Incendiul de la Spitalul din Piatra Neamţ: a mai murit un pacient

Încă un pacient transferat de la SJU Neamţ la Spitalul Leţcani a murit joi. Managerul Spitalului de Boli Infecţioase Iaşi, Carmen Dorobăţ, a declarat că un pacient transferat de la Neamţ la Iaşi a murit.

19 nov. 2020, 18:57
Incendiul de la Spitalul din Piatra Neamţ: a mai murit un pacient
Incendiul de la Spitalul din Piatra Neamţ

Incendiul de la Spitalul din Piatra Neamţ.

A murit  o femeie în vârstă de 68 de ani, transferată după incendiul care a avut loc sâmbătă în Terapia Intensivă a Spitalului Judeţean Neamţ.

12 oameni au murit în urma unui incendiu devastaror la Secţia ATI a Spitalului Judeţean Piatra Neamţ. Mai mulţi pacienţi bolnavi de Covid 19 au fost transferaţi în Iaşi, dar trei

Ulterior, un pacient transferat de la UPU a Spitalului Judeţean Piatra Neamţ la secţia ATI a Spitalului Municipal Paşcani a murit. Acesta suferea de pancreatită acută, era în stare gravă, cu comorbidităţi.

Incendiu Piatra Neamţ. Zi neagră pentru trei familii ale victimelor. Aşteaptă rezultatele ADN pentru a-şi putea îngropa morţii
Miercuri, managerul Spitalului de Boli Infecţioase Iaşi, Carmen Dorobăţ, a declarat că un pacient transferat de la Neamţ la Iaşi a murit.

„Cu regret trebuie să anunţăm că a decedat un pacient din cei 6 de la Neamţ. Este vorba despre o femeie de 70 de ani cu multiple comorbidităţi”, a spus Carmen Dorobăţ.

Incendiul de la Spitalul din Piatra Neamţ Al 11-lea deces

Şeful Secţiei de terapie intensivă din cadrul Spitalului Mobil de la Leţcani, Florin Roşu, a declarat joi că a murit încă una dintre victimele incendiului de la Spitalul Judeţean Piatra Neamţ care au fost transferate în această unitate medicală.

Potrivit sursei citate, este vorba de o femeie în vârstă de 68 de ani, care avea comorbidităţi şi noua formă de coronavirus. Femeia respira cu ajutorul aparatelor.

Acesta este cel de-al doilea deces din rândul celor şase persoane care au fost transferate în cursul serii de sâmbătă la Spitalul Mobil Leţcani după ce un salon de la Spitalul Judeţean Piatra Neamţ a fost incendiat. În incendiu şi-au pierdut viaţa 10 pacienţi, alţi şase fiind transferaţi la Leţcani. De asemenea, în incendiu au fost răniţi un medic şi o asistentă care au încercat salveze pacienţii din flăcări. Medicul a fost transportat în stare gravă la un spital din Belgia

Bomba cu ceas din spitale: Concentratoarele de oxigen. Medic infecţionist: „Oricând se poate întâmpla ceva neplăcut”

Sistemul sanitar de la noi e în colaps. Niciodată nu a funcţionat prea bine, dar de când cu pandemia e şi mai rău. Mai ales la terapie intensivă, unde nu prea mai sunt paturi pentru bolnavii de coronavirus.

Luate prin surprindere, ca de fiecare dată, autorităţile improvizează. La Timişoara, spre exemplu, primarul cumpără concentratoare de oxigen.„La ce folos”, se întreabă medicii.

Adelina Marinescu, doctor infecţionist, spune că aceste aparate oferă ajutor doar bolnavilor cu forme uşoare. Dar nu asta e cea mai mare problemă, ci electricitatea pe care o consumă. Un salon cu 20 de pacienţi şi tot atâtea concentratoare dă peste cap contorul. Şi cum spitalele funcţionează în clădiri vechi, reţelele electrice sunt depăşite. Asta înseamnă că tragedia de la Piatra Neamţ se poate repeta.

La Spitalul Victor Babeş din Timişoara medicii nu mai folosec concentratoarele. Au extins reţeaua de exigen în toate saloanele.

Dominic Fritz, primarul Timişoarei spune: „Noi, în Timişoara, ne concentrăm foarte mult pe paturile non-ATI cu oxigen, pentru că ştim că un pacient cu cât primeşte mai repede oxigen, cu atât mai mult scade probabilitatea de a ajunge în ATI. Am cumpărat 85 de concentratoare şi lucrăm cu societatea civilă să cumpărăm câteva sute.”

Iată ce spune, însă, Adelina Marinescu, medic infecţionist la Spitalul Victor Babeş din Timişoara. „În momentul în care pacientul are o formă de insuficienţă respiratorie severă sau moderat-severă, aceste concentratoare nu fac faţă pentru a ajuta bolnavul. O parte mai specială la aceste concentratoare este faptul că ele funcţionează cu energie electrică. Trebuie băgate în priză pentru a funcţiona. Oricând se poate întâmpla un lucru neplăcut şi neprevăzut, de aceea şi noi ne-am gândit şi ne-am organizat să îi ajutăm pe pacienţii noştri, fără a ne pune personalul medical în pericol.”