Începe Al Treilea Război Mondial. Un monarh l-a anticipat. Va dura 30 de ani

Al Treilea Război Mondial pare a fi iminent şi va porni, cel mai probabil, dintr-o ţară arabă.  Casa Albă este îngrijorată şi încearcă să îl oprească.

05 dec. 2014, 21:12
Începe Al Treilea Război Mondial. Un monarh l-a anticipat. Va dura 30 de ani

Regele Abdullah al II-lea al Iordaniei a calificat lupta contra grupării Statul Islamic este „Al Treilea Război Mondial”. El a făcut aceste afirmaţii cu ocazia unei întâlniri, vineri,cu preşedintele Barack Obama care a anunţat o creştere sensibilă a ajutorului acordat de Washington Ammanului, relatează AFP, citată de Agerpres.

Obama a anunţat că asistenţa SUA ar creşte la 1 miliard de dolari pe an, faţă de 660 milioane de dolari pe an în prezent. El a promis de asemenea noi garanţii pentru împrumuturi.”Toate acestea vizează să consolideze reformele politice şi economice care au loc în Iordania”, a subliniat el.

Casa Albă a precizat că acest ajutor, care ar urma să fie dezbătut în Congres, s-ar aplica în perioada 2015-2017. Reamintind că Iordania a primit „sute de mii de sirieni” refugiaţi din cauza războiului civil din ţara lor, Obama a subliniat importanţa de a ajuta această ţară „care se confruntă mereu cu responsabilităţi”.

Citeşte şi Forţele franceze desfăşoară un raid „important” împotriva Statului Islamic în Irak

Suveranul haşemit, unul dintre principalii aliaţi ai Statelor Unite în Orientul Mijlociu, a mulţumit lui Obama pentru acest ajutor într-un moment „foarte dificil” pentru Iordania unde refugiaţii reprezintă acum „20% din populaţie”.

Întrebat de CBS News despre lupta împotriva grupării SI în Siria şi Irak, regele Iordaniei a estimat că ea este „în mod clar o luptă între bine şi rău”.”Cred că este un Al Treilea Război Mondial prin alte mijloace„, a declarat Abdullah al II-lea într-un interviu realizat joi şi difuzat vineri de televiziunea americană, notează AFP.

Citeşte şi Războiul împotriva jihadiştilor Statului Islamic ar putea dura 30 de ani

El a comparat de asemenea lupta antijihadistă cu „lupta unei generaţii”. Regatul Iordaniei are frontiere cu Irakul şi Siria, două ţări unde largi teritorii sunt controlate de ultraradicalii suniţi din SI.