ajutor şi şase echipaje de terapie intensivă mobilă.

De la „Matei Balş” au fost evacuate, în primă fază, aproximativ 44 de persoane către Spitalele de urgenţă Floreasca, Universitar, „Sfântul Ioan” şi „Sfântul Pantelimon”, iar restul au fost evacuate către celelalte pavilioane din interiorul institutului.

La Institutul Matei Balş s-au deplasat vineri dimineaţa şeful DSU, Raed Arafat, ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, secretarul de stat în MS Andreea Moldovan, prefectul Capitalei, Traian Berbeceanu.