Incendiul Getty: Infernul din California, provocat de o creangă ruptă şi căzută pe liniile de înaltă tensiune

Incendiul ''Getty'' a fost declanşat de o creangă de eucalipt ce a căzut pe liniile de înaltă tensiune, a anunţat primarul din Los Angeles, Eric Garcetti, în cadrul unei conferinţe de presă organizate marţi seară.

30 oct. 2019, 08:14
Incendiul Getty: Infernul din California, provocat de o creangă ruptă şi căzută pe liniile de înaltă tensiune

Într-o înregistrare video se observă o creangă care se rupe dintr-un eucalipt, cade pe liniile de înaltă tensiune şi declanşează incendiul, în zona de nord a Sepulveda Boulevard, a declarat Garcetti.

Spre deosebire de marile companii furnizoare de electricitate Pacific Gas & Electric (PG&G) şi Southern California Edison (SCE), DWP nu sistează alimentarea cu energie electrică către clienţii săi înainte sau în timpul perioadelor cu vânt puternic. Spre deosebire de PG&G şi SCE, DWP furnizează energie electrică în zonele urbane, cu risc redus de izbucnire a unor incendii, potrivit stiripesurse.ro.

Incendiul numit ”Getty” a izbucnit luni, puţin după ora 1:30, în apropiere de muzeul de artă Getty Center din Los Angeles şi s-a răspândit în sud şi vest, pârjolind peste 242 de hectare şi conducând la evacuarea a mii de locuitori, în timpul nopţii.

Printre rezidenţii cărora li s-a cerut să evacueze preventiv locuinţele se numără mulţi milionari, inclusiv jucătorul de baschet LeBron James şi actorul Arnold Schwarzenegger.

Citeşte şi Iad în California din cauza incendiilor. Schwarzenegger, printre miile de evacuaţi: „Fugiţi!” GALERIE FOTO

Opt locuinţe au fost mistuite de flăcări, iar şase au fost deteriorate, informează autorităţile locale.

Cel puţin un milion de locuinţe şi sedii comerciale din nordul şi centrul Californiei sunt afectate de o pană de curent provocată ca măsură de precauţie în condiţiile în care riscul de izbucnire a unor incendii este alimentat de vântul puternic, ce suflă în rafale de până la 113 km/h, notează Reuters, citată de stiripesurse.ro.

În nordul Californiei, unde pompierii se luptă în cea de a cincea zi să controleze incendiul numit ”Kincade”, care a mistuit peste 30.000 de hectare în comitatul Sonoma, celebru ţinut viticol, prognozele meteorologice nu sunt îmbucurătoare. Potrivit acestora, se aşteaptă în continuare vânt puternic, ceea ce a determinat PG&G să ia noi măsuri de întrerupere a energiei electrice care vizează aproape 600.000 de locuinţe şi sedii comerciale, 400.000 dintre aceştia fiind deja afectaţi de penele de curent în scop preventiv.

Întregul stat american California, situat în vestul ţării şi afectat în ultimii ani de incendii devastatoare şi uneori letale, a fost plasat duminică în stare de urgenţă. Până în prezent nu au fost raportate victime ale incendiilor de vegetaţie care au izbucnit în ultimele zile.