Începe Al Treilea Război Mondial: Nave americane se îndreaptă spre Taiwan. Tensiunile din partea Chinei escaladează

Tensiunile dintre SUA şi China escaladează după ce Statele Unite au trimis nave de război în Strâmtoarea Taiwan, în semn de sfidare potrivit Beijingului care a avertizat că este împotriva oricăror "provocări".

22 oct. 2018, 18:02
Începe Al Treilea Război Mondial: Nave americane se îndreaptă spre Taiwan. Tensiunile din partea Chinei escaladează

China va urmări această iniţiativă, în timp ce Statele Unite vor oferi sprijin Taiwanului în cadrul unui diferend privind negocierile. Beijingul consideră Taiwanul ca fiind o provincie „lipsită de onestitate”, mai ales în pivinţa controlul autonom.

Comandantul Nate Christensen, purtătorul de cuvând adjunct al flotei americane din Pacific a declarat, într-un comunicat, că „tranzitul navelor prin Strâmtoarea Taiwan dovedeşte angajamentul Indo-Pacific liber şi deschis. „Marina americană va continua să zboare, să navigheze şi să acţioneze peste tot unde Dreptul Internaţional îi permite”, precizează aceeaşi sursă. 

China nu este însă de aceeaşi părere şi consideră că aceste mişcări sunt făcute în sprijinul Taiwanului, în actuala dispută.

Beijingul desconsideră Taiwanul şi continuă să facă presiuni asupra acestui teritoriu autonom.

La rândul său, Comandantul american Nate Christensen al Flotei Americane din Pacific a declarat într-un comunicat de presă că „tranzitul navelor prin Strâmtoarea Taiwan demonstrează angajamentul SUA pentru un liber şi deschis Indo-Pacific.

În iulie, nave americane de război au făcut o mişcare similară care a înfuriat Beijingul, iar luni, două nave de război au trecut prin această strâmtoare. 

La rândul său, Pentagonul a declarat că navele chineze au dat dovadă de „lipsă de siguranţă şi de profesionalism” după ce un distrugător chinez s-a apropiat de o navă americană, săptămâna aceasta. 

Kelsey Broderick, asociat la Eurasia Group din Washington, a avertizat că aceste mişcări ar putea înfuria Beijingul.

Apele din Marea Chinei de Sud şi Srâmtoarea Taiwan au fost obiectul unor regiuni disputate de marile puteri ale lumii.