Începe cea mai mare operaţiune antiteroristă europeană

Comandouri speciale ale mai multor forțe de poliție europene vor colabora mai strâns și vor acționa mai ferm împotriva terorismului și a crimei organizate. Unități de poliție din 30 de țări europene au început miercuri cel mai mare exercițiu anti-terorist desfășurat vreodată în Europa. Specialiștii se antrenează simultan în șapte țări şi  testează un scenariu de dezastru al atacurilor internaționale.

RomaniaTV.net
10 oct. 2018, 20:47
Începe cea mai mare operaţiune antiteroristă europeană

Este vorba despre cea mai mare operaţiune antiteroristă europeană. Exercițiul, care va dura câteva zile, va testa colaborarea, informează agenția europeană specializată în represiunea împotriva criminalității, Europol. Agenția a semnat, de asemenea, un acord de colaborare cu unitățile de poliție din 31 de țări.

Scenariului testat este următorul: teroriștii lovesc șapte locuri diferite în Europa. În Slovacia, ei iau ostatici în timpul unui concert, în Marea Baltică se confruntă cu un feribot, o bombă explodează în metroul din Varșovia.

„Terorismul şi crima organizată nu cunosc graniţe”, afirmă directoarea belgiană a R’Europorl, Catherine De Bolle. Cel mai mare pericol de atac terorist şi ameninţarea crescândă pe care o reprezintă crima organizată a determinat colaborarea şi coordonarea directă a unităţilor speciale.

„Dacă un atac major va afecta Europa, suntem pregătiți”, spune Bernhard Treibenreif, președintele Atlas. „Dar colaborarea trebuie extinsă, iar echipamentele tehnice și cunoștințele de specialitate trebuie să fie împărtășite de toate țările”.

Unitățile europene speciale au colaborat după atacurile din 11 septembrie din Statele Unite, ca parte a conexiunii Atlas. Toate țările membre ale UE participă, inclusiv Islanda, Norvegia și Elveția.

Centrala de rețea este acum stabilită împreună cu Europol. În acest fel, operațiunile pot fi coordonate mai rapid, potrivit lui Catherine De Bolle. Cu toate acestea, rețeaua Atlas își păstrează independența. „Poliția fiecărei țări este responsabilă legal pentru fiecare operațiune.