Începe Festivalul de Film de la Cannes: România este prezentă cu patru regizori

Miercuri începe Festivalul de Film de la Cannes. Ediţia din acest an va fi un omagiu adus actriţei americane Marilyn Monroe, la 50 de ani de la moartea sa. Printre starurile aşteptate pe covorul roşu se numără Nicole Kidman, Brad Pitt şi Bruce Willis. În competiţia pentru premiul cel mare se află şi românul Cristian Mungiu, cu filmul "După dealuri".

RomaniaTV.net
16 mai 2012, 14:03
Începe Festivalul de Film de la Cannes: România este prezentă cu patru regizori

După ceremonia de deschidere, seara va continua cu proiecţia filmului „Moonrise Kingdom”, regizat de americanul Wes Anderson.

În competiţia pentru premiul cel mare se află 22 de filme, printre care şi pelicula „După dealuri”, a lui Cristian Mungiu. Filmul este inspirat de romanele Tatianei Niculescu-Bran şi prezintă povestea a două fete care au crescut împreună şi care se reîntâlnesc după câţiva ani de despărţire. Pelicula este inspirată şi din cazul exorcizării de la Tanacu, când în luna mai a anului 2005, măicuţa Irina Cornici şi-a pierdut viaţa la mănăstirea din judeţul Vaslui.

Mungiu a câştigat marele premiu al Festivalului de Film de la Cannes, în 2007, cu drama „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile”.

În afară de Cristian Mungiu, încă trei români sunt prezenţi la alte secţiuni ale festivalului. Regizorul Paul Negoescu participă cu filmul „Orizont” la categoria „Semaine de la Critique”. Pelicula Adinei Pintilie, „Nu mă atinge-mă”, a fost aleasă pentru secţiunea Cinéfondation. La aceeaşi categorie a participă şi filmul „Tabăra din Răzoare”, în regia lui Cristi Iftime.

Cele şapte distincţii principale ale Festivalului de la Cannes vor fi decernate la gala programată pe 27 mai.