Încep ÎNSCRIERILE pentru clasa pregătitoare. Calendarul pentru anul şcolar 2020-2021

Publicat: Vineri, 21 Februarie 2020 17:22 // Actualizat: Duminică, 23 Februarie 2020 09:51 // Sursa: romaniatv.net

Calendarul şi metodologia înscrierii copiilor în clasa pregătitoare a fost stabilit de Ministerul Educaţiei. Prima etapă de înscriere în învăţământul primar, la clasa pregătitoare, este cuprinsă între 4 şi 23 martie. Următoare are loc între 23 şi 30 aprilie, conform ordinului de ministru privind aprobarea calendarului şi a metodologiei de înscriere a copiilor în învăţământul primar în anul şcolar 2020 - 2021, care a fost publicat vineri în Monitorul Oficial.

Părinţii ai căror copii împlinesc 6 ani până la data de 31 august 2020 inclusiv sunt obligaţi să îi înscrie în învăţământul primar, în clasa pregătitoare. Cei ai căror copii împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie - 31 decembrie 2020 inclusiv pot să îşi înscrie copiii în învăţământul primar - clasa pregătitoare - dacă dezvoltarea lor psihosomatică este corespunzătoare.

De asemenea, părinţii copiilor care împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie - 31 decembrie 2020 care nu optează pentru înscrierea celor mici în clasa pregătitoare sau ai celor pentru care evaluarea arată că dezvoltarea lor psihosomatică nu poate asigura parcurgerea cu succes a clasei pregătitoare vor fi consiliaţi în vederea înscrierii la grădiniţă în grupa mare, se arată în ordinul de ministru, citat de Agerpres.

Toţi copiii ai căror părinţi cer înscrierea în clasa pregătitoare la şcoala de circumscripţie sunt înmatriculaţi la unitatea de învăţământ solicitată. Ulterior, pe locurile libere se înscriu şi sunt înmatriculaţi cei care provin din alte circumscripţii şcolare, inclusiv din alte localităţi.

Potrivit sursei citate, comisiile/comisia judeţeană/a municipiului Bucureşti asigură instituirea unui telverde, care va funcţiona până pe 19 aprilie. Prin linia telverde, părinţii pot obţine gratuit informaţii despre înscrierea copiilor în învăţământul primar.

Repartizarea elevilor în clasa pregătitoare se face după finalizarea procesului de înscriere, în baza procedurii elaborate de inspectoratele şcolare şi aprobate de consiliul de administraţie.

Calendarul pentru anul școlar 2020-2021

Potrivit ordinului de ministru, pe 24 februarie, şcolile şi Inspectoratele şcolare judeţene afişează circumscripţiile şcolare şi numărul de clase pregătitoare.

În perioada 25 februarie - 9 martie se organizează Ziua porţilor deschise în fiecare şcoală, ocazie cu care părinţii, copiii şi alte persoane interesate pot să viziteze unităţile de învăţământ şi să stea de vorbă cu învăţătorii care preiau clase pregătitoare. Tot în această perioadă, în grădiniţe se organizează întâlniri pentru informarea şi consilierea părinţilor.

În perioada 25 februarie - 20 martie se realizează evaluarea nivelului de dezvoltare psihosomatică a copiilor pentru care este necesară această procedură.

Pe 26 martie, Comisia naţională de înscriere a copiilor în învăţământul primar procesează cererile de înscriere cu ajutorul aplicaţiei informatice şi se face repartizarea la şcoala de circumscripţie.

Între 27 şi 30 martie vor fi procesate, la nivelul unităţilor de învăţământ, cererile prin care se solicită înscrierea la o altă unitate de învăţământ decât şcoala de circumscripţie, pe locurile rămase libere. Tot în această perioadă vor fi admise sau respinse aceste cereri la nivelul comisiei, prin aplicarea criteriilor generale şi specifice de departajare şi validarea de către consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ a listei candidaţilor admişi în această fază.

Pe 31 martie vor fi analizate cererile părinţilor care au solicitat înscrierea la o altă unitate de învăţământ decât şcoala de circumscripţie, dar nu au fost admişi din lipsă de locuri şi care au exprimat în această fază opţiunea pentru înscrierea în şcoala de circumscripţie.

Pe 1 aprilie vor fi afişaţi, în unităţile de învăţământ şi pe site-ul inspectoratului şcolar, candidaţii înmatriculaţi, numărul de locuri rămase libere şi lista copiilor neînscrişi după prima etapă.

A doua etapă de înscriere va avea loc între 23 şi 30 aprilie, când vor fi depuse cereri-tip de înscriere la secretariatul unităţii de învăţământ aflate pe prima poziţie dintre cele trei opţiuni exprimate pentru etapa a doua de către părinţii copiilor care nu au fost cuprinşi în nicio unitate de învăţământ în etapa anterioară sau care nu au participat la prima etapă.

Pe 7 mai se va afişa la fiecare unitate de învăţământ lista finală a copiilor înscrişi în clasa pregătitoare.

Între 8 şi 15 mai vor fi centralizate şi soluţionate de către inspectoratul şcolar cererile pentru copiii care nu au fost încă înscrişi la vreo unitate de învăţământ.

Citeşte şi: Analfabetism funcţional la clasa a II-a: peste 40%

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
clasa pregatitoare Ministerul Educaţiei şcoală
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8332
RON
28 Mar
noapte 6 °
zi 19 °
Ultimele joburi adaugate
24 H