Subiectele de la Evaluarea Națională 2024 par o glumă! Nivelul de dificultate la proba de Limba și literatura română a fost unul scăzut. BAREMUL de corectare a fost publicat

Elevii care au terminat clasa a VIII-a susțin astăzi, 25 iunie, prima probă de la Evaluarea Națională 2024, cea de Limba și literatura română. Subiectele și baremul vor fi publicate pe pagina edu.ro.
Alina Costache
25 iun. 2024, 11:00
Subiectele de la Evaluarea Națională 2024 par o glumă! Nivelul de dificultate la proba de Limba și literatura română a fost unul scăzut. BAREMUL de corectare a fost publicat

Elevii care au absolvit clasa a VIII-a susțin astăzi, 25 iunie, prima probă de la Evaluarea Națională 2024. Atât subiectele, cât și baremul vor fi publicate pe site-ul subiecte.edu.ro, începând cu ora 15:00.

Datele făcute publice de Ministerul Educației arată că la Limba Română, procentul celor care au obținut note peste 5 a fost semnificativ mai mare decât la matematică. Mai mult, potrivit datelor transmise de inspectoratele școlare județene, peste 160.400 de absolvenți ai clasei a VIII-a au fost înscriși în vederea susținerii examenului, organizat în 3.392 de unități de învățământ.

Subiecte Evaluarea Națională 2024 Limba și literatura română

La primul subiect, elevii au avut două texte cu mai multe cerințe de rezolvat. Primul dintre ele a fost din „Cireșarii”, de Constantin Chiriță, iar cel de-al doilea, „Portret”, de Babru Ștefănescu Delavrancea. Se pare că cerințele cu nivel de dificultate scăzut au împărțit în două opiniile părinților și ale profesorilor pe rețelele de socializare. Asta, pentru că unele cerințe din cadrul examenului par o glumă, iar părinții s-au revoltat, susținând că nivelul examenului este unul slab.

EN_VIII_2024_Limba_si_literatura_romana_bar_03 EN_VIII_2024_Limba_si_literatura_romana_var_03

„Faptul că au ales ca text principal Cireșarii și că au avut caracterizare de făcut la ultimul punct(la fel ca anul trecut), înseamnă că dificultatea a fost ceva mai scăzută, comparativ cu simularea, unde a fost dezastru. Așteptăm să vedem notele, dar cel puțin asta este impresia mea. Mediile de intrare la licee vor fi destul de mari și anul acesta”, a scris pe Facebook un părinte cu un copil în clasa a VIII-a.

„Meaaaaam, Cireșarii! Pe vremea noastră era doar lectură de vacanță!”, a mai scris un utilizator Facebook.

Iată subiectele pe care absolvenții de gimnaziu le-au avut astăzi la examen.

 

Citește și: Sfaturi pentru elevi înainte de examene. Ce nu trebuie să facă sub nicio formă: „Este absolut greşit!”

Cum se desfășoară probele de la Evaluarea Națională 2024

Accesul absolvențilot de gimnaziu în unitățile de învățământ și în centrele de examen este permis în intervalul orar 8:00 – 8:30. Aceștia trebuie să aibă la ei un act de identitate valid și instrumente de scris cu cerneală sau pastă albastră.

Proba de astăzi de la Limba Română începe a început la ora 9:00. Elevii au primit broșura cu subiecte și hârtie ștampilată pentru ciorne. Durata de rezolvare a subiectelor din cadrul fiecărei probe este de 120 de minute, adică două ore. Timpul se calculează după completarea casetei de identificare. Beneficiază de prelungirea timpului de lucru, cu maximum două ore, elevii pentru care s-a aprobat această solicitare de către Comisia Județeană/a Municipiului București de organizare a examenului, în baza prevederilor procedurii specifice cu privire la asigurarea condițiilor de egalizare a șanselor pentru elevii cu deficiențe de vedere, deficiențe de auz și tulburări de neurodezvoltare care susțin examenele naționale în anul 2024.

Pentru buna desfășurare a probelor și pentru a-i încuraja pe elevi, Ministerul Educației a publicat pe pagina de Facebook o serie de recomandări menite să-i ajute pe absolvenți.

„Iată câteva sfaturi pentru ca totul să decurgă cât mai bine în zilele de examen:

  • Asigurați-vă că aveți la voi actul de identitate și instrumente de scris de culoare albastră!
  • Citiți cu atenție cerințele și începeți rezolvarea subiectelor cu cel pe care îl stăpâniți cel mai bine!
  • Folosiți ciorna pentru a schița răspunsurile!
  • Rezervați-vă timp la final pentru a reciti întreaga lucrare și pentru a face eventualele corecturi ale răspunsurilor!

De asemenea, punem la dispoziția celor interesați linia TELVERDE 0800 801 100 pentru sesizarea eventualelor disfuncționalități privind desfășurarea evaluării naționale. Numărul va fi disponibil pe durata probelor scrise.

Mai multe informații sunt disponibile în linkul din comentarii. Mult succes tuturor!” , este postarea publicată pe pagina oficială a Ministerului Educației.

Citește și: Metoda la care a apelat un elev pentru a avea rezultate remarcabile la învățătură. A reușit să se afirme fără meditații: „Putem trăi fără Matematică, dar ar fi păcat”

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Momentul în care polițiștii din Leeds, Anglia, iau cu forța copiii rromilor! De aici a început tot scandalul – VIDEO
Fanatik.ro
Satul din România cu plaje fine, liniște și mâncare bună. Ideal pentru cei care s-au săturat de aglomerația și serviciile de pe litoral
Capital.ro
Decizie pentru cei care locuiesc în case sau blocuri vechi. Statul va plăti banii
Playtech.ro
Stațiunea din România unde turiștii nu vor să meargă. E foarte populară, dar condiții sunt oribile
DailyBusiness
Ce pensie vei primi dacă ai lucrat 15 ani cu carte de muncă
Adevarul
Argument neobişnuit folosit de o avocată din Italia pentru a salva un urs care a atacat un turist: poate fi relocat în România
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Cum au fost păcăliți pensionarii. Abia acum s-a aflat
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Ultimele ore din viața lui Andrei Versace. Pe cine a sunat înainte de a muri și ce i-a cerut să-i aducă 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Misterul morții lui Andrei Versace. Avocatul Adrian Cuculis a explicat principalele ipoteze: „Ar putea să fie și otrăvit”
Capital.ro
Vestea care a distrus-o pe Simona Halep: A fost ca și cum mi-ai înfipt un cuțit în piept și mi-ai luat respirația
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu 11 ani decât ea!
stirilekanald.ro
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
substantial.ro
Mușchiul Syntrichia caninervis, Candidat Promițător pentru Colonizarea Planetei Marte
MediaFlux
VIITORUL PREȘEDINTE al SUA! CUTREMUR TOTAL după DEMISIA LUI BIDEN
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!