Incendiul din complexul Confort City s-a produs din cauza unui scurtcircuit la un frigider

Incendiul din complexul rezidenţial Confort City s-a produs la unul dintre apartamentele situate la mansarda blocului, din cauza unui scurtcircuit electric declanşat, cel mai probabil, de defecţiuni apărute pe timpul exploatării unui frigider, potrivit rezultatelor comisiei de anchetă.

RomaniaTV.net
11 oct. 2012, 08:02
Incendiul din complexul Confort City s-a produs din cauza unui scurtcircuit la un frigider

” Pe baza probelor analizate, sursa de aprindere de natură electrică (scurtcircuit electric) este cea mai probabilă cauză de incendiu”, se arată într-un comunicat de presă de joi al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU).

Pe parcursul cercetării, comisia din cadrul structurilor subordonate IGSU a avut în vedere amprenta incendiului din 2 octombrie, din complextul rezidenţial Confort City, propagarea arderii, modul de evoluţie al incendiului în timp şi spaţiu, direcţiile şi căile prin care s-a propagat succesiv până a cuprins întreaga suprafaţă afectată, precum şi declaraţiile şi imaginile filmate de către martori, imagini surprinse înaintea şi pe timpul sosirii echipajelor de pompieri.

Pe baza acestor elemente, comisia a stabilit că incendiul s-a produs la unul dintre apartamentele situate la mansardă, sursa probabilă de aprindere fiind un scurtcircuit electric sau efect termic al curentului electric, declanşat, cel mai probabil, de defecţiuni apărute pe timpul exploatării unui aparat electrocasnic, respectiv un frigider.

Condiţiile care au favorizat dezvoltarea şi propagarea incendiului au fost prezenţa materialelor combustibile în structura mansardei şi a acoperişului, lipsa compartimentării cu elemente rezistente la foc în acest spaţiu, precum şi prezenţa vântului.

Rezultatele anchetei comisiei din cadrul IGSU de cercetare şi stabilire a cauzelor probabile de producere a incendiului au fost comunicate organelor de cercetare, în vederea continuării investigaţiilor, a precizat sursa citată.

În cazul incendiului care a avut loc în 2 octombrie, la un bloc dintr-un complex de locuinţe din localitatea Popeşti – Leordeni, judeţul Ilfov, comisia de cercetare a cauzei probabile de incendiu, formată din şapte specialişti din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dealu Spirii” al municipiului Bucureşti şi din Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Codrii Vlăsiei” al judeţului Ilfov, a luat în considerare, iniţial, următoarele surse de aprindere: de natură electrică (scurtcircuit electric, efect termic sau arc electric); flacără deschisă; acţiune intenţionată.

Incendiul din ansamblul rezidenţial Confort City, aflat în localitatea ilfoveană Popeşti-Leordeni, la graniţa cu Sectorul 3 al Capitalei, a izbucnit în 2 octombrie, la mansarda unui bloc.

Echipaje de intervenţie au constatat că mansarda construcţiei ardea în proporţie de 100 la sută şi se extindea către etajele 10 şi 9. Incendiul a fost stins după mai multe ore, intervenţia pompierilor fiind îngreunată de barierele de acces şi de maşinile parcate în zonă, dar şi de faptul că reţeaua de hidranţi a complexului Confort City nu a funcţionat.

Aproximativ 640 de persoane au fost afectate de incendiul din complexul Confort City, în urma căruia au fost distruse aproape în totalitate 24 de apartamente aflate la mansardă, iar majoritatea celor de la etajul 10 au suferit daune în proporţie de 10 – 30 la sută. Totodată, unele dintre apartamentele situate la etajele inferioare au suferit daune de maximum 5 la sută, din cauza apei folosite la stingerea incendiului, iar pe o suprafaţă de aproximativ 5 la sută a fost afectată izolaţia de polistiren a imobilului, potrivit Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU).