Începând de anul viitor, testul HIV se va putea face acasă

În SUA, Agenţia americană pentru Controlul Alimentelor şi Medicamentelor (FDA) şi-a dat votul de încredere pentru testul OraQuick HIV, care depistează infecţia la domiciliu, în 20 de minute. Testul a fost introdus deja în cabinetele medicale pentru testarea rapidă a pacienţilor încă din 2004, cu rezultate remarcabile.

RomaniaTV.net
16 mai 2012, 10:05
Începând de anul viitor, testul HIV se va putea face acasă

Dispozitivul OraQuick HIV este prevăzut la un capăt cu un material absorbant care se introduce între buze şi dinţi şi se freacă gingiile. Apoi, dispozitivul se introduce într-o eprubetă ce conţine o substanţă activă care reacţionează la prezenţa virusului. După 20 de minute, dispozitivul indică prezenţa sau absenţa HIV: o liniuţă înseamnă că este negativ, iar două înseamnă că persoana în cauză ar putea fi infectată cu HIV, cu o acurateţe de peste 90%, scrie adevarul.ro.

Totuşi, el a născut şi controverse. Un studiu condus chiar de compania producătoare, Orasure, a arătat că, folosit de persoane fără pregătire medicală, testul are o eficienţă în depistarea cazurilor pozitive de infecţie cu HIV de doar 93%.
Astfel, se estimează că testul va omite aproximativ 3.800 de seropozitivi pe an.

Testul a fost introdus deja în cabinetele medicale pentru testarea rapidă a pacienţilor încă din 2004, cu rezultate remarcabile.

Testul existent la ora actuală în cabinetele medicale costă 17,5 dolari, dar compania nu a vrut să estimeze preţul celui comercializat la scară largă.