Incendiul din Domogled nu a fost încă stins. În zonă acţionează zeci de pompieri, jandarmi şi silvicultori

Incendiul produs marți în Parcul Național Domogled - Valea Cernei nu a fost încă lichidat, iar în zonă acționează joi dimineață zeci de pompieri, jandarmi, rangeri și lucrători silvici.

20 iul. 2017, 08:31
Incendiul din Domogled nu a fost încă stins. În zonă acţionează zeci de pompieri, jandarmi şi silvicultori

ISU Mehedinți va continua intervenția la fața locului, în acest sens fiind dislocate peste 80 de forțe, respectiv, 60 de pompieri, 22 de jandarmi, 10-15 lucrători ai Parcului Național Domogled și ai Ocolului Silvic Tarnița. De asemenea, dispozitivul de intervenție va fi realizat în funcție de rezultatele cercetării aeriene, care se va executa cu elicopterul aflat la dispoziția forțelor ISU Mehedinți. La sfârșitul zilei de miercuri, s-a constat că în zona alpină, unde s-a acționat numai din aer, focarele identificate în urma cercetării din ziua precedentă au fost în mare parte lichidate, însă din cauza materialelor combustibile și a jarului nestins în totalitate s-au format noi focare, unele din acestea fiind compacte, cuprinzând o suprafață mai mare în zona de mijloc a versantului„, afirmă plt. Raluca Tîrcă, purtător de cuvânt al ISU Mehedinți.

Pe parcursul zilei de miercuri, ISU Mehedinți a abordat intervenția, din punct de vedere tactic, pe două componente, una terestră și una aeriană, precizează Raluca Tîrcă.

În ceea ce privește intervenția terestră, ISU Mehedinți a acționat asupra focarelor aflate pe piscul de nord al versantului incendiat, cu un număr de 61 de pompieri, dotați cu saci stingători și unelte genistice.

S-a reușit lichidarea celor 10-12 focare, identificate pe timpul cercetării aeriene din după-amiaza zilei de 18 iulie. Totodată au fost lichidate și alte focare apărute ca urmare a căderii de pe versant a jarului nestins, favorizate de materialul combustibil din pădure. Forțele de intervenție au acționat la nivelul solului atât pe partea estică a versantului, cât și pe cea vestică, în apropiere de creasta acestuia, atât cât a permis terenul foarte accidentat„, spune purtătorul de cuvânt al ISU Mehedinți.

Pentru intervenția aeriană s-a acționat atât pe piscul de nord, cât și pe piscul de sud (creastă), acționându-se cu un elicopter al IGAv, dotat cu echipament special de stingere de tip ‘bambi-bucket’. Pe parcursul zilei de miercuri s-au executat mai multe misiuni de stingere din aer și o misiune de încărcare a sacilor stingători a pompierilor aflați la sol.

Citeşte şi Incendiu devastator într-o pădure de pin negru de Banat GALERIE FOTO UPDATE